Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου : Κοινωνική Ανάγκη η Προοδευτική Διακυβέρνηση

 "Η ελληνική κοινωνία πληρώνει βαρύ λογαριασμό εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εκτόξευση της ακρίβειας και την αυξανόμενη ενεργειακή κρίση. 


Τα νοικοκυριά υποφέρουν, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων συνεχώς συρρικνώνεται και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρίσκονται σε απόγνωση. Η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ανεπαρκής και καθυστερημένη, καθώς έχει ήδη εξανεμισθεί από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. 

Η απουσία ελέγχων στην αγορά και η κυβερνητική άρνηση παρέμβασης στις αιτίες της αισχροκέρδειας ωφελούν συγκεκριμένα συμφ;eρoντα εις βάρος της κοινωνίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέβαλε τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ρεύματος, ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ και επιδοτεί ουσιαστικά την αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας.


Σήμερα απαιτούνται επειγόντως αποτελεσματικά μέτρα που θα ανακόψουν την ακρίβεια και θα στηρίξουν τους πολίτες. Άμεση και αναδρομική φορολόγηση της αισροκέρδειας των εταιριών ενέργειας που υπολογίζεται στο 1,5 δις ευρώ. 

Απαγόρευση των διακοπών ρεύματος και θεσμοθέτηση της μη πληρωμής της ρήτρας αναπροσαρμογής, όπως προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Βουλή. 

Απαιτείται τροποποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής με βάση τις αρχές της διαφάνειας, της αναλογικότητας και του δημοσίου συμφέροντος, επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, όπως εφαρμόζουν πολλές χώρες της ΕΕ, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και η ενεργός ζήτηση, στήριξη με ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ρύθμιση και διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας. Προτάσεις και δυνατότητες υπάρχουν, η πολιτική βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη απουσιάζει!


Οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτυπώνουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ενίσχυση των εργαζομένων και του κοινωνικού κράτους, τη μείωση των ανισοτήτων, τον μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου της χωρας, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τον δημοκρατικό μετασχηματισμό του κράτους και την ενίσχυση της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων. 


Προτάσεις που απευθύνονται και εκφράζουν τις ανάγκες και τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αγροτών, των κοινωνικά αδύναμων και των νέων ανθρώπων, που επιθυμούν ένα καλύτερο και κοινωνικά πιο δίκαιο μέλλον.


Μόνη λύση σήμερα είναι η πολιτική και κοινωνική αλλαγή με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές και τον σχηματισμό μίας ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης. Οι εκλογές, που έχουμε ζητήσει από τον περασμένο Δεκέμβρη, θα είναι λυτρωτικές για τη χώρα και την κοινωνία. Είναι θετικό που και το ΚΙΝΑΛ πλέον ζήτησε εκλογές. 

Η αναγκαιότητα και η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης αποτελεί πρόκληση ευθύνης για όλα τα προοδευτικά και αριστερά κόμματα."




Αρθρο στα Νέα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου