Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Ηχηρό μήνυμα από τους φοιτητές Θεσσαλονίκης και Αθήνας για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Δεκάδες φοιτητές του ΑΠΘ φωνάζοντας συνθήματα εναντιώνονται στην ενδεχόμενη εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στο κτήριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου, αλλά και την τοποθέτηση ΜΑΤ στον προαύλιο χώρο.

«Από τα Ιδρύματα μας δεν λείπει η Αστυνομία. Δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία» αναφέρουν σε πανό τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης.

Παρόμοιο σκηνικό και έξω από την Πανεπιστημιούπολη, όπου από πολύ νωρίς το πρωί, περίπου 200 φοιτητές απέκλεισαν την είσοδο του ΕΚΠΑ, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό.

Οι συγκεντρώσεις ήταν ειρηνικές και δεν προκλήθηκαν προβλήματα.

Το ίδιο συνέβη και έξω από την είδοσο της ΑΣΟΕΕ.


Πώς θα γίνονται οι περιπολίες στα Πανεπιστήμια


Οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί αρχικά θα χρησιμοποιηθούν σε πεζές περιπολίες στα campus των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, και θα συνοδεύονται από ειδικούς φρουρούς, που θα επιβαίνουν σε μοτοσυκλέτες. Το εφαρμοστικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα περιγράφει τη δράση και τις λειτουργίες των ΟΠΠΙ στους πανεπιστημιακούς χώρους, κατατέθηκε πριν από 15 ημέρες από τον αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο.


Σε αυτό διευκρινίζονται μεταξύ άλλων σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τις περιπολίες και τον τρόπο που θα κινούνται, ενώ παράλληλα θα καθοριστεί και η δράση τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν δεν θα λειτουργούν τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Το σχετικό διάταγμα προβλέπει ότι τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που τα πανεπιστήμια θα είναι κλειστά, οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί θα αξιοποιηθούν διαφορετικά, σε περιπολίες και σταθερές φυλάξεις. Για την κάλυψη των άμεσων αναγκών και την καθοδήγηση των 400 στελεχών του Σώματος, θα δημιουργηθεί ειδικό τμήμα στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, ξεχωριστή Υποδιεύθυνση στη ΓΑΔΑ και ξεχωριστό τμήμα στη Θεσσαλονίκη.
Πώς η κατανομή ανά τη χώρα

Η ταχύρρυθμη εκπαίδευση των πανεπιστημιακών αστυνομικών, ολοκληρώθηκε στις 17 Μαΐου. Οι 200 θα διατεθούν σε πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας, με τους 100 να τοποθετούνται στο ΑΠΘ, για την «ασφάλεια» των εργασιών και των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου. Αρμόδιοι αξιωματικοί αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλο επιχειρησιακό πρόβλημα στο ΑΠΘ, καθώς υπάρχουν πολλές είσοδοι-έξοδοι στο πανεπιστήμιο που δημιουργούν δύσκολες συνθήκες ελέγχου σε αυτές.

Οι υπόλοιποι 200 πανεπιστημιακοί αστυνομικοί θα διατεθούν σε πανεπιστήμια της Αθήνας. Παρατηρώντας τα τελευταία επεισόδια στο ΑΠΘ, τις καταστροφές στον χώρο της υπό κατασκευής βιβλιοθήκης, ο φόβος και η ανησυχία, αρμόδιων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., εντείνεται από τις εκτιμήσεις ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία θα αποτελέσει κόκκινο πανί για τον αντιεξουσιαστικό χώρο από τον Σεπτέμβριο και το νέο φοιτητικό έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου