Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Μεγάλη φωτιά στη Λέσβο: Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες στα Βατερά - 9 άτομα απεγκλώβισε το Λιμενικό

Δραματικές ώρες στη Λέσβο όπου συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η μεγάλη πυρκαγιά. Ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν τις προσπάθειες των πυροσβεστών. Μήνυμα του 112 στους κατοίκους των Βατερών.

Συναγερμός σήμανε το πρωί του Σαββάτου στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για φωτιά στη Λέσβο και συγκεκριμένα στην περιοχή Ρογκάδα, μεταξύ της πολυσύχναστης παραλίας των Βατερών και του οικισμού Σταυρός

Η φωτιά αρχικά έκαιγε σε δασική έκταση, ενώ λίγο αργότερα δόθηκε εντολή για εκκένωση του οικισμού των Βατερών από τον Δήμαρχο Ταξιάρχη Βέρρου μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.


Το μέτωπο της φωτιάς έφτασε στα όρια του οικισμού και έτσι, με μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα ζητήθηκε από τους κατοίκους να κινηθούν προς τον Πολιχνίτο.

Η φωτιά φέρεται να κατευθύνεται προς το δρόμο που συνδέει τη Βρίσα με τα Βατερά, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να σώσουν όσα σπίτια μπορούν.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα stonisi, πληθαίνουν οι καταγγελίες για έλλειψη μέσων και έμψυχου υλικού στην αντιμετώπιση της φωτιάς.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ταξιάρχη Βέρρο, δυο τουλάχιστον σπίτια έχουν ήδη καεί με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να σωθεί ξενοδοχείο που βρίσκεται στο σημείο: "Δίνουμε μάχη για να σωθούν τα σπίτια. Η εκκένωση συνεχίζεται", δήλωσε ο Δήμαρχος.

Στο σημείο επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 9 οχήματα, πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, ενώ γίνεται συνδρομή και από εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Παράλληλα, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου με 4 αεροπλάνα Καναντέρ, δύο PZL, τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, δύο υδροφόρες, τρία λεωφορεία, προωθητές γαιών και ένα βυτιοφόρο καυσίμου. Επίσης, η κανονιοφόρος «Κάσος» πρόκειται να καταπλεύσει στην περιοχή για πιθανή συνδρομή.

Επίσης, σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Ναυτιλίας, με τη συνδρομή σκαφών του Λιμενικού Σώματος απεγκλωβίστηκαν συνολικά εννέα άτομα και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Πλωμαρίου. Στη συνέχεια, μία απο τους 9 παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Έλεγχοι από πλωτά και χερσαία μέσα συνεχίζουν να διενεργούνται, ενώ περιπολικά σκάφη παρέμειναν σε ετοιμότητα προς παροχή συνδρομής, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Στα μέτωπα εκτός από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν τα τρία δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα που εδρεύουν στη Λέσβο, ενώ αναμένονται ενισχύσεις από τη βόρεια Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου