Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Η επόμενη μάχη θα δοθεί στην Ολομέλεια της Βουλής

Με επιστολή του προς τον Κωνσταντίνο Τασούλα ο Αλέξης Τσίπρας αξιώνει τη διακοπή των θερινών διακοπών του Κοινοβουλίου και την προ ημερήσιας διάταξης αντιπαράθεση για τις παρακολουθήσεις ● Συντονισμένα πυρά στον πρωθυπουργό από ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25


Επόμενο πεδίο μάχης για τις υποκλοπές θα είναι η Βουλή. Χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας πήγε ένα βήμα πιο πέρα από τη συνήθη κριτική και επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα όπου και τον ενημέρωσε ότι κατέθεσε επιστολή με την οποία ζητά τη διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ.

Οπως αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του προς τον κ. Τασούλα, «η πολιτική ζωή της χώρας βιώνει μία από τις κρισιμότερες στιγμές της στη μεταπολιτευτική περίοδο» και «ο πρωθυπουργός, εκμεταλλευόμενος το ότι διάγουμε περίοδο θερινών διακοπών, επιχείρησε να αποφύγει την αναγκαία διαδικασία εκτενούς και δημόσιας λογοδοσίας στον χώρο που είναι το φυσικό περιβάλλον αυτής, δηλαδή στη Βουλή, και επέλεξε να απευθύνει διάγγελμα μέσω βιντεοσκοπημένης εξαγγελίας με προετοιμασμένο κείμενο».


Τούτων δοθέντων ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να ανταποκριθεί στο αυτονόητα δημοκρατικό του καθήκον να διευκολύνει να ασκηθούν το συντομότερο όλες οι αρμοδιότητες της νομοθέτησης και του κοινοβουλευτικού ελέγχου και εκτάκτως να ορίσει προ ημερησίας συζήτηση. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως τόσο η Βουλή όσο και η κυβέρνηση έκαναν δεκτό το αίτημα με τη συζήτηση να προγραμματίζεται κάποια στιγμή μέσα στην εβδομάδα από 22 έως 29 Αυγούστου (στις 22 Αυγούστου άνοιγαν έτσι κι αλλιώς κάποιες από τις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου).

Νωρίτερα και μετά το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντάς τον «αλαζόνα, αμετανόητο και ψεύτη» αφού «προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν ήξερε τι γίνεται σε τόσο ευαίσθητους εθνικά τομείς του επιτελικού του κράτους».

Και η σχετική ανακοίνωση συνέχιζε ως εξής: «Για ένα πράγμα έπεισε ο κ. Μητσοτάκης με την κακοστημένη προσπάθεια της τηλεοπτικής του απολογίας. Οτι είναι ένοχος, αλλά και ότι δεν διστάζει μπροστά σε κανένα ψέμα, καμιά υποκρισία, καμιά διαστρέβλωση για να διασώσει τον εαυτό του. Τελικώς: Δεν είχε το θάρρος να πράξει το αυτονόητο για κάθε φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Δηλαδή να παραιτηθεί».

Tα άλλα κόμματα

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως προσπαθεί «πίσω από αστείες δικαιολογίες περί “λάθους” και “ολισθήματος” να κρύψει τη βασική πλευρά του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, που δεν είναι άλλη από την απόλυτη προσήλωσή του στη διαμόρφωση ενός σκοτεινού κι επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου που σταθερά υπονομεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού».

Ο Περισσός τόνιζε πως το συγκεκριμένο πλαίσιο «όχι μόνο δεν ρίχνει “άπλετο φως”, αλλά είναι αυτό που οδηγεί στο απόλυτο “σκοτάδι” τη δράση των διάφορων κέντρων, μηχανισμών και υπηρεσιών, επίσημων και ανεπίσημων, εγχώριων και ξένων. Είναι αυτό ακριβώς το πλαίσιο που, αξιοποιώντας ως “λάστιχο” την έννοια της “εθνικής ασφάλειας”, νομιμοποιεί και διευκολύνει πρακτικές παρακολουθήσεων».

Για «θέατρο σκιών της Μητσοτάκης Α.Ε.» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25 τονίζοντας πως «το διάγγελμα ήταν μια κακή παράσταση. Το πέταγμα της μπάλας στην κερκίδα των “εξωτερικών εχθρών” και “υβριδικών απειλών” που “επιβουλεύονται την πατρίδα μας” δεν αρκεί για να δικαιολογήσει γιατί η ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη παρακολουθούσε οτιδήποτε έχει καρδιακό παλμό εντός της επικράτειας».







https://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου