Για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει τη διοχέτευση πόρων προς τις ευρωπαϊκές περιοχές που θα επηρεαστούν από την πορεία της απολιγνιτοποίησης. Βασική προϋπόθεση να καταρτήσουν τα «Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης». Σε έκθεσή του το Green Tank με τίτλο: « Η Δίκαιη Μετάβαση στην Πράξη Βιώσιμα έργα σε λιγντικές περιοχές» παρουσίασε καλά παραδείγματα έργων από την Ευρώπη που μπορούν να λειτουργήσουν ως οδηγός στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης. Σύμφωνα με την έκθεση «έμφαση δίνεται σε έργα που διατηρούν τον ενεργειακό χαρακτήρα αυτών των περιοχών μέσω της ανάπτυξης υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεγάλης κλίμακας και υποδομών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ποικίλων τεχνολογιών, καθώς και έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μικρής κλίμακας που διεκπεραιώνονται από ενεργειακές κοινότητες».
Ανάμεσα στα έργα που παρουσίαζε η έκθεση τα αγρο-φωτοβολταϊκά τα οποία όπως τονίζει «είναι μια πρακτική ταυτόχρονης χρήσης της γης για γεωργική παραγωγή τροφίμων και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Μέσω αυτής της διπλής χρήσης, αυξάνεται η αποδοτικότητα της γης καθώς τα φωτοβολταϊκά επεκτείνονται, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται καλλιεργήσιμη γη για τη γεωργία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μειώνεται ο ανταγωνισμός της γης, ένα πρόβλημα που εμφανίζεται συστηματικά στη διαδικασία μετάβασης των ανθρακικών περιοχών. Επομένως, τα αγροφωτοβολταϊκά έργα μπορούν να είναι ευεργετικά για τις λιγνιτικές περιοχές, καθώς επιτρέπουν στις τελευταίες να διατηρήσουν τον ρόλο τους στην ενεργειακή μετάβαση, προωθώντας παράλληλα την αποκατάσταση των εδαφών».
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Fraunhofer η εγκατεστημένη ισχύς των αγρο-φωτοβολταϊκών παγκοσμίως έχει αυξηθεί, από περίπου 5 MWp το 2012 σε τουλάχιστον 2,8 GW το 2020.
Στην πόλη Ερμακιά του δήμου Εορδαίας της Πτολεμαΐδας στην Δυτική Μακεδονία, αναπτύσσεται ένα αγρο-φωτοβολταϊκό έργο, η ισχύς του οποίου θα είναι 80 MW και η μονάδα εκτιμάται ότι θα παράγει 106 GWh καθαρής ενέργειας κάθε χρόνο. Τα φωτοβολταϊκά σύμφωνα με την έκθεση του Green Tank «θα εγκατασταθούν σε οικόπεδο 125,8 εκταρίων και τα πάνελ θα τοποθετηθούν 1,5 μέτρο πάνω από το έδαφος, ώστε να είναι εφικτή η βόσκηση. Η εγκατάσταση λαμβάνει επίσης υπόψη την αναγκαία διαχείριση του νερού για τις βοσκήσιμες εκτάσεις και, ως εκ τούτου, θα διατηρεί αποθεματικό νερού ώστε να διαχειρίζεται τα πλεονάσματα του χειμώνα και την ξηρασία του καλοκαιριού. Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει ακόμη την ανακατασκευή του τοπικού τυροκομείου για την παροχή δυνατοτήτων μεταποίησης στους κτηνοτρόφους και την τόνωση της τοπικής οικονομίας, καθώς και τη δημιουργία ενός κέντρου περιβαλλοντικής κατάρτισης για την προώθηση βέλτιστων γεωργικών πρακτικών, το οποίο θα επικεντρωθεί αρχικά στην κτηνοτροφία. Το έργο, που αναπτύσσεται από τον όμιλο Akuo Energy, έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με το μοντέλο βέλτιστων πρακτικών Agrinergie109 και διανύει το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας αδειοδότησης, καθώς η εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων είχε τεθεί μέχρι τον Μάιο του 2022 υπό δημόσια διαβούλευση».
https://www.ienergeia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου