Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Ο φόβος της μετάλλαξης «Κένταυρος» - Διαφορές και ομοιότητες στα συμπτώματα

Η υποπαραλλαγή BA.2.7 της Όμικρον, που ονομάστηκε «μετάλλαξη Κένταυρος», είναι ο νέος πονοκέφαλος της πανδημίας ενόψει του φθινοπώρου και προτού καλά-καλά λήξει η ισχύς της άρσης των μέτρων. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι Έλληνες επιστήμονες που ανησυχούν ότι θα φέρει το νέο κύμα κορονοϊού τους επόμενους μήνες εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητάς της.


Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκφράζοντας μάλιστα τους φόβους του ότι «θα μπει στη χώρα μας» ακόμα και πριν τον Σεπτέμβριο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ:


«Είναι αρκετά πιθανό η Κένταυρος να "μπει" στη χώρα μας τον Αύγουστο ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, λόγω των τουριστικών ροών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κυκλοφορεί με αρκετά μεγάλη διασπορά σε Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία, ωστόσο επισήμανε πως το συγκεκριμένο στέλεχος ακόμα δεν κυριαρχεί.

Πώς πήρε το όνομά της; Από ένα tweet, που από ό,τι φαίνεται «έπιασε» παγκοσμίως.
«Πιο μολυσματική» η Κένταυρος

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, αν εμφανιστεί μέσα στον Αύγουστο στην Ελλάδα, αναμένεται να κυριαρχήσει στη χώρα μας κοντά στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τόνισε δε ο κ. Σαρηγιάννης πως είναι ένα στέλεχος «πιο μολυσματικό κατά περίπου 18,5% από την Όμικρον 4-5». Βέβαια, ξεκαθάρισε, ότι, ακόμη και αν επικρατήσει η «Κένταυρος», δεν προβλέπεται να δούμε πολύ μεγάλη αύξηση στους σκληρούς δείκτες.
Τα συμπτώματα της «μετάλλαξης Κένταυρος»

Τα συμπτώματα είναι πιο ήπια καθώς αποτελεί υποπαραλλαγή της Όμικρον 2 και τα συμπτώματα μοιάζουν, όμως το πιο συχνό σύμπτωμα, όπως το έχουν αποτυπώσει όσοι έχουν βρεθεί θετικοί, είναι ο έντονος πονοκέφαλος.


Κατά τα άλλα, σύμφωνα με το NHS, θα πρέπει να δίνεται σημασία και στα εξής συμπτώματα:

Ρήγος
Δύσπνοια
Κόπωση
Ξηρός βήχας
Μπούκωμα ή καταρροή
Απώλεια όρεξης

Στην Όμικρον 2, πάντως, οι επιστήμονες υπογράμμιζαν ως ύποπτο και το επίμονο φτέρνισμα.

Ο πυρετός είναι πάντοτε στα συμπτώματα σε όλες τις μεταλλάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου