Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Tου Βασίλη Σκουρή : Σκάνδαλο παρακολουθήσεων - Οι τρεις τακτικές των «εκσυγχρονιστών»

Είναι πράγματι εντυπωσιακό πως μια μεγάλη ομάδα πολιτικών στελεχών, που έχουν καταγραφεί ως «εκσυγχρονιστές», σιωπούν στο μείζον σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Σε παρακολουθήσεις, που ακουγόταν και οι ίδιοι, αφού εκείνο το διάστημα συνομιλούσαν με τον Νίκο Ανδρουλάκη και, πιθανόν, να διαπραγματεύονταν ακόμα και τη στήριξή τους στον υποψήφιο τότε αρχηγό του ΠΑΣΟΚ!

Από τα συμφραζόμενα, τις αναρτήσεις, τις δηλώσεις περιφερειακών στελεχών, τις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις, όμως, προκύπτουν –για να παραφράσουμε τον Λένιν και τις «δυο τακτικές της σοσιαλδημοκρατίας»- οι «τρεις στρατηγικές των "Εκσυγχρονιστών"» στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων:


Πρώτο στάδιο, να εμποδιστεί με κάθε τρόπο η προσέγγιση -και πολύ περισσότερο η σύγκλιση- του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατανοούν, τουλάχιστον στη φάση αυτή, το κόψιμο κάθε γέφυρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά πρώτη γραμμή άμυνας είναι η παρεμπόδιση φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειωτέον πως στη «γραμμή» αυτή είναι και η αποκαλούμενη «δεξιά πτέρυγα» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερο στάδιο, να παραμείνει στην εξουσία και να ξαναεκλεγεί αν είναι δυνατόν πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για το σκοπό αυτό λανσάρουν πρώτοι από όλους το …δίλημμα της «πολιτικής σταθερότητας» της χώρας-λες και μπορεί να υπάρχει σταθερότητα σε μια χώρα με την κυβέρνησή της να είναι ύποπτη ότι παρακολουθεί τους αντιπάλους της, εκτός αλλά και εντός (;) κόμματος!

Τρίτο στάδιο, αν ο Κ. Μητσοτάκης καταρρεύσει ή δεν μπορεί να κυβερνήσει (σενάρια που δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα αν υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις) να μην έρθει ο Αλέξης Τσίπρας. Στην ύστατη αυτή περίπτωση, η γραμμή άμυνας είναι η ανεύρεση ενός «έλληνα Ντράγκι» -κατά προτίμηση να προέρχεται από το χώρο των «εκσυγχρονιστών».


Από το χώρο να εξαιρέσουμε πρωτίστως τον Ευάγγελο Βενιζέλο –και δεν συμφωνούμε καθόλου με αυτούς που επιχειρούν να τον μειώσουν υποστηρίζοντας στο παρασκήνιο πως το κάνει γιατί θέλει να είναι ο ίδιος το «τρίτο πρόσωπο» για πρωθυπουργός. Όχι γιατί κάποιοι μπορεί να μην τον σκεφτούν όταν έρθει μια τέτοια στιγμή, αλλά γιατί ο Ευ. Βενιζέλος τα έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν, τόσο ως πολιτικός όσο και ως καθηγητής!

Άλλοι, όμως, που σιωπούν δεν μπορεί να είναι όχι οπαδοί του προοδευτικού εκσυγχρονισμού μιας χώρας, αλλά ούτε αστοί φιλελεύθεροι.

ΥΓ: Χαιρόμαστε, επίσης, για την τοποθέτηση του Νίκου Αλιβιζάτου, που -παρά τις αρχικές αμφιταλαντεύσεις του- δικαίωσε την ιστορία του. Και είναι, πράγματι, κρίμα που δεν μπορούμε (τουλάχιστον ακόμα) να πούμε το ίδιο και για τον (αγαπημένο μας) Αντώνη Μανιτάκη- στενοχωριόμαστε για αυτό!



ieidiseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου