Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Υπάρχουν νεότερα από το αντιδεξιό μέτωπο

Η επιθετική ρητορική με την οποία σταδιακά το Μέγαρο Μαξίμου αντικαθιστά το απολογητικό του ύφος για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, φαίνεται ότι αποτελεί συνεκτικό στοιχείο στην προοπτική της δημιουργίας ενός «αντιδεξιού μετώπου» στην αντιπολίτευση για το ζήτημα των υποκλοπών.

Ενδεικτική της επιθετικότητας ήταν και η χθεσινή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, στην οποία … «ζητήθηκαν και τα ρέστα» από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Παρότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι το θύμα των παρακολουθήσεων που η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι διέπραξε. Απαντώντας στην δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη με την οποία ζήτησε τα στοιχεία από τη παρακολούθησή του να κατατεθούν στην Βουλή ο Γιάννης Οικονόμου κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «επιχειρεί την εργαλειοποίηση ενός, όντως, πολύ σημαντικού θέματος» προσθέτοντας πως «η Κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει αυτή τη στείρα ανταλλαγή δηλώσεων».

Συμπτώσεις …δηλώσεων

Η χθεσινή ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα, που στήριξε το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη προκειμένου να κατατεθεί άμεσα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο «φάκελος» της ΕΥΠ με τα στοιχεία για την υποκλοπή των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, είναι η δεύτερη «σύμπτωση απόψεων» που καταγράφεται τελευταία ανάμεσα στους επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του 3ου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Μάλιστα οι δύο δηλώσεις είχαν χρονική απόσταση μόλις μερικών ωρών.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και την προηγούμενη Κυριακή. Τότε που ο Αλέξης Τσίπρας εξέδωσε ανακοίνωση για τα υπονοούμενα περί της προσωπικής ζωής του Νίκου Ανδρουλάκη στο διαδίκτυο. Περίπου μισή ώρα αργότερα υπήρξε τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με ανάλογο περιεχόμενο. Στην ίδια λογική μπορεί κανείς να εντάξει και την κοινή γραμμή με την οποία ήδη από τις 27 Ιουλίου εμφανίστηκαν στην Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χάρης Καστανίδης ζητώντας την κατάργηση της διάταξης που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2021 και επιτρέπει στην ΕΥΠ να παρακολουθεί τηλέφωνα δίχως να ενημερώνεται η ΑΔΑΕ και κατ’ επέκταση ο παρακολουθούμενος.

Ο 2ος γύρος στην Βουλή

Αξίζει να σημειωθεί πως με δεδομένο ότι ο …2ος γύρος της πολιτικής αντιπαράθεσης για τις υποκλοπές θα διεξαχθεί στην Βουλή, φαίνεται να υπάρχει σημαντικό πεδίο για την ύπαρξη κοινών πρωτοβουλιών ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει – για παράδειγμα- έως στιγμής διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα κατατεθεί η πρόταση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα. Δεδομένο είναι πως υφίσταται το συνταγματικό πλαίσιο ώστε η αντιπολίτευση να μπορεί πλέον να καταθέτει τέτοιου είδους προτάσεις, όπως έγινε με την υπόθεση της Λίστας Πέτσα. Σε αυτή την λογική – της πρότασης της αντιπολίτευσης- άλλωστε αναμένεται να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και πολύ πιθανόν το ΠΑΣΟΚ. Παρότι η Νέα Δημοκρατία είναι πιθανό να επιδιώξει να υπάρξει κοινή πρόταση όλων των κομμάτων.

Επίσης σε περίπτωση που τεθεί -σε κάποιο χρονικό σημείο- θέμα πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, κίνηση που απαιτεί την υπογραφή του 1/6 των μελών του κοινοβουλίου, δηλαδή 50 βουλευτές, υφίστανται οι προϋποθέσεις για κοινή κοινοβουλευτική πρωτοβουλία. Επίσης αξίζει να σημειωθεί και η κινητικότητα που καταγράφεται στο Ευρωκοινοβούλιο τόσο από την Ευρωομάδα της Αριστεράς όσο και από αυτή των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.


Το πολιτικό στίγμα της δήλωσης Ανδρουλάκη

Τον τόνο στην χθεσινή ειδησεογραφία άλλωστε έδωσε η γραπτή δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη με την οποία θέλησε να απαντήσει στην κυβέρνηση σχετικά με τις κατηγορίες που του απευθύνονται. Αυτές συνίστανται στον ισχυρισμό ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρνείται τις προσκλήσεις που έχει λάβει ώστε να ενημερωθεί … για την υπόθεσή του. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί ενημέρωσή «στο αυτί» αλλά σε διαφανείς θεσμικές διαδικασίες.

Αίσθηση όμως προκάλεσε η κατάληξη της δήλωσής του που αναφέρονταν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το ΠΑΣΟΚ: «Αυτή η περήφανη Παράταξη μαζί με την πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου της χώρας, σας δείχνει την πόρτα της εξόδου από την εξουσία» ανέφερε, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς την παραίτηση του πρωθυπουργού. Διατύπωσε που έδωσε την εντύπωση πλήρους ρήξης και σχεδόν αυτόματου αποκλεισμού των σεναρίων μελλοντικής συγκυβέρνησης Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ, εφόσον δώσουν μια τέτοια δυνατότητα οι μετεκλογικοί συσχετισμοί.


Η οπτική του ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν την θέση που έχει διατυπώσει εδώ και αρκετό καιρό ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνον «η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη». Εκτιμούν παράλληλα ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων ανέδειξε – παρά το φιλελεύθερο προσωπείο της κυβέρνησης- μια Δεξιά των παρακρατικών μηχανισμών και των «πρακτικών μαφίας». Τέτοια που όμοιά της υπήρξε μόνον το 1990-93 επί διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αλλά και στις κυβερνήσεις της Ν.Δ τις δεκαετίας του ’50 και του ’60.

Στον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται άλλωστε δηλώσεις στελεχών που αναφέρονται στην αλλαγή που επέρχεται στις πολιτικές ισορροπίες. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του Νίκου Παππά που ανέφερε πως «καταρρέει και το λεγόμενο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, καθώς πλέον δεν υπάρχει συγκολλητική ουσία». Μίλησε μάλιστα για «διάφορα κέντρα, πολιτικά, οικονομικά και μιντιακά, που θεωρούν ότι μια προοδευτική διακυβέρνηση θα πλήξει τα συμφέροντά τους, τα οποία θα επιχειρήσουν να πυροδοτήσουν το επόμενο διάστημα σενάρια διακυβέρνησης, όπως για παράδειγμα από μια κυβέρνηση τεχνοκρατών».

Στις κοινοβουλευτικές εξελίξεις αναφέρθηκε προ ημερών ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Τόνισε ότι «τα ζητήματα δημοκρατίας ήταν πάντοτε και φαίνεται πως είναι και τώρα και ζητήματα συνάντησης των πολιτικών και των αντιλήψεων των δημοκρατικών δυνάμεων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς έχουν υπάρξει και άλλες περιπτώσεις και ζητήματα που εκ των πραγμάτων υπάρχει μία σύγκλιση και μία ταύτιση από πλευράς των εκπροσώπων των δημοκρατικών δυνάμεων μέσα στη Βουλή», μνημονεύοντας τις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου που αποκάλεσε την εξέγερση του Πολυτεχνείου «μυθολογία».






news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου