Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές: Ο Μητσοτάκης εγκέφαλος του επιτελικού παρακράτους

Μπορεί να μην αποτέλεσε για κανέναν στην Κουμουνδούρου έκπληξη, αλλά η στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να αρνηθεί την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις παρακολουθήσεις πριν από την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ίδιο θέμα, αποτελεί απλά επιβεβαίωση της επιχείρησης συγκάλυψης που προσπαθεί να φέρει εις πέρας το Μέγαρο Μαξίμου.

Και αυτό, διότι όπως σημειώνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εάν προηγούνταν η συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής – επομένως και οι καταθέσεις των κληθέντων Δημητριάδη, Κοντολέοντα και της εποπτεύουσας εισαγγελέως της ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου- τότε ο κ. Μητσοτάκης θα βρισκόταν σε ακόμα δυσκολότερη θέση στην προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ως εκ τούτου, όπως αναμενόταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει την πρόταση για Εξεταστική του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, δημιουργώντας ένα μέτωπο απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και προσδοκώντας στην ενίσχυσή του και εντός των εργασιών της Επιτροπής και από τα υπόλοιπα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αποτυπώθηκε και στην κεκλεισμένων των θυρών… και κινητών συνεδρίαση της Δευτέρας, χαράσσει ήδη τα επόμενα βήματά του, με τα δεδομένα πως:

1. Ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο συγκάλυψη ή έστω αποπροσανατολισμό μέσα από χρονική επέκταση της υπό διερεύνηση περιόδου – ακόμα και με «κατασκευασμένα» στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σημειώνουν πως «δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, ούτε καν από την ικανότητα που έχει ένα αδίστακτο και σε πανικό καθεστώς να κατασκευάζει στοιχεία για παλιότερες κυβερνήσεις, για πολιτικούς και ακόμα και εσωκομματικούς του αντιπάλους. Ωστόσο, καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να μην επιχειρήσει τέτοιο ανυπόστατο συμψηφισμό, που μόνο την ενοχή του επιβεβαιώνει».


2. Η ΝΔ έχοντας την πλειοψηφία στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή θα επιχειρήσει να μπλοκάρει με κάθε τρόπο την πραγματική διερεύνηση της υπόθεσης, αποκλείοντας ακόμα και κομβικούς μάρτυρες για να μείνουν στο σκοτάδι οι πραγματικοί υπεύθυνοι αλλά και οι «αδύναμοι κρίκοι» που ενδεχομένως να «σπάσουν» εάν καταθέσουν. Ενώ την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμάται ότι επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, να σβήσει τα ίχνη των παρακολουθήσεων, παράνομων και νόμιμων (μέσω και της τοποθέτησης Δεμίρη στην ΕΥΠ που θα καταψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ), και να στήσει επί της ουσίας μία μεγάλη επιχείρηση συγκάλυψης

3. Παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης βρίσκονται σε πρωτοφανή πολιτική απομόνωση. Ενδεικτικό των πιέσεων που εκτιμάται ότι αναπτύσσονται πλέον και εντός της ΝΔ είναι το γεγονός ότι πίσω από την πρόταση διερεύνησης μέχρι το 2012, η Κουμουνδούρου δεν αποκλείει στόχος του κ. Μητσοτάκη να μην είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά πρακτικές και χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, του κ. Σαμαρά και άλλων εσωκομματικών του αντιπάλων, προκειμένου να συγκρατήσει τυχόν πολιτικές πρωτοβουλίες διαφοροποίησής τους.

4. Η κυβέρνηση δέχεται και όπως όλα δείχνουν αυτό θα συνεχιστεί, σοβαρότατες πιέσεις τόσο από τις εν Ελλάδι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, όσο όμως κυρίως από το τσουνάμι ρεπορτάζ και αφιερωμάτων μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών Μέσων, με τελευταίο το χθεσινό άρθρο κόλαφο στους New York Times.


Στο δρόμο προς τη συζήτηση της Παρασκευής αλλά και την Εξεταστική, ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει όλο και με πιο έντονο και εμφατικό τρόπο στο κάδρο των ευθυνών τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν είναι τυχαίοι οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί που επελέγησαν από την Κουμουνδούρου που έκανε λόγο για «εγκέφαλο του επιτελικού παρακράτους», που «λειτούργησε ως ο επικεφαλής μίας σκοτεινής και ανεξέλεγκτης ομάδας παρακρατικής λειτουργίας» και που «λέει ψέματα ότι δεν γνώριζε. Αφού η πρώτη του κίνηση το 2019 ήταν να πάρει την ΕΥΠ απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο, και να τοποθετήσει τον ανιψιό και στενότερο συνεργάτη του προκειμένου να οργανώσει το κύκλωμα των παράνομων παρακολουθήσεων. Άλλαξε το νόμο για να μπορέσει να βάλει δικό του άνθρωπο στην ΕΥΠ, ο οποίος δεν πληρούσε τα κριτήρια. Και αργότερα, έφερε τροπολογία μετά το αίτημα του υπό παρακολούθηση δημοσιογράφου κ. Κουκάκη στην ΑΔΑΕ, προκειμένου να μην μπορεί να ενημερωθεί για την παρακολούθηση τόσο ο ίδιος, όσο και όποιος άλλος προσέφευγε στην Ανεξάρτητη Αρχή. Και εν συνεχεία, η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για να ακυρώσει την νομοθετική συγκάλυψη των παρακολουθήσεων, ώστε να μπορεί η ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες ότι παρακολουθούνταν, όπως ίσχυε μέχρι την τροπολογία Μητσοτάκη».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως η σαφέστατη αιχμή που άφησε η Κουμουνδούρου και για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, με αφορμή την διερεύνηση από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ντογιάκο, όχι των παρακολουθήσεων καθαυτών και του κακόβουλου λογισμικού Predator, αλλά του τρόπου που διέρρευσαν οι παρακολουθήσεις.

Σε κάθε περίπτωση τα ερωτήματα της Κουμουνδούρου, τα οποία αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας των επιτελών της μαζί με τη λίστα των προσώπων που θα κληθούν να καταθέσουν, φαίνεται πως όχι μόνο παραμένουν αναπάντητα αλλά πληθαίνουν κιόλας:


1.
Έχουν περάσει δέκα ημέρες από το ρεπορτάζ της Καθημερινής (13.8.2022) σύμφωνα με το οποίο η ΕΥΠ έχει μισθώσει από ιδιώτη το παράνομο λογισμικό Predator για να κάνει παράνομες παρακολουθήσεις και η κυβέρνηση δεν το έχει διαψεύσει κατηγορηματικά. Ισχύει ότι η ΕΥΠ έχει μισθώσει από ιδιώτη το Predator;

2. Στο ίδιο ρεπορτάζ της Καθημερινής γίνεται επίσης αναφορά ότι υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον 7-8 πολιτικοί που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ και η κυβέρνηση επίσης δεν έχει διαψεύσει κατηγορηματικά μετά από δέκα ημέρες την εν λόγω αναφορά. Πόσοι ακόμη πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθούνταν;

3. Ποιοι είναι οι λόγοι “εθνικής ασφάλειας” για τους οποίους παρακολουθούνταν ένας δημοσιογράφος, ο Θανάσης Κουκάκης, που ερευνούσε οικονομικά σκάνδαλα και την ευνοϊκή νομοθέτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπέρ των τραπεζών; Ποιοι είναι οι λόγοι “εθνικής ασφάλειας” για τους οποίους παρακολουθούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, τότε υποψήφιος για την αρχηγία και σήμερα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας;

4. Σύμφωνα με το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) υπάρχουν έξι απόρρητες συμβάσεις του δημοσίου με την εταιρία Krikel η οποία συνδέεται με την εταιρία Intellexa που φέρεται να εμπορεύεται το Predator. Ωστόσο, στη Βουλή ο κ. Γεραπετρίτης ισχυρίστηκε ότι υπάρχει μόνο μία σύμβαση. Γιατί ο κ. Γεραπετρίτης είπε ψέματα στην Βουλή ότι το δημόσιο έχει συνάψει μία σύμβαση με την εταιρία Krikel ενώ στην πραγματικότητα έχουν συναφθεί 6 συμβάσεις; Γιατί η κυβέρνηση δεν δίνει στη δημοσιότητα τις συμβάσεις του δημοσίου με την εταιρία Krikel; Γιατί κρατείται κρυφό το περιεχόμενο αυτών των συμβάσεων;

5. Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την αποκάλυψη της παρακολούθησης Κουκάκη μέσω του Predator και ένας μήνας από την μηνυτήρια αναφορά Ανδρουλάκη για απόπειρα παρακολούθησής του μέσω του Predator. Γιατί μέχρι και σήμερα δεν έχει διεξαχθεί έλεγχος των Αρχών στα γραφεία της εταιρίας Intellexa η οποία εμπορεύεται, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, το εν λόγω λογισμικό στην Ελλάδα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου