Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Αυτά είναι τα νέα εμβόλια Covid - Πότε έρχονται στην Ελλάδα

 «Πράσινο φως» έδωσε χθες ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) στα πρώτα εμβόλια κατά της Covid που είναι προσαρμοσμένα στη μετάλλαξη Όμικρον.

Πρόκειται για τα σκευάσματα της Pfizer/BioNTech και της Moderna.

Τον χειμώνα αναμένεται να ξεκινήσει μια «εκστρατεία» αναμνηστικών δόσεων προκειμένου να αναχαιτιστεί ένα ενδεχόμενο, νέο κύμα πανδημίας. Τα εμβόλια αυτά «στοχεύουν την υποπαραλλαγή BA.1 της Όμικρον αλλά και στο αρχικό στέλεχος». Ωστόσο, δεν στοχεύουν τις μολυσματικές υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της παραλλαγής Όμικρον, που εμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες

Ποιοι θα κάνουν ξανά εμβόλιο

Τα νέα εμβόλια προορίζονται για να χορηγηθούν σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν εμβολιαστεί ήδη μια φορά τουλάχιστον κατά της Covid-19, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Τα εμβόλια αυτά είναι προσαρμοσμένες εκδόσεις των αρχικών εμβολίων Comirnaty των Pfizer/BioNTech και Spikevax της Moderna.

Πότε έρχονται στην Ελλάδα

Για το θέμα μίλησε σήμερα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας μάλιστα ότι «ο κόσμος έχει δίκιο» και πως «δεν μπορούμε να λέμε γρήγορα πράγματα». «Δεν είναι σαφή τα δεδομένα έως τώρα και πρέπει να δούμε τις μελέτες. Θα γίνουν οι συσκέψεις, θα εισηγηθούν οι επιτροπές βάσει της αδειοποίησης, ή των αποφάσεων που πέρασαν ή των αποτελεσμάτων» σημείωσε επίσης σχετικά με τη διάρκεια των νέων εμβολίων.

Σύμφωνα με την ίδια:

«Υπολογίζουμε το εμβόλιο να έρθει γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να εισηγηθούν και μετά ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να ενημερωθεί ο κόσμος. Υπολογίστε Οκτώβρη καλώς εχόντων των πραγμάτων, να ξεκινήσουμε και στην Ελλάδα, να ενημερωθεί ο κόσμος και οι ομάδες που πρέπει να το κάνουν».

Η κ. Παγώνη, μιλώντας στο MEGA, εξήγησε:

«Ο FDA έχει εγκρίνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο, τόσο όσον αφορά στο εμβόλιο της Pfizer όσο και το εμβόλιο της Moderna. Το εμβόλιο της Pfizer είναι από 12 ετών και άνω και της Moderna, από 18 και άνω. Έγινε η έγκριση και θα ξεκινήσουν σιγά σιγά οι διαδικασίες, για να μπορούν να πουν στις ομάδες που πρέπει να ξεκινήσουν να κάνουν το εμβόλιο, και για να εισηγηθεί η επιτροπή εμβολιασμού, πότε πρέπει να το κάνουν. Επομένως, η επιτροπή εμβολιασμού που θα ξεκινήσει από την Αμερική, να δώσει τις οδηγίες του εκεί, να πουν ποιες ομάδες θα το ξεκινήσουν, πότε θα το κάνουν, γιατί και ηλικιακά πρέπει να ξεκινήσει αυτό για το ποιες ομάδες θα ξεκινήσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου