Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Τραγωδία στη Λέσβο με 16 γυναίκες νεκρές σε ναυάγιο – 15 οι αγνοούμενοι στα Κύθηρα

Μία ασύλληπτη τραγωδία με πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί της Λέσβου, με θύματα τουλάχιστον 16 γυναίκες νεαρής ηλικίας.


Μετά το ναυάγιο στα Κύθηρα με δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες, ένα ακόμα σημειώθηκε στο Αιγαίο. Η νέα ναυτική τραγωδία έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στη Λέσβο, όπου ένα σκάφος με 40 επιβαίνοντες – κατά πληροφορίες που δίνουν οι διασωθέντες - βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θέρμης στην ανατολική Λέσβο.

Μέχρι στιγμής ο απολογισμός από το τραγικό ναυάγιο είναι 16 νεκροί, όλες γυναίκες.

Από το Λιμενικό είχαν ανακοινωθεί αρχικά 15 νεκροί, ωστόσο, στις 8 το πρωί εντοπίστηκε ακόμα μία σορός.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού κ. Νίκος Κοκκάλας, πρόκειται για νεαρές γυναίκες, άνω των 20 ετών, αφρικανικής καταγωγής, με τη λέμβο τους να ξεκινά από τα τουρκικά παράλια. Οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν τις χώρες από τις οποίες κατάγονται, καθώς ήταν σε σοκ και δεν ήταν σε θέση να μιλήσουν.


Από τους 40 επιβαίνοντες, διασώθηκαν 9 γυναίκες, εκ των οποίων οι 4 ήταν για ώρες εγκλωβισμένες σε απόκρημνη περιοχή, ενώ αγνοούνται άλλοι 14.

Οι έρευνες του Λιμενικού στην περιοχή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.


Το ταξίδι θανάτου των μεταναστών έγινε σε συνθήκες κακοκαιρίας, αφού όλη τη νύχτα αλλά και ακόμα και τώρα, ανατολικά της Λέσβου, στο στενό μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών ακτών πνέουν άνεμοι έντασης επτά και τοπικά οκτώ μποφόρ.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το ναυάγιο στη Λέσβο

Ενημερώθηκε, πρώτες πρωινές ώρες, η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης από Ελληνικό Στρατό για ύπαρξη βυθισμένης λέμβου με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή “Προβοσκίδα” ανατολικά ν. Λέσβου.

Στην περιοχή επιχειρούν υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη Ε.Σ., στελέχη Π.Υ. και στελέχη ΕΛ.ΑΣ. Η επιχείρηση διεξάγεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι εντάσεως Β-ΒΑ 7 BF. Στην περιοχή σπεύδει, ένα Παράκτιο Περιπολικό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα ελικόπτερο Super Puma Π.Α.


Κατά δήλωση των επιβαινόντων στο σκάφος επέβαιναν περίπου σαράντα άτομα. Μέχρις στιγμής έχουν διασωθεί πέντε άτομα και έχουν ανασυρθεί δεκαπέντε σοροί, ενώ βρίσκονται τρεις εγκλωβισμένοι σε βραχώδη απόκρημνη περιοχή. Οι έρευνες εκτείνονται και στην ευρύτερη χερσαία περιοχή για αλλοδαπούς που έχουν σύμφωνα με πληροφορίες διαφύγει στην ξηρά.
Συνεχίζονται οι έρευνες στα Κύθηρα - Για νεκρούς μιλά ο Δήμαρχος

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες στα Κύθηρα και συγκεκριμένα κοντά στο λιμάνι Διακοφτίου, όπου βούλιαξε ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν, κατά την ενημέρωση που έλαβε το Λιμενικό, περίπου 95 άτομα.

Η επιχείρηση διεξάγεται υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Σύμφωνα με τον κ. Κοκκάλα, έχουν διασωθεί 90 άνθρωποι. Πρόκειται για μετανάστες κυρίως από Ιράν, Ιράκ, Αφανιστάν. Ανάμεσα στους διασωθέντες 18 ανήλικοι, ενώ αγνοούνται άλλα 15 άτομα.

Όπως θα δείτε στις εικόνες βρέθηκαν σε απόκρημνη περιοχή, όπου πνέουν άνεμοι 7-8 μποφόρ και οι ριπές φθάνουν τα 9-10 μποφόρ.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για την ύπαρξη νεκρών, ωστόσο ο δήμαρχος Κυθήρων, μίλησε στον ΣΚΑΪ λέγοντας «μπροστά μου πέθαναν πέντε άτομα».

Συνέχισε περιγράφοντας ότι το σκάφος εξέπεμψε SOS μέσω του 112 χθες το βράδυ γύρω στις 8, ενώ στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Πρόσθεσε ότι οι άτυχοι μετανάστες παρασύρθηκαν από τα κύματα και το σκάφος τους προσέκρουσε και διαλύθηκε πάνω σε βράχια κάθετα, που έχουν ύψος 15 - 20 μέτρα.

«Η θάλασσα τους κοπανούσε σαν χταπόδια» είπε συγκλονισμένος. «Τους πήρε το κύμα και χάθηκαν μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου