Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Αλέξης Τσίπρας: Κοινωνικές αντιστάσεις, ψηφοδέλτια νίκης για να έρθει η πολιτική αλλαγή

Το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ζητά κομματική ανασυγκρότηση και διαρκές άνοιγμα στους πολίτες

Ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί στους δρόμους και πλάι στους πολίτες. Σε αυτή την φράση μπορεί να συμπυκνωθεί η κατεύθυνση που πρόκρινε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής στο τέλος της εβδομάδας. Κεντρικό ζητούμενο για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι η – από τώρα- διαμόρφωση των όρων μιας εκλογικής νίκης που θα επιφέρει την πολιτική αλλαγή.

Το μήνυμα που θέλησε να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας με τις παρεμβάσεις του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ήταν πως ο χρόνος που απομένει έως την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση πρέπει να είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ, μία περίοδος βαθιάς και ουσιαστικής γείωσης με την κοινωνία. Τόνισε την ανάγκη το σύνολο του κομματικού μηχανισμού να κινηθεί στην κατεύθυνση της συσπείρωσης των νέων μελών που έχουν εγγραφεί μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Άνοιξη. Μια διαδικασία που πρέπει να λειτουργήσει ως «όχημα» ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί πλατύτερα στην κοινωνία.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά στην ομιλία του, για το διάστημα που απομένει έως την κάλπη. Τόνισε πως «οφείλουμε και να αξιοποιήσουμε το χρόνο αυτό, για να βαθύνουμε τη κομματική ανασυγκρότηση, για να ετοιμάσουμε ανανεωμένα και ισχυρά ψηφοδέλτια παντού για να οργανώσουμε τις κοινωνικές αντιστάσεις στη βαρβαρότητα των κυβερνητικών επιλογών. Να μετατρέψουμε την απόγνωση σε αγώνα, την οργή σε ελπίδα αλλαγής». Επισήμανε ότι «είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε και μόνο έτσι θα καταφέρουμε να φέρουμε τη πολιτική αλλαγή μια ώρα αρχύτερα παρά τις προθέσεις του κου Μητσοτάκη και των συμφερόντων που τον στηρίζουν».Η αξιοποίηση των νέων μελών που εντάχθηκαν στο 3ο Συνέδριο προϋπόθεση για να απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, τονίζει η ηγεσία του 

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, καλείται να οργανώσει ημερίδες και άλλες μορφές επαφής με τους πολίτες σε κάθε νομό της χώρας. Εκεί ως βάση συζήτησης να προωθηθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως οι προτάσεις του για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Το θέμα δηλαδή που αυτή την στιγμή «δοκιμάζει» τα νοικοκυριά και ταυτόχρονα εκθέτει την κυβέρνηση που με την πολιτική της το συντηρεί και το επαυξάνει.

Καθόλου τυχαίο ότι στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα αυτό. Επισήμανε πως η Ελλάδα «είναι η χώρα με την ακριβότερη τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια σε όλη την Ευρώπη (προ φόρων και επιδοτήσεων). Και αυτό οφείλεται στην επιλογή Μητσοτάκη η ΔΕΗ να γίνει πρωταγωνιστής της αισχροκέρδειας. Και ένα χρόνο τώρα να μη λαμβάνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπισή της. Η δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής έδειξε το αποτέλεσμα μόνο τον Σεπτέμβριο έχουμε 450 εκ υπερκέρδη.Ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 12%. Και στην αγορά δεν υπάρχει σχεδόν κανένας έλεγχος τιμών». Τόνισε ότι «είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής. Όπως ζήτημα πολιτικής επιλογής είναι η διατήρηση υψηλού συντελεστή φορολόγησης σε προϊόντα βασικής κατανάλωσης, όπως και στα καύσιμα. Αυτό στη πράξη δίνει τη δυνατότητα να λεηλατείται κυρίως η μεσαία τάξη αλλά και τα χαμηλά στρώματα, αφού αυτά κυρίως πλήττουν οι έμμεσοι φόροι, ώστε να δίδεται η δυνατότητα διαθέσιμων πόρων για επιδοτήσεις που στη πραγματικότητα πηγαίνουν στις τσέπες των παραγωγών ενέργειας».

Κομβικός σταθμός για τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται και η απεργιακή κινητοποίηση που έχει οριστεί για τις 9 Νοεμβρίου. Η αξιωματική αντιπολίτευση καλείται να κινητοποιήσει τις δυνάμεις της τόσο στα συνδικάτα όσο και στην κοινωνία για την επιτυχία της.

Η προπαρασκευαστική διαδικασία της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να επισφραγιστεί, με πιο συγκεκριμένες αποφάσεις και πρόγραμμα δραστηριοτήτων στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας και συγκεκριμένα την Παρασκευή και το Σάββατο 14 και 15 Οκτωβρίου. Εκεί θα εγκριθεί και το τελικό κείμενο απόφασης το οποίο αναμένεται να καταρτιστεί με τη συμβολή όλων των τάσεων στο εσωτερικό του κόμματος. Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι η τάση της «Ομπρέλλας» έδωσε το διακριτό της στίγμα και στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με επιμέρους διαφοροποιήσεις, το εσωκομματικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωτικό, στην λογική της τελικής ευθείας για την εκλογική αναμέτρηση.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου