Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Οι ειδικοί στηρίζουν την πρόταση Τσίπρα για άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για άμεση επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκει ευήκοα ώτα στους ειδικούς των διεθνών θεμάτων.

Να επεκτείνουμε ή όχι στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά μας ύδατα στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου όπως έχουμε δικαίωμα βάσει του Δικαίου της Θάλασσας;

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας λέει αναφανδόν ναι. Σε όλους τους τόνους, όπου βρεθεί και όπου σταθεί, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

Το επανέλαβε μόλις το Σάββατο που μάς πέρασε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, που μεταδόθηκε στην Κύπρο σε εκδήλωση με θέμα "η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο: Νομικά ζητήματα και προκλήσεις". Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε μάλιστα για άμεση επέκταση.

Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι ο πρώην Πρωθυπουργός επιχειρεί απλά να υπερθεματίσει για λόγους στενά πολιτικούς και προεκλογικούς, καθώς φαίνεται ότι η κυβέρνηση διστάζει, προσώρας τουλάχιστον, να προχωρήσει στις σχετικές κινήσεις.

Ωστόσο στο δημόσιο διάλογο, ο ένας μετά τον άλλο σημαίνοντες διεθνολόγοι και άλλοι ειδικοί συνηγορούν υπέρ της πρότασης Τσίπρα. Απολύτως ως προς τον χρόνο (να γίνει, δηλαδή, άμεσα η επέκταση), πολύ ή αρκετά ως προς τον χώρο της επέκτασης.

Έχει, επίσης, σημασία να αναφερθεί ότι αυτοί που συμφωνούν με την πρόταση του επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να χαρακτηριστούν σε καμία περίπτωση στενοί πολιτικοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του.

-Ας μιλήσουμε, όμως, πιο συγκεκριμένα:Στις 7 Οκτωβρίου ο Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης με άρθρο του στην εφημερίδα "Τα Νέα" υποστήριξε ότι "προκύπτει η ευκαιρία, και μάλιστα θεωρώ ότι έχουμε καθυστερήσει, να προβούμε στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων νοτίως της Κρήτης. 
Αναφέρομαι σε ευκαιρία όχι ως ανταπόδοση στον οπορτουνισμό της Άγκυρας ή ως μία καιροσκοπική κίνηση ικανοποίησης του εγχώριου ακροατηρίου, αλλά ως αφύπνιση που θα οδηγήσει στην υιοθέτηση μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την προάσπιση των συμφερόντων μας".

-Ομοίως, ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά Πέτρος Λιάκουρας σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής υπογράμμισε ότι "νοτίως της Κρήτης πρέπει να γίνει η επέκταση, όχι με τη λογική να προκαλέσει την Τουρκία, αλλά στη λογική ότι πάει σε οριοθέτηση με τη Λιβύη. Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμπλακεί, αλλά θα υποκινήσει τη Λιβύη να το πράξει".


-Στην ίδια εφημερίδα, τέλος, η Μαριλένα Κοππά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, υποστηρίζει πως "η Ελλάδα (μπορεί) να προχωρήσει σταδιακά στην άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματός της: να ξεκινήσει άμεσα νοτίως της Κρήτης, καλώντας, παράλληλα, τα κράτη της ευρύτερης περιοχής και την Τουρκία σε διαλογο για τη χάραξη ΑΟΖ".

Παρατηρούμε ότι και οι τρεις επί της ουσίας συμφωνούν με την πρόταση Τσίπρα για άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, απλώς θεωρούν ότι η ενέργεια θα πρέπει να αρχίσει από την περιοχή νοτίως της Κρήτης και εν συνεχεία να επεκταθεί ανατολικότερα.

Ο πυρήνας της πρότασης έτσι και αλλιώς δεν αλλάζει, ούτε φυσικά το τάιμινγκ. Για τον Αλέξη Τσίπρα στην προκειμένη περίπτωση το γοργόν και χάριν έχει. Και απολύτως συγκεκριμένο μήνυμα στην Τουρκία δίνεται και τα δικαιώματα της χώρας ασκούνται στο μέγιστο βαθμό, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Υπάρχει, άλλωστε, τον τελευταίο καιρό ένα δεδομένο που κανέναν δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο. Η συμφωνία του Λιβάνου με το Ισραήλ (χώρες εμπόλεμες επί χρόνια) για τη χάραξη των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών. Μία τέτοια εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου διαμορφώνει δυναμικές που η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η πρόταση Τσίπρα την οποία στηρίζουν οι βαθείς γνώστες του θέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου