Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

J-20: Για πρώτη φορά εμφανίστηκε το κινεζικό F-22

Η Κίνα παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό την δική της πρόταση στα μαχητικά 5ης γενιάς, το J-20.

Όταν έκανε την παρθενική του πτήση το 2011, το J-20 «Mighty Dragon» θεωρήθηκε σύμβολο των προσπαθειών της Κίνας να εκσυγχρονίσει τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA).

Με την εισαγωγή του τζετ, η Κίνα έγινε η δεύτερη χώρα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες που χρησιμοποίησε ένα μαχητικό stealth ικανό για υπερηχητικές ταχύτητες πτήσης. Πρόκειται για δικινητήριο μαχητικό, που έχει αρκετές σχεδιαστικές ομοιότητες με το αμερικανικό F-22, το «ιερό δισκοπότηρο» της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF).

Ωστόσο, οι Κινέζοι προχώρησαν και στην ανάπτυξη και διθέσιου μαχητικού, το οποίο του επιτρέψει να αναλαμβάνει πιο σύνθετες αποστολές ηλεκτρονικού πολέμου καθώς και αποστολές που περιλαμβάνουν drones .

Το Σάββατο, κατά την διάρκεια του Airshow China, για πρώτη φορά η πολεμική αεροπορία της χώρας παρουσίασε το μαχητικό ενώπιον του κοινού. Η κάμερα απαθανάτισε τα δύο μαχητικά να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Zhuhai.

Το πρώτο J-20 παρελήφθη από την κινεζική πολεμική αεροπορία τον Μάρτιο του 2017 και εντάχθηκε σε υπηρεσία τον Φεβρουάριο του 2018.

Είναι το τρίτο «αόρατο» μαχητικό 5ης γενιάς στον κόσμο που εισέρχεται σε υπηρεσία, μετά τα αμερικανικά F-22 και F-35.
Δείτε φωτογραφίες:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου