Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Ο Λαλιώτης παρουσιάζει το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη - Οι δυο τους δεν έχουν μιλήσει ποτέ για το Πολυτεχνείο!

Μίμης Ανδρουλάκης και Κώστας Λαλιώτης είναι ίσως τα δυο στελέχη της Συντονιστικής Επιτροπής της εξέγερσης του ΄73 που δεν έχουν ποτέ μιλήσει για το Πολυτεχνείο.


Θα έχουμε την ευκαιρία να τους ακούσουμε τη Δευτέρα, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη «Πριν σβήσουν τα φώτα», που κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις «Παττάκη». Στο πάνελ θα είναι και ο Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μόραλης, ο πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Πειραιά Στέφανος Μίλεσης και ο δημοσιογράφος των «Νέων» και συγγραφέας Δημήτρης Μανιάτης. Θα συντονίσει ο Στέλιος Γαϊτανάρος, με την ιδιότητά του ως Γενικός Γραμματέας του Φιλολογικού Συλλόγου Πειραιά- κατ΄ ουσίαν ήταν ένας από τους στενούς φίλους του Μίμη, την εποχή που ήταν κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ και δρούσε στο μεγάλο λιμάνι.


Οι πληροφορίες της στήλης, μάλιστα, αναφέρουν πως ο Κώστας Λαλιώτης θα είναι ομιλητής και στην κεντρική παρουσίαση του «Πριν σβήσουν τα φώτα», στην Αθήνα, στις 5 Δεκεμβρίου. Και όσο και αν θέλει να περιοριστεί μόνο στον αντιδικτατορικό αγώνα και το Πολυτεχνείο, τα μηνύματα για το σήμερα θα τα πάρουμε-τόσο από τον Κώστα όσο και από τον Μίμη!
Τι έγραψε η στήλη για το «Πριν σβήσουν τα φώτα»



Η αλήθεια είναι πως κάθε βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη εκτός από απολαυστικό είναι και …αποκαλυπτικό!


Το νέο του βιβλίο, που έχει ήδη δοθεί στον εκδοτικό οίκο («Πατάκης»), αν οι πληροφορίες μας αληθεύουν, θα …σπάσει κόκκαλα!

Τίτλος, όπως πληροφορούμαστε, είναι «Πριν σβήσουν τα φώτα» και είναι αυτοβιογραφικό, καθώς τα προσωπικά του βιώματα εναλλάσσονται μέσα από μυστικά και παρασκήνια της σύγχρονης ιστορίας.

Το βιβλίο, μάλιστα, αναφέρεται στην περίοδο έως τη μεταπολίτευση, καθώς του χρόνου θα κυκλοφορήσει το δεύτερο μέρος του από την περίοδο της μεταπολίτευσης και μετά.


Μεταξύ άλλων το βιβλίο του Μίμη αναφέρεται στην επτάχρονη δικτατορία και το ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Ο ίδιος, μάλιστα, είναι το μοναδικό μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που δεν έχει ποτέ μιλήσει για το θέμα- είχε δηλώσει ότι θα μιλήσει κοντά στα πενήντα χρόνια, με το χρόνο να είναι πλέον ώριμος.

Στο δε βιβλίο θα πληροφορηθούμε και πολλά παρασκήνια από τη μεταπολεμική Ελλάδα, καθώς στον Άγιο Νικόλαο που μεγάλωσε ο Μίμης ήταν το σπίτι του Νίκου Κούνδουρου και ο νεαρός τότε Μίμης μάθαινε πολλά.

Όχι μόνο από εκεί, αλλά και από αλλού- νεότερα για τις αποκαλύψεις του βιβλίου που θα συζητηθεί, προσεχώς …
Τι γράφει ο ίδιος στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Ενδιαφέρον έχει τι γράφει και ο Μίμης Ανδρουλάκης στο οπισθόφυλλο του «Πριν σβήσουν τα φώτα»:


«Αναζητώντας τον Εαυτό του, εκπλήσσεται: «Εγώ είμαι οι Άλλοι». Εκατοντάδες. Μια γενετική λοταρία στα βουνά της Κρήτης. Ταξίδι σε ένα παρελθόν πανταχού παρόν.

Η Αυτοβιογραφία γίνεται ιστορία-πινακοθήκη μιας συναρπαστικής εποχής: πορτρέτα, εικόνες, σκηνές, χρώματα, δράματα κι ευτράπελα. Τα μυστικά των «πάνω» –επιφανών πολιτικής, τέχνης, επιστήμης και πλούτου– τέμνονται με τις ανέκδοτες ιστορίες των «κάτω», των απλών ανθρώπων. Από μια επαρχιακή Μαγική πόλη σε Αθήνα-Πειραιά της αντίστασης και των παράνομων οργανώσεων. Ο Μίμης Ανδρουλάκης είχε δεσμευτεί να «μιλήσει» μετά 50 χρόνια. Τώρα συμπληρώνει τις λευκές σελίδες της πρόσφατης ιστορίας, με πρώτες το «Πολυτεχνείο ’73» και την «Ύβριν» Νο 8».

ANDROULAKIS OPISTHOFILLO


https://www.ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου