Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Μήνυμα δυναμικής παρέμβασης στην κοινωνία από τον Τσίπρα

Κάλεσμα ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί "μέσα στον κόσμο" και στους κοινωνικούς αγώνες από τον πρόεδρο του κόμματος ενόψει της Πανελλαδικής Απεργίας στις 9 Νοέμβρη

Δυναμική παρέμβαση στην κοινωνία για την διεκδίκηση μέτρων ενάντια στην ακρίβεια στην προοπτική της πολιτικής αλλαγής. Σε αυτό το δίπτυχο συνοψίζεται ο βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, ενόψει και της πανελλαδικής απεργίας της 9ης Νοέμβρη, κάτι που αναμένεται να εξαγγείλει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Κάθε άλλο παρά τυχαία άλλωστε είναι η επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη στον κομματικό ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”. Μια κίνηση που - πέραν από ευρύτερη πολιτική παρέμβαση- δείχνει την πρόθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να δώσει εμφατικά το μήνυμα της κινητοποίησης των οργανώσεων του κόμματος ώστε να βρεθούν “μέσα στον κόσμο”. Το παράδειγμα άλλωστε θα δώσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσει σειρά περιοδειών σε πόλεις και λαϊκές γειτονιές εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στην καθημερινότητα των πολιτών και τον ασφυκτικό κλοιό των συνεχών ανατιμήσεων. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναμένεται να λάβουν σε πανελλαδικό επίπεδο κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενα από τους βουλευτές και τα τοπικά στελέχη του κόμματος.


Βασικό "όπλο" θα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμα που έχει ήδη εξαγγείλλει από την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης ο Αλέξης Τσίπρας. Θυμίζουμε ότι μεταξύ άλλων η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ με την παράλληλη λειτουργία ενός μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. 

Επίσης την θέσπιση αφορολογήτου ορίου 10.000 ευρώ για όλους καθώς και την ρύθμιση ακόμη και με διαγραφή των πανδημικών χρεών. Ειδικά για την ακρίβεια ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει την μείωση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης ώστε να υπάρξει άμεση ανακούφιση καθώς και την φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων.

Η απεργία της 9ης Νοέμβρη

Κομβικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέραμε, ειναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία της Πανελλαδικής Απεργίας που έχει προκηρυχθεί για τις 9 Νοεμβρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως έκανε και πριν λίγες ημέρες στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος θα καλέσει τα μέλη το κόμματος να κινητοποιηθούν στου χώρους δουλειάς και στα συνδικάτα για την επιτυχία της κινητοποίησης. 

Ο πολιτικός στόχος είναι η διαμόρφωση ενος κινήματος ενάντια στην ακρίβεια και η διεκδίκηση λήψης άμεσων μέτρων, που είναι - όπως εκτιμά η αξιωματική αντιπολίτευση - ασύμβατα με την κυβερνητική πολιτική. Μια πολιτική που στοχεύει στην διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας των παρόχων ενέργειας και των μεγάλων αλυσίδων ενώ οι μισθωτοί δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα.

Δεν φτάνει ο μισθός

Χαρακτηριστική ήταν επ’ αυτού άλλωστε και η αναφορά που έκανε σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τονίζοντας πως “όταν ένας εργαζόμενος λαμβάνει τον κατώτατο μισθό, πρέπει να δαπανήσει δύο κατώτατους μισθούς το χρόνο για να καλύψει όχι τις ανάγκες του στο ρεύμα, τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. 

Και αυτό το οποίο λέμε είναι ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει μια λογική επιδοτήσεων, η οποία στην πραγματικότητα αναπαράγει τον φαύλο κύκλο της αισχροκέρδειας. Διότι τα χρήματα αυτά φεύγουν από την τσέπη των φορολογουμένων, φεύγουν από την τσέπη των εργαζομένων και πηγαίνουν και πάλι στις επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες τον επόμενο μήνα ξανά αυξάνουν τα τιμολόγια τους”. 

Στις μεγάλες ανισότητες που διαμορφώνονται στην ελληνική κοινωνία αναφέρθηκε και ο Ανδρέας Ξανθός σε ομιλία του στην Κρήτη επισημαίνοντας πως “η έκρηξη των ανισοτήτων υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και τη Δημοκρατία” πρόσθεσε μάλιστα πως “η άνοδος της Ακροδεξιάς και η κρίση πολιτικής εκπροσώπησης στην Ευρώπη επιτάσσει πολιτικές μείωσης των ανισοτήτων και δραστικής αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού”.
Αλώβητα τα υπερ-κέρδη

Αυτά ενώ συνεχίζονται και οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια. Με ερώτηση τους στην Βουλή 60 βουλευτές του κόμματος, με πρώτο υπογράφοντα τον τομεάρχη Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, απαιτούν “την άμεση φορολόγηση και την επιστροφή στους καταναλωτές των υπερκερδών στη προμήθεια ρεύματος”. 

Θυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “είχε εντοπίσει την ύπαρξη υπερκερδών στην αγορά ενέργειας και είχε ζητήσει την παρέμβαση της πολιτείας ήδη από τον Οκτώβριο του 2021. Αν και η κυβέρνηση δεν έβρισκε ούτε αναγνώριζε τα υπερκέρδη, αναγκάστηκε τελικά να παραδεχτεί την ύπαρξή τους , μετά από πίεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και μετά από την κοινωνική κατακραυγή. 

Δεσμεύτηκε επίσης να τα φορολογήσει”. Όπως τονίζουν η πρακτική που ακολουθήθηκε στην συνέχει “δεν έχει μέχρι στιγμής αποφέρει ούτε ένα ευρώ στο κράτος αφού, δεν έχουν μέχρι στιγμής υπολογιστεί ούτε τα ποσά επί των οποίων θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά”. 

Τονίζουν πως “η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει επικοινωνιακά τις ευθύνες της, με τη νομοθέτηση του προσωρινού μηχανισμού παρακράτησης υπερεσόδων στην προημερήσια αγορά και με τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, οδήγησε σε νέα γενιά υπερκερδών”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου