Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Η ...παλιά γρίπη ο νέος εχθρός του χειμώνα - Επικίνδυνα κοκτέιλ μεταλλάξεων

Να προετοιμαστούμε για τριδημία, λένε πλέον επισήμως οι ειδικοί. Οι φόβοι εστιάζονται στη «συμπόρευση» της λοίμωξης από τον ιό της γρίπης με τον κορονοϊό αλλά και τον RSV - του αναπνευστικού συγκρυτιακού ιού. Εάν επαληθευτούν οι φόβοι, θα πρόκειται για ένα πραγματικά «εκρηκτικό» κοκτέιλ.


Και τις προηγούμενες χρονιές υπήρχε φόβος, αλλά φέτος είναι αλλιώς. «Δεν ήταν τότε τριδημία, ήταν διδημία. Διότι φοβόμαστε ακριβώς την συμπόρευση της λοίμωξης από τον ιό της γρίπης με τον, με τον Covid», όπως ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Ένας από τους βασικούς λόγους που δικαιολογούν αυτή την ανησυχία είναι ότι λείπει η «προίκα η ανοσολογική από τις λοιμώξεις των προηγούμενων ετών με τον ιό της γρίπης», εξήγησε η ίδια, σημειώνοντας ότι αυτό παρείχε μια προστασία. «Δηλαδή, έχουμε μείνει να φοράμε τις μάσκες και να προσέχουμε, πολύ σωστά, όπως ήταν και οι επιταγές λόγω της επιδημίας». Αλλά «έχουμε μείνει χωρίς την υπενθύμιση από τον ιό, από την κυκλοφορία του ιού της γρίπης της, για την παραγωγή των αντισωμάτων».

Με απλά λόγια, τα μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό, μας έκαναν να «ξεμείνουμε» από αντισώματα για τη γρίπη. «Επομένως, είμαστε πιο ευάλωτοι αυτή την χρονιά στον ιό της γρίπης που θα έρθει. Τώρα η ανησυχίες πάντα ξεκινούν και από τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλων χωρών που έχουν προηγηθεί».

Τι δείχνουν, λοιπόν, τα στοιχεία; Ήδη στην Αμερική λένε ότι τα κρούσματα είναι υπερδιπλάσια από ό,τι την προηγούμενη χρονιά. Δηλαδή, υπάρχει μια δυναμική έναρξης της γρίπης.


Στην Ελλάδα, «έχουν αρχίσει τα κρούσματα αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να πούμε, εκτός από την παρουσία της γρίπης, ότι είναι ένα κύμα το οποίο έχει αρχίσει και μας απειλεί».

Όσο για τον RSV ιό, γνωρίζουμε ότι έχει επίπτωση στις μικρές ηλικίες και προκαλεί την βρογχυολίτιδα που βάζει παιδιά μέσα στα νοσοκομεία λόγω της παρουσίας της.

«Ας ετοιμαζόμαστε, λοιπόν, για την τριδημία και μακάρι να διαψευστούμε», σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου. «Πάντα είναι καλύτερη η προετοιμασία και η πρόληψη από την αντιμετώπιση. Η αντιμετώπιση της γρίπης έχει φάρμακα εκτός από το εμβόλιο, όπως και για τον κορονοϊό. Αλλά καλύτερο είναι να μη φτάνουμε και σε φαρμακευτικές αγωγές».


«Εκεί που υπάρχουν εμβόλια, δηλαδή για τον Covid και για τη γρίπη, είναι μια καλή προστασία η οποία δεν θα πρέπει να αναβάλλεται», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. «Δεν χρειάζονται και διαστήματα χρονικά μεταξύ των εμβολίων. Επομένως, η προτεραιότητα είναι σχετική. Το εμβόλιο της γρίπης γίνεται κάθε χρόνο. Είναι ήδη αρχές Νοεμβρίου. Τολμώ να πω ότι έχουν γίνει 1.000.000 εμβόλια μέχρι τώρα αλλά θα μπορούσαν να έχουν γίνει και περισσότερα ή τουλάχιστον πρέπει να γίνουν μέσα στον Νοέμβριο», υπογράμμισε.

Σημείωσε δε, ότι ο καιρός δεν βοηθάει για καμία από τις αναπνευστικές λοιμώξεις. «Γι' αυτό και συζητάμε για τριδημία και πολυδημίας. Διότι δεν είναι μόνο οι τρεις αναπνευστικοί ιοί που αναφερθήκαμε αλλά υπάρχει ένας κατάλογος αναπνευστικών ιών ο οποίος διευκολύνεται με τις συνθήκες τις χειμερινές: τα κλειστά παράθυρα, τη δημιουργία συμπτωμάτων τα οποία εκπέμπουν σε απόσταση παθογόνα αίτια, τους κλειστούς χώρους κλπ».


Τα νέα εμβόλια για κορονοϊό

Διεξοδική αναφορά στα επικαιροποιημένα εμβόλια έναντι του κορονοϊού και των παραλλαγών του ΒΑ1, ΒΑ4 και 5 έκανε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.


Τα εμβόλια χορηγούνται ως αναμνηστική δόση, δηλαδή μετά τη συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού και σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά τη νόσηση ή μετά τον προηγούμενο εμβολιασμό.

Ο βασικός και κύριος στόχος της χορήγησης των εμβολίων είναι η ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και των θανάτων. Όπως τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, ο έγκαιρος εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα χορηγηθεί.

«Η προστασία που προσφέρουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια αποτελεί ένα θέμα συνεχούς επιστημονικής έρευνας και παρουσιάζονται ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σχετικά με αυτό», όπως είπε η ίδια και πρόσθεσε:

«Η διερεύνηση κυρίως στρέφεται για το πώς ο οργανισμός απαντά στα καινούργια αντιγόνα που του προσφέρουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Φαίνεται παρά τις σχετικές επιφυλάξεις ότι ο οργανισμός απαντά με την παραγωγή αντισωμάτων και έναντι των νέων αντιγόνων της πρωτεΐνης ακίδας.

Δηλαδή υπερβαίνει αυτό το προπατορικό αντιγονικό αμάρτημα όπως λέγεται στην ανοσολογία, δηλαδή το να είναι καθηλωμένο το ανοσολογικό σύστημα στην εμπειρία από την πρώτη επαφή του με το αντιγόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν το αντιγόνο του στελέχους Γιουχάν», εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Το Nature δημοσιεύει και μια πολύ αισιόδοξη τοποθέτηση που μακάρι να επαληθευτεί, ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις που ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί. Η έρευνα όμως εξελίσσεται και η τελική εικόνα δεν έχει ακόμη δοθεί».

Πολλοί ασχολούνται με τις νέες μεταλλάξεις του ιού, κάτι που για επιδημιολόγους και ιολόγους ήταν αναμενόμενο. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι νέες αυτές παραλλαγές του ιού αποτελούν «όχι ένα νέο ιό αλλά ένα τμήμα της μετάλλαξης Όμικρον και για αυτό ναι μεν επιβάλλεται μια στενή επιτήρηση ή παρακολούθηση της εξέλιξης αλλά δεν είναι οι παραλλαγές αυτές επί του παρόντος αιτία να αναβαθμιστεί, τρόπον τινά, η σημασία τους από υποπαραλλαγές ενδιαφέροντος σε παραλλαγές ιδιαίτερης μέριμνας και αντιμετώπισης».

Ο εμβολιασμός των παιδιών

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ως προς την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος των παιδιών, έχει γνωμοδοτήσει θετικά για την προσθήκη μια πρώτης αναμνηστικής δόσης στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Αφορά στα παιδιά, που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, τουλάχιστον τρεις μήνες μετά από τον βασικό εμβολιασμό.

Όπως και σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά, πρέπει να δοθεί ενισχυτική δόση τρεις μήνες μετά τον βασικό τους εμβολιασμό, που είναι σε τρεις δόσεις. Μετά τον FDA, τον οργανισμό ελέγχου των φαρμάκων της Αμερικής, πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενέκρινε την επέκταση του εμβολιασμού έναντι του αρχικού στελέχους του Sarscov2, σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών.

Η σύσταση βασίστηκε σε μελέτη ανοσογονικότητας. Δηλαδή, προσδιορισμού των αντισωμάτων, με μειωμένη δόση αντιγόνου, 3 μικρογραμμάρια – ενώ 10 για την ηλικία 5 με 11 ετών και 30 για την ηλικία άνω των 12 ετών.

Η ανοσιακή ανταπόκριση φάνηκε ότι ήταν συγκρίσιμη με εκείνη των μεγαλυτέρων παιδιών. Στα παιδιά χορηγήθηκαν τρεις δόσεις εμβολίου στην περίοδο της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον. Μετά την ανοσογονικότητα, η αποτελεσματικότητα υπολογίστηκε στο 73,2% περίπου, εφτά ημέρες μετά την 3η δόση, σε παιδιά που δεν είχαν ιστορικό νόσησης.

Το προφίλ ασφάλειας του εμβολίου ήταν ανάλογο με το προφίλ της ασφάλειας των σκευασμάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί στις ομάδες ηλικιών που ήδη εμβολιάζονται. Επίσης, πρόσθετα στοιχεία ασφάλειας διατίθενται και από τις ΗΠΑ όπου έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα 1.500.000 δόσεις εμβολίων.

Αυξημένα τα κρούσματα σε παιδιά μετά την Όμικρον

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα κρούσματα στα παιδιά με Covid αυξήθηκαν το 2022 με την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον.

Αν και η νόσος που προκαλείται στα υγιή παιδιά είναι ηπιότερη, παρατηρήθηκε και στη Ελλάδα αύξηση του αριθμού των επισκέψεων στα επείγοντα στα εξωτερικά ιατρεία και των νοσηλειών μικρών παιδιών κυρίως λόγω συμπτωμάτων όπως υψηλού πυρετού, λαρυγγίτιδος, πυρετικών ή και απύρετων σπασμών.

Σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία και το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο – γνωστό ως σύνδρομο MISK - είναι πολύ λιγότερο συχνά στην περίοδο της επικράτησης της Όμικρον.

Επισημαίνεται ότι ο εμβολιασμός έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο του συνδρόμου MISK. Η λοίμωξη από Covid μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο long Covid, χωρίς όμως να υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τη συχνότητα του συνδρόμου αυτού στα παιδιά.

Ο κορονοϊός σε παιδιά ως 4 ετών

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έλαβε υπόψη τα τρέχοντα επιδημιολογικά και λοιπά επιστημονικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία ο κίνδυνος σοβαρής νόσου Covid σε υγιή παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών είναι χαμηλός.

Δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα η πιθανότητα νοσηλείας και επιπλοκών λόγω νόσου Covid είναι μεγαλύτερη σε παιδιά με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού παιδιών ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή.

Επιπλέον, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο όποιος κίνδυνος σε τυχόν νέο επιδημικό κύμα από την παρούσα ή από νέες παραλλαγές του ιού, παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού σε υγιή παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας μετά από σύμφωνη ιατρική γνώμη.

Γρίπη και κορονοϊός

Η χειμερινή περίοδος έρχεται και εκτός από τον κορονοϊό, οι ιοί της γρίπης αλλά και του αναπνευστικού θα επιβαρύνουν την υγεία τόσο παιδιών όσο και ενηλίκων: Ιδιαίτερα αυτών που έχουν υποκείμενο πρόβλημα. Ο εμβολιασμός, επομένως, για τον κορονοϊό, όπως και για την γρίπη, είναι αναγκαίος βάσει συστάσεων και λόγω της χαλάρωσης των μέτρων πρόληψης της, της μετάδοσης του ιού.

Η Μαρία Θεοδωρίδου κάλεσε τους πολίτες να μην αμελούν τον εμβολιασμό και αναφέρθηκε σε παρανοήσεις.Πρώτον, ότι δεν αναμένονται ως προς την, ως προς τις παραλλαγές νέα επικαιροποιημένα εμβόλια. Τα εμβόλια που διατίθενται παγκοσμίως είναι αυτά που έχουμε και στην χώρα μας.
Και επιπλέον, ότι δεν υπάρχουν εμβόλια για να περιλαμβάνουν τον κορονοϊό μαζί με το εμβόλιο της γρίπης.

«Επομένως, αυτό δεν πρέπει να είναι δικαιολογίες για την αποφυγή του εμβολιασμών», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.


Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα περισσότεροι από 21.660.000 εμβολιασμοί.

«Περισσότεροι από 7.630.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,7% του γενικού πληθυσμού και 81,3% του ενήλικου πληθυσμού», σημείωσε. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 72,6% του γενικού πληθυσμού και 83,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Η Ελλάδα βρίσκεται και στις δυο κατηγορίες στην 14η θέση, σύμφωνα με το ECDC.

Σε σχέση με τα αριθμητικά στοιχεία της πρώτης αναμνηστικής, 3ης δόσης, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 5.865.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 81,5% των δικαιούχων, με το ποσοστό άνω των 60 να ανέρχεται στο 88,1%.

Το ποσοστό εμβολιασμού του συνόλου των ενήλικου πληθυσμού με πρώτη αναμνηστική δόση ανέρχεται στο 66,1% με τον αντίστοιχο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο 64,9%, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 14η θέση.

Το ποσοστό εμβολιασμού του συνόλου του πληθυσμού άνω των 60 ετών με αναμνηστική δόση ανέρχεται στο 80% ενώ ο αντίστοιχος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο 84%.

Σε σχέση με την δεύτερη και τρίτη αναμνηστική δόση έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 838.000 εμβολιασμοί ενώ έχουν προγραμματιστεί, υπάρχουν προγραμματισμένα περισσότερα από 62.000 ραντεβού.

Περισσότεροι από 716.000 εμβολιασμοί αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και 122.000 εμβολιασμοί αφορούν πολίτες 30 με 59 ετών.

Το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 60 ετών που έχει εμβολιαστεί με δεύτερη και τρίτη αναμνηστική δόση ανέρχεται στο 23,3% με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δεύτερη αναμνηστική δόση να είναι στο 18,8%. Η Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε ημερήσιους εμβολιασμούς. Αυτή την εβδομάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση όσον αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο εφτά ημερών με εμβολιασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

«Τη στιγμή αυτή έχουμε αναπτυγμένα 1.600 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, σε 500 διαφορετικά σημεία. Καλύπτουμε έτσι όλη την επικράτεια και συνεχίζουμε τους «καταδρομικούς» εμβολιασμούς ακόμα και στα πολύ μικρά νησιά και το πρόγραμμα του εμβολιασμού στις κλειστές δομές των ηλικιωμένων», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σε σχέση με το πρόγραμμα κατ΄ οίκον εμβολιασμού έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερο από 200.000 εμβολιασμοί στα σπίτια Ελλήνων πολιτών σε 135.000 πολίτες.

«Παραλάβαμε εμβόλια της Pfizer που αφορούν την ηλικιακή κατηγορία 6 μηνών με 4 ετών», σημείωσε ο ίδιος, αναφερόμενος στις ανακοινώσεις από τη Μαρία Θεοδωρίδου για τον εμβολιασμό των παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου