Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Αντώνης Ελευθεριάδης : Η προστασία της πρώτης κατοικίας οφείλει να είναι αδιαπραγμάτευτη

Στις 26 Ιανουαρίου η ολομέλεια του Αρείου Πάγου καλείται να αποφασίσει για το νομικό κενό εάν επιτρέπεται στις εταιρείες διαχείρισης να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds που έχει προκληθεί από την απληστία των servicers να αποφύγουν τις δικλείδες που προέβλεπε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ.

Λόγω αυτού οι πλειστηριασμοί σε τιτλοποιήσεις του σχεδίου Ηρακλής έχουν παγώσει, γεγονός που οδηγεί την Eurostat να προσμετρήσει τις κρατικές εγγυήσεις στο δημόσιο χρέος. Βεβαίως, ο Στουρνάρας προδικάζει την απόφαση της δικαιοσύνης ότι θα ευνοεί τους πλειστηριασμούς, την στιγμή που οι πλειστηριασμοί εν γένει αυξάνονται συνεχώς, καθώς η κοινωνία μαστίζεται από την αύξηση στο κόστος ζωής.

Παράλληλα η άνοδος των επιτοκίων προκαλεί νέο κύμα επισφαλειών, με τον ΟΟΣΑ και τον SSM να επισημαίνουν τον κίνδυνο για τις τράπεζες από την νέα γενιά κόκκινων δανείων με δεδομένη την αδύναμη κεφαλαιακή τους επάρκεια που βασίζονται κυρίως από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις. Στις 19 του μηνός επισκέπτεται την χώρα μας ο Enria ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) με μια προγραμματισμένη και καυτή ατζέντα θεμάτων. Ο Enria θα θέσει το θέμα προβληματισμού για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της ενεργειακής κρίσης και οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να καθησυχάσουν τονίζοντας την θέληση τους να μοιράσουν μερίσματα στους μετόχους.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας οφείλει να είναι αδιαπραγμάτευτη. Την στιγμή που η κοινωνία μαστίζεται από την ακρίβεια, προτεραιότητα δεν μπορεί να αποτελεί η διανομή μερισμάτων και bonus από τις τράπεζες στους εαυτούς τους. Τα «μπινελίκια» Στουρνάρα και το κατ΄ επέκταση προτεινόμενο σχέδιο των τραπεζών δεν καλύπτει ούτε το ένα δέκατο των δανειοληπτών. Οι servicers δεν δύναται να δρουν αχαλίνωτα. Η κοινωνία οδηγείται στα άκρα.

Δεν μπορούμε να θυσιάσουμε την λαϊκή κατοικία για τα μερίσματα. Χρειάζονται άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις, φορολόγηση των τραπεζών, προστασία της πρώτης κατοικίας. Αναγκαίο είναι ένα μορατόριουμ στην αύξηση των επιτοκίων και πρόγραμμα επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων για τους ευάλωτους δανειολήπτες. Οι τράπεζες να προχωρήσουν σε νέες ρυθμίσεις και επιμηκύνσεις δανείων και να δημιουργηθεί Ειδικό Ταμείο Αναδιαρθρώσεων εντός της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα επιχορηγεί υπό προϋποθέσεις τμήμα της ρυθμισμένης οφειλής που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ο οφειλέτης.

Η κοινωνία πρέπει να διαβεί αυτήν την δοκιμασία όρθια. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω το προοδευτικό μέτωπο θα συγκρουστεί με τους Πάτσηδες που λυμαίνονται και τα ολιγοπώλια που απολαμβάνουν την δεσποτική τους θέση.

* Ο Αντώνης Ελευθεριάδης είναι τραπεζικό στέλεχος, πιστοποιημένος στην παροχή επενδυτικών συμβουλών – Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αναπληρωτής Συντονιστής Χρηματοπιστωτικού Τμήματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου