Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Νέοι κανόνες στο Ευρωκοινοβούλιο στον απόηχο του σκανδάλου Qatargate

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ένα βήμα προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης στους ευρωβουλευτές να ασκούν πιέσεις στους συναδέλφους τους για έξι μήνες μετά την αποχώρησή τους από το αξίωμα, θέτοντάς τους σε μια αποκαλούμενη περίοδο ψύξης.

Η δημιουργία μιας πολιτικής... περιστρεφόμενης πόρτας (revolving doors όπως λέγεται το φαινόμενο) για τους ευρωβουλευτές φάνηκε ξαφνικά πολιτικά εφικτή στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς Qatargate, το οποίο αποκάλυψε την απρόσκοπτη πρόσβαση που είχε ο πρώην ευρωβουλευτής Pier Antonio Panzeri στο θεσμικό όργανο. Μετά την αποχώρησή του μετά από 15 χρόνια από ευρωβουλευτής το 2019, ο Παντσέρι ίδρυσε μια ΜΚΟ με την ονομασία Fight Impunity (Καταπολέμηση της ατιμωρησίας) και συνέχισε να δικτυώνεται στους διαδρόμους του ΕΚ. Έκτοτε παραδέχτηκε ότι έλαβε μετρητά από το Μαρόκο και το Κατάρ με αντάλλαγμα να επηρεάσει το έργο του Κοινοβουλίου.

Μια κατ' αρχήν συμφωνία επιτεύχθηκε το βράδυ της Δευτέρας κατά τη διάρκεια μιας κλειστής συνεδρίασης του προεδρείου. Εκτός από μερικές λεπτομέρειες, οι νέοι κανόνες θα πρέπει να εφαρμοστούν από την 1η Μαΐου και θα σημαίνουν ότι σε όλους τους πρώην βουλευτές θα απαγορευτεί η είσοδος στο Κοινοβούλιο για να ασκήσουν πιέσεις στους συναδέλφους τους για έξι μήνες.

Εάν οι πρώην ευρωβουλευτές αρχίσουν να συμμετέχουν θα πρέπει πρώτα να εγγράφονται στο αρχείο διαφάνειας της ΕΕ και να παίρνουν μια κάρτα επισκέπτη κάθε φορά που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο, γεγονός που αναμφισβήτητα αποτελεί αυστηροποίηση των κανόνων και πολύ επιπλέον κόπο για τους πρώην βουλευτές.

Ο συνασπισμός των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Αριστεράς πίεσε για την επιμήκυνση αυτής της λεγόμενης περιόδου αναστολής σε δύο χρόνια αλλά η πρόταση δεν πέρασε οριακά.

Στο μεταξύ, η Κομισιόν ξεκίνησε εσωτερική έρευνα για το αν ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας μεταφορών της παραβίασε τους κανόνες της ΕΕ όταν υπέγραψε τις δικές του δωρεάν πτήσεις προς το Κατάρ.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι το θεσμικό όργανο εξετάζει αν ο Henrik Hololei παραβίασε τους κανόνες. «Έχουμε παραπέμψει το θέμα στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξετάζουν τις αποστολές που πραγματοποιήθηκαν». Πρόσθεσε ότι η έρευνα θα αξιολογήσει κατά πόσον η συμπεριφορά του Hololei ισοδυναμεί με σύγκρουση συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου