Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Φοροδιαφυγή 60 δισ. και έλλειμμα επενδύσεων: Τη σκοτεινή πλευρά του success story «φώτισε» ο Γ. Στουρνάρας

Μπορεί η προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και κομμάτων της αντιπολίτευσης να επικεντρώθηκε για κάποια 24ωρα στη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών που σχετίζονται με την ενέργεια, τα μερίσματα και τις γονικές παροχές, αλλά τη μεγάλη εικόνα για την οικονομία και τα διαρθρωτικά της προβλήματα, τη «φώτισε» ο κεντρικός τραπεζίτης κ. Γ. Στουρνάρας.


Στη συνέντευξη που παραχώρησε (in.gr) μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας παρενέβη με έμμεσο τρόπο τόσο στα όσα δεν έγιναν κατά την πρώτη τετραετία της κυβέρνησης της ΝΔ όσο όμως και για το πού θα έπρεπε να επικεντρωθεί σήμερα ο δημόσιος διάλογος μεταξύ των κομμάτων.

Ο κ. Στουρνάρας, προσυπέγραψε μεν τη θέση ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση μακράς πνοής, που θα κινηθεί με αποφασιστικότητα και ταχύτητα, αλλά ουσιαστικά άσκησε κριτική για έλλειψη ουσιαστικών αποτελεσμάτων στο κρίσιμο πεδίο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αυξηθούν δραστικά οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Μάλιστα, ο Διοικητής ανέφερε ότι οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πρέπει από 14% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, να ανέβουν στο 23% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του ότι στη χώρα δηλώνονται 80 δισεκατομμύρια και καταναλώνονται 140 (!), εκτός από εντυπωσιακή, είναι και απολύτως επιβεβαιωτική του γεγονότος ότι η φοροδιαφυγή όχι μόνο ζει αλλά …βασιλεύει κιόλας!

«Θα προτιμούσα η διαμάχη να ήταν σε τρόπους πάταξης της τεράστιας φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, ας ξεχάσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, ήταν υψηλοί πέσανε, ας μείνουν εκεί, ενδεχομένως να δούμε λίγο τη φορολόγηση της εργασίας, ειδικά τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά μην πειράξουμε φορολογικούς συντελεστές, ας δούμε την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος και κυρίως να δούμε πώς θα πατάξουμε την τεράστια φοροδιαφυγή. Θα σας πω ένα νούμερο, απλώς τροφή για σκέψη.

Τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισεκατομμύρια. Η κατανάλωση η οποία δηλώνεται, είναι 140 δισεκατομμύρια. Θα μου πείτε, ναι, αλλά μπορεί ο άλλος να στηρίζει την κατανάλωσή του με μείωση των αποταμιεύσεων. Παράλληλα έχουμε και αύξηση αποταμιεύσεων. Ας καθίσουμε λοιπόν να δούμε σοβαρά το θέμα της τεράστιας φοροδιαφυγής, πώς με τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών μπορούμε να τη μειώσουμε, επιτέλους να συνδέσουμε τις ταμειακές μηχανές με τα POS, τις ταμειακές μηχανές με την ΑΑΔΕ», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Η παρέμβαση αυτή του κεντρικού τραπεζίτη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν ληφθεί υπόψη ότι η βασική κριτική που είχε δεχθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε η ΝΔ πριν τις κάλπες της απλής αναλογικής είναι ότι δεν περιελάμβανε καμία ουσιαστική και σαφή πρόταση ή δέσμευση για την πάταξη της τεράστιας φοροδιαφυγής στη χώρα.


Παρά την κριτική, ωστόσο, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής παραμένει μία διαχρονικά «απαγορευτική» σε προεκλογικές περιόδους φράση, οπότε ούτε στις προηγούμενες, ούτε σε αυτές τις εκλογές, ακούστηκε κάτι σχετικό, από την παράταξη της ΝΔ ή τα υπόλοιπα κόμματα.

Αντιθέτως, η ΝΔ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, εξακολουθούν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τις μειώσεις φόρων και για το εύρος και το περιεχόμενο των παροχών.

Κι ας είχε τοποθετηθεί και επ' αυτού πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο κ. Στουρνάρας, προειδοποιώντας με άλλη συνέντευξή του ότι «δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα για να χωρέσουν όλες αυτές οι εξαγγελίες που γίνονται προεκλογικά, ότι αν κοστολογήσουμε ορθά αυτά τα οποία λέγονται, ξεπερνάμε κατά πολύ τον όποιο δημοσιονομικό χώρο και ότι δημοσιονομικά απέχουμε ακόμα από το πρωτογενές πλεόνασμα που απαιτείται για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου