Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ: Έτσι παρέδωσε η Ν.Δ τις παραλίες στους καταπατητές

Μεγάλη σημασία αποδίδει η αξιωματική αντιπολίτευση στα κινήσεις πολιτών για την υπεράσπιση της ελεύθερης πρόσβασης. Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που κατάργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οδήγησε στην ασυδοσία

Την κυβέρνηση Μητσοτάκη αναδεικνύει ως υπεύθυνη για το καθεστώς ασυδοσίας που καταγράφεται στις παραλίες και τους αιγιαλούς της χώραςμ καταπατημένους από επιχειρήσεις εστίασης και ξαπλώστρες, το οποίο και έχει πυροδοτήσει κινήσεις πολιτών για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση τεκμηριώνει με συγκεκριμένο τρόπο τις ασφαλιστικές δικλείδες που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση Τσίπρα έως το 2019 και το «ξήλωμά» τους από την Ν.Δ που ακολούθησε. Τονίζοντας ότι γι αυτό η σημερινή στάση της κυβέρνησης είναι υποκριτική.Με πρωτοβουλία του Νάσου Ηλιόπουλου κατατέθηκε στην Βουλή ερώτηση 24 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στις παραλίες. 

Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ

Στην ερώτηση που έχουν καταθέσει στο κοινοβούλιο 24 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πρώτο υπογράφοντα τον Νάσο Ηλιόπουλο επισημαίνουν ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν συγκεκριμένες προβλέψεις προστασίας των ακτών. Πιο συγκεκριμένα «βασική μεταρρύθμιση ήταν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες που επέφεραν διαφάνεια στις παραχωρήσεις. 

Παράλληλα, θεσμοθετήθηκε ότι το 60% του συνόλου μιας παραλίας πρέπει να είναι ελεύθερο για τους πολίτες, ενώ από την παραχωρούμενη έκταση, μέχρι το 60% μπορεί να καλύπτεται από ομπρέλες/ξαπλώστρες και το υπόλοιπο 40% πρέπει να είναι ελεύθερο και να παρέχει δίοδο στη θάλασσα κάθετα και οριζόντια, ενώ παράλληλα μειώθηκε το σύνολο του χώρου που μπορεί να παραχωρηθεί στα 300μ. Επιπρόσθετα οι ομπρέλες και ξαπλώστρες πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 5μ. από εκεί που φτάνει το κύμα. Επίσης, τέθηκε περιορισμός σε συνολικό εμβαδό 150τ.μ. ώστε να προστατευτούν μικρές παραλίες και να μην παραχωρούνται. 

Ενώ με συγκεκριμένη ρύθμιση, προβλέφθηκε ότι ο αιγιαλός δεν χάνει ποτέ τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του, ακόμα κι αν παραχωρείται».


Οι αλλαγές που έκανε η Ν.Δ

Όμως αμέσως μετά το 2019 «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέτρεψε αυτό το καθεστώς, επαναρυθμίζοντας το πλαίσιο προς όφελος των ιδιωτών. Αυτός σε σημαντικό βαθμό συνέβη με τον νόμο 4688/2020 και με πρόσχημα την «τουριστική ανάπτυξη». Όπως επισημαίνεται στην προαναφερθείσα ερώτηση η Ν.Δ «επανέφερε το συνολικό εμβαδό του παραχωρούμενου αιγιαλού στα 500μ. , αύξησε το ποσοστό παραχωρήσεων στο 50% του συνολικού εμβαδού του αιγιαλού. Μετέτρεψε τον 5ετή αποκλεισμό από τις παραχωρήσεις εξαιτίας παραβίασης των όρων της παραχώρησης, σε μονοετή». 

Αυτά ενώ όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και αυτό το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο δεν εφαρμόζεται. Πιο συγκεκριμένα σημειώνεται πως «η νομοθεσία σε περίπτωση παράβασης προβλέπει, πρωτόκολλο αποβολής, ανάκληση της παραχώρησης και διοικητικά πρόστιμα. 

Παρ’ όλα αυτά, οι αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές εκδίδουν απλά ένα διοικητικό πρόστιμο. Ωστόσο για μία επιχείρηση που έχει καταπατήσει ολόκληρη την παραλία μονοπωλώντας την, ένα διοικητικό πρόστιμο στην πραγματικότητα μεταφράζεται σε ένα ακόμα λειτουργικό έξοδο που διαιωνίζει την ανοχή του κράτους στην παρανομία».

Υπέρ του δημόσιου χώρου

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως θεωρεί πρώτη προτεραιότητας το ευρύτερο ζήτημα που έχει προκύψει με την χρήση του αιγιαλού και των παραλιών μια και το θέμα αυτό σχετίζεται ευρύτερα με την οικονομική κατάσταση των ασθενέστερων στρωμάτων. Δηλαδή των πολιτών που είτε δεν έχουν την δυνατότητα να πάνε διακοπές, είτε η πρόσβαση στην παραλία στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί αποτελεί μια πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση. Έτσι λοιπόν περάν από τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναδείξει το θέμα αυτό τόσο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ιδίως από την στιγμή που σε δύο μήνες θα έχουμε και τις εκλογές για δημάρχους και περιφερειάρχες.

Θυμίζουμε ότι σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επισημάνει πως «οι κινητοποιήσεις των πολιτών για τις ελεύθερες παραλίες, που ξεκίνησαν από την Πάρο και πλέον εξαπλώνονται σε όλο και περισσότερα νησιά, αναδεικνύουν την σημασία και το αποτέλεσμα που μπορούν να έχουν οι καθημερινές μάχες της κοινωνίας υπέρ του δημόσιου χώρου. Αναδεικνύεται, όμως, παράλληλα και η υποκρισία της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία επί τέσσερα χρόνια έβαζε πλάτη στην ανομία και την αυθαιρεσία και μόλις σήμερα - ενώ έχει ήδη μπει ο Αύγουστος - εμφανίζεται δήθεν αμείλικτη». Για τον ζήτημα αυτό ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Στέργιος Καλπάκης επισήμανε πως «το κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία και τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων των πολιτών για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου» επισημαίνοντας πως υπάρχει «ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών που ελέγχουν την τήρηση της νομιμότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου