Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο τον Φεβρουάριο πέρασε ο Κασσελάκης,– Οι συσχετισμοί στην ΠΓ

Το βαθύ ρήγμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώθηκε στην χθεσινή 7ωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην οποία ο Στέφανος Κασσελάκης εισηγήθηκε την διεξαγωγή του Συνεδρίου στις 23 – 25 Φεβρουαρίου.


Η πρότασή του εγκρίθηκε με 20 υπέρ, 10 κατά, 8 λευκά με το όργανο να εμφανίζεται κομμένο στα δύο, καθώς τα στελέχη που ψήφισαν κατά και τα στελέχη που ψήφισαν υπέρ διαφοροποιούνται ως προς τη στάση τους για τον χρόνο του συνεδρίου, αλλά στην κριτική τους απέναντι στην ηγεσία κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος.


Στην συνεδρίαση κυριάρχησαν οι τοποθετήσεις των στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που στάθηκαν με σκληρή κριτική απέναντι στην ηγεσία και σε κλίμα συγκρουσιακό πολλοί εξ αυτών, ενώ δεν έλειψε και το «τζαρτζάρισμα» όταν τοποθετήθηκε ο Παύλος Πολάκης, καθώς με την εμπρηστική τοποθέτησή του για τον Ανδρέα Ξανθό (ότι εξαιτίας των όσων υποστήριξε για τον εμβολιασμό ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 5 μονάδες) για να του αντιτείνουν Σκουρλέτης και Τσακαλώτος πως εξαιτίας του (του Πολάκη) το κόμμα έχασε 10 μονάδες.

Η πλέον βαρύνουσας σημασίας τοποθέτηση πάντως ήταν αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποχώρησής του στο άμεσο μέλλον, κάτι που αν συμβεί προφανώς θα συμπαρασύρει και άλλα στελέχη είτε από την τάση του, τους 53 ή και ευρύτερα από την Ομπρέλα, σε κάθε περίπτωση θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου.



Ο πρώην ΥΠΟΙΚ, άφησε να εννοηθεί ότι τα περιθώρια ανοχής και αναμονής στενεύουν, και επουδενί δεν φτάνουν μέχρι το συνέδριο στα τέλη Φεβρουαρίου, κάτι με το οποίο η Ομπρέλα διαφωνεί, (επέμεινε άλλωστε αυτό να γίνει τον Νοέμβριο). Έθεσε θέμα ρηγμάτωσης της ενότητας και έδειξε να δίνει περιθώριο λίγων εβδομάδων στην ηγεσία να αποδείξει ότι άκουσε τους διαφωνούντες και τους έλαβε υπόψη.
«Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες, οι αποφάσεις είναι μπροστά μας»

Ήταν πολύ χαρακτηριστικό το κλείσιμο της τοποθέτησής του: «Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας. Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις είναι μπροστά μας. Υπάρχουν πολλοί που μπορούν να διαφωνήσουν μεταξύ τους για το ποια είναι η σωστή απόφαση. Αλλά είμαι σίγουρος ότι με πολλούς και πολλές συντρόφους και συντρόφισσες θα παραμείνει η σχέση που έχουμε οικοδομήσει εδώ και δεκαετίες».


Πιθανόν ο ορίζοντας που περιέγραψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να είναι η Κεντρική Επιτροπή, που όπως όλα δείχνουν μετά τίθεται για το πρώτο ή το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου.


Ο ίδιος στην τοποθέτησή του, ουσιαστικά μίλησε για προσχηματική επίκληση της ενότητας (κάτι που ανέφεραν πολλά στελέχη ακόμη) καθώς στην πράξη υπάρχει η «προσπάθεια να επιβληθεί η πλειοψηφία στην μειοψηφία με όρους νικητή-ηττημένου, εκμηδενίζοντας ουσιαστικά τη δεύτερη». Άφησε αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα ότι μπορούσε να καθαρίσει έγκαιρα το παιχνίδι σχετικά με τον πόλεμο περί «υπονομευτών» που δέχτηκε ο ίδιος και η Έφη Αχτσιόγλου προεκλογικά, χωρίς να παραβιάσει την ουδετερότητά του. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι κάνει την αυτοκριτική του για το ότι δεν έθεσε όσο έντονα έπρεπε το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα στην κοινωνία, που άφησε να εννοηθεί ότι οφειλόταν σε έλλειμα αξιοπιστίας του κόμματος και το πρόβλημα φαινόταν και στις δημοσκοπήσεις. «Δεν ήταν οι παραφωνίες αλλά η έλλειψη σοβαρής κριτικής που μας κόστισε», ανέφερε.

Κασσελάκης: Πανηγυρικό συνέδριο λίγο πριν τις ευρωεκλογές

Ο Στέφανος Κασσελάκης, στην τοποθέτησή του από τη Νέα Υόρκη ουσιαστικά έδειξε ότι στοχεύει σε ένα πανηγυρικό συνέδριο λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Έκανε λόγο για «Συνέδριο το οποίο θα εκφράσει την ενότητα, τη σύνθεση και τη φυγή προς τα εμπρός» και το οποίο «θα μας οδηγήσει σε μια ανοδική πορεία που θα καταγραφεί και στις ευρωεκλογές».


Προανήγγειλε, για το ενδιάμεσο διάστημα, μεταξύ Νοεμβρίου – Ιανουαρίου, 13 Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια, με τον ίδιο να επισκέπτεται και τις 13 Περιφέρειες. Τα περιφερειακά συνέδρια, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου Δώρα Αυγέρη και τα όσα είπε στο Kontra Channel, την ώρα περίπου που ήταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία στην ΠΓ, είναι ο λόγος που επιλέχθηκε το Συνέδριο να γίνει τον Φεβρουάριο: «Η πραγματοποίηση συνεδρίων σε κάθε περιφέρεια της χώρας είναι, νομίζω, και κοινωνική απαίτηση. Το έδειξε και η διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πρέπει να πάμε να ακούσουμε τους ανθρώπους στις περιφέρειες, σε περιοχές που επλήγησαν από τεράστιες οικολογικές καταστροφές, που αντιμετωπίζουν σήμερα την έλλειψη πόρων και τις απεντάξεις από έργα εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης –την ίδια στιγμή που η ίδια κυβέρνηση αφήνει αδιάθετα κονδύλια. Να ακούσουμε τον κόσμο σε περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγάλη αποβιομηχάνιση, πλήττονται από τη φτώχεια, την ανεργία, την κρίση της στέγης».

Η ίδια υπογράμμισε τη σημασία του i syriza, (της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας δραστηριοποιούνται τα μέλη του κόμματος) την οποία ανέδειξε στην εισήγησή του ο Στέφανος Κασσελάκης, παρόλο που από την άλλη επιχείρησε να καθησυχάσει τα μέλη του κόμματος πως η «αδιαμεσολάβητη» επαφή που επιζητεί με τα μέλη, δεν σημαίνει ότι θα καταργηθούν τα όργανα. Ζήτημα το οποίο του τέθηκε από μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, και τα οποία, όπως έδειξε και η ψηφοφορία, παρέμειναν με την καχυποψία.
Η αριθμητική της ΠΓ – Τι προκύπτει στο επίπεδο των συσχετισμών

Σε ό,τι αφορά την αριθμητική της Πολιτικής Γραμματείας στην ψηφοφορία επί της πρότασης Κασσελάκη 20 ψήφισαν υπέρ,10 κατά και 8 ψήφισαν λευκό.



Στα 10 κατά περιλαμβάνονται, τα 9 στελέχη της Ομπρέλας που υπέγραψαν το κείμενο κριτικής προς Κασσελάκη – Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ανδρέας Ξανθός, Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα – και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στα 8 λευκά είναι οι Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Νίκος Μπίστης, Διονύσης Τεμπονέρας και Κωνσταντίνος Βλαχάκης (ο γραμματέας της Νεολαίας).

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν αποχωρήσει ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οι οποίοι δεν ψήφισαν, ωστόσο νωρίτερα στις τοποθετήσεις τους τάχθηκαν ξεκάθαρα «απέναντι» στην ηγεσία – Ραγκούσης και Τζουμάκας ήταν «καταιγιστικοί» σχολίαζαν συμμετέχοντες στην συνεδρίαση. Τέλος, απουσίαζε από την αρχή της συνεδρίασης, λόγω ταξιδιού στο εξωτερικό η Δανάη Κολτσίδα.

Σύμφωνα με στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης η πλευρά της ηγεσίας δεν απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία, και το όργανο εμφανίστηκε μοιρασμένο στα δύο, με την αντιπολίτευση να υπερέχει οριακά, καθώς προσμετρούν στις δικές τους δυνάμεις τους Ραγκούση, Τζουμάκα και Θεοχαρόπουλο με βάση τις τοποθετήσεις τους αλλά και την «απούσα» Δανάη Κολτσίδα, η οποία μετέχει στους 6+6.

Άλλοι εγείρουν ερωτηματικά για το πώς ερμηνεύεται η στάση των τριών που αποχώρησαν και αν παρά τη σκληρή κριτική θέλησαν να διευκολύνουν τελικώς τον πρόεδρο, αποφεύγοντας να τραβήξουν το σκοινί ως το τέρμα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου