Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ : Ποιοι «παίζουν» για την ευρωλίστα μέχρι στιγμής

Μεταβατικός μήνας αποδείχθηκε ο Ιανουάριος για τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος στο δεύτερο μισό δείχνει να προσπαθεί να στρώσει τον βηματισμό του με την ελπίδα ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες τον Φεβρουάριο.


Πρόκειται για τον μήνα που ολοκληρώνεται με το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο η ηγεσία φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ορόσημο επανεκκίνησης και συσπείρωσης με ορίζοντα τις ευρωεκλογές.


Ο Φεβρουάριος όμως είναι και ο μήνας όπου θα ξεδιπλωθούν κεντρικές πρωτοβουλίες του κόμματος (παρουσίαση think tanks, περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, καμπάνια για την ακρίβεια) με τις οποίες το κόμμα θα επιχειρήσει να παρουσιάσει εξωστρεφή εικόνα και να βρεθεί κοντά στην κοινωνία, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να ανατρέψει την εικόνα καθίζησης των τελευταίων μηνών. Και κυρίως ελπίζει να αποτρέψει τη διολίσθηση σε μονοψήφιο ποσοστό με το οποίο φλερτάρει πια, όπως δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Αν και η έμφαση πέφτει στην προετοιμασία του Συνεδρίου, με τις περιοδείες του προέδρου και των βουλευτών σε όλη τη χώρα, η Κουμουνδούρου βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας και για τις ευρωεκλογές. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα του i syriza για την συγκέντρωση των βιογραφικών μελών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην προκριματική διαδικασία για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου.


Η Πολιτική Γραμματεία αναμένεται να εγκρίνει το επόμενο διάστημα μια Επιτροπή που θα αξιολογήσει αυτά τα βιογραφικά και μετά από μια πρώτη διαλογή θα καταλήξει σε έναν αριθμό υποψηφίων που θα μπει στην προκριματική διαδικασία και με εσωκομματική ηλεκτρονική ψηφοφορία θα αναδειχθεί η τελική λίστα υποψηφίων.


Ποιοι φιγουράρουν για την ευρωλίστα

Αν και η διαδικασία έχει ανοίξει στη βάση των μελών με πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη, ήδη έχουν αρχίσει να διακινούνται ονόματα κορυφαίων ως πιθανών υποψηφίων. Πέραν των δύο ευρωβουλευτών για τους οποίους η Κουμουνδούρου έχει γνωστοποιήσει πως θα είναι ξανά υποψήφιοι, και δεν θα συμμετάσχουν στην διαδικασία, τον Κώστα Αρβανίτη και την Έλενα Κουντουρά, «παίζουν» και άλλα ονόματα. Όπως αυτό του Νικόλα Φαραντούρη, καθηγητή και Συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά.


Επίσης, η Δώρα Τσαμπάζη, δημοσιογράφος και σύζυγος του αείμνηστου Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαϊδη, συνεργάτιδα της κοινοβουλευτικής ομάδας που βρέθηκε και στις Σπέτσες, φαίνεται να έχει το πράσινο φως από τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως άφησε να εννοηθεί σε τηλεοπτική της συνέντευξη (Open). Σημείωσε μάλιστα πως θα πάρει μέρος στην τυπική διαδικασία, ανεβάζοντας το βιογραφικό της στην πλατφόρμα, αλλά και πως είναι έτοιμη για την μάχη, καθώς διαθέτει μεταπτυχιακό στις ευρωπαϊκές σπουδές και μιλά 4 ξένες γλώσσες. Συμπλήρωσε όμως πως «θα τη δώσω αυτή τη μάχη περισσότερο για λόγους συμβολισμού, αν τελικά προκριθώ, γιατί θέλω να δείξω και στις υπόλοιπες μητέρες που είναι μόνες ότι τίποτα δεν μας απαγορεύεται, κι όλα μας επιτρέπονται κι αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε τη νύχτα μέρα και να τα προλάβουμε όλα».

Στα ονόματα που ακούγονται ως πιθανές υποψηφιότητες είναι και αυτό της εκπροσώπου Τύπου Δώρα Αυγέρη που όμως σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις δεν φαίνεται να συνδέεται με σενάρια «ανασχηματισμού» στα ηγετικά κλιμάκια που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα.


Επίσης, έχει καταγραφεί και το όνομα της Διάνας Βουτυράκου, υπεύθυνης για τα think tanks, αν και υπάρχουν πληροφορίες πως έχει διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφια.


Πάντως, η διαδικασία συλλογής βιογραφικών για την επιλογή είτε στελεχών για τα think tanks είτε υποψηφίων για την ευρωλίστα, θεωρείται από πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι λειτουργεί και ως διαδικασία εξεύρεσης και ανάδειξης νέων στελεχών από την ηγεσία, τα οποία εφόσον επιλέξει θα προετοιμάσει για την επόμενη φάση του κόμματος κοντά στις ή μετά τις ευρωεκλογές. Με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για πρόσωπα που βρίσκονται σήμερα στην ηγετική ομάδα και για τα οποία εσχάτως διακινείται γκρίνια ότι δεν βοηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ να σηκωθεί. Μεταξύ αυτών και ο Παύλος Πολάκης γύρω από τον οποίο έχει αναπτυχθεί μια φιλολογία τις τελευταίες μέρες για το αν εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη του προέδρου ή ο τελευταίος, τον «έχει κάνει πέρα».


Στην τελική ευθεία για το πρώτο περιφερειακό συνέδριο, στην Κοζάνη

Στο μεταξύ στην τελική ευθεία βρίσκεται το πρώτο περιφερειακό συνέδριο, αυτό της Δυτικής Μακεδονίας που θα γίνει στην Κοζάνη συγκεκριμένα, την ερχόμενη Κυριακή. Τις εργασίες αναμένεται να ανοίξει με ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης. Θα ακολουθήσει το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου το συνέδριο της Θεσσαλίας, στην Λάρισα.

Στόχος των περιφερειακών συνεδρίων είναι η επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, την ανάδειξη των προβλημάτων τους και η κατάθεση προτάσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εν προκειμένω, τα δύο περιφερειακά συνέδρια που θα γίνουν το Φεβρουάριο έχει επιλεγεί να γίνουν σε περιφέρειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες: η δε Δυτική Μακεδονία είναι μια περιφέρεια που μαστίζεται από την ανεργία εξαιτίας και αυτού που ο ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει ως «βίαιη απολιγνιτοποίηση», ενώ η Θεσσαλία μετά το πλήγμα που δέχτηκε από την κακοκαιρία Ντάνιελ στα τέλη του καλοκαιριού αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα που κάνουν επιτακτική της αναπτυξιακή της ανασυγκρότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου