Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ - Όλα ανοιχτά στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Υπό τη σκιά νέας διάσπασης και μόλις τρία 24ωρα πριν την έναρξη του Συνεδρίου, συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από αίτημα 17 (από τα 24 συνολικά) μέλη της. Αφορμή ήταν οι σφοδρότατες αντιδράσεις αρκετών στελεχών, με πρώτη και σημαντικότερη της Όλγας Γεροβασίλη, για το ηλεκτρονικό δημοψήφισμα με το οποίο ο Κασσελάκης άνοιξε την συζήτηση για ταυτοτικά ερωτήματα σχετικά με το κόμμα.

Μεταξύ των μελών της ΠΓ που υπέγραψαν το αίτημα βρίσκονται τα ονόματα του Παύλου Πολάκη και του Νίκου Παππά, δυο κεντρικών προσώπων που στήριξαν τον Κασσελάκη στην εσωκομματική κούρσα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που μόνο απαρατήρητο δεν πρέπει να περάσει στην παρούσα φάση.

Προσερχόμενος στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Γιάννης Ραγκούσης είπε: «Θέλω να υπενθυμίσω ότι τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας έχουν εκλεγεί ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής από την ίδια εκλογική βάση, από τα χιλιάδες μέλη του κόμματος, τα οποία εξέλεξαν Πρόεδρο και τον Στέφανο Κασσελάκη, καταλήγοντας πως «μηδένα προ του τέλους μακάριζε».


Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναμένεται να είναι «πολεμική» και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι ακριβώς θα συμβεί.

Η συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη, θα είναι μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο Λονδίνο όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση του LSE.


Η αλλαγή ονόματος του κόμματος, του λογότυπου, η ερώτηση για το αν θέλουν τα μέλη το κόμμα να αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερά ή κεντροαριστερά, εν ολίγοις ταυτοτικά ζητήματα για τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις επειδή όχι μόνο δεν έγινε καμία διαβούλευση, αλλά κυρίως επειδή άπαντες το έμαθαν από τα ΜΜΕ.

Οι πληροφορίες, χθες, έφερναν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που αντιδρούσαν στο ερωτηματολόγιο Κασσελάκη να συντονίζονται ως προς τις κινήσεις τους, ενώ καταγράφηκαν και πληροφορίες για προετοιμασία κειμένου που θα ζητά από τον πρόεδρο την απόσυρση του ερωτηματολογίου.

Ενδεικτική του κλίματος, για ένα κόμμα που «βράζει», είναι η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη που έκανε λόγο για «κίνδυνο διάλυσης», ζητώντας την έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής πριν τη διεξαγωγή του συνεδρίου.


Ο Νίκος Παππάς έδειξε να κρατά αποστάσεις με τον τρόπο του δηλώνοντας (στην Εφ.Συν), μεταξύ άλλων, πως «το καταστατικό μας δεσμεύει όλους, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο».


Αντίθετοι εμφανίστηκαν, επίσης, σήμερα Χρήστος Γιαννούλης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Στον αντίποδα, η Θεοδώρα Τζάκρη, στενή συνεργάτιδα του Στέφανου Κασσελάκη δήλωσε πως «δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων», ενώ στο πλευρό του τάχθηκαν, επίσης, Νίνα Κασιμάτη και Πέτρος Παππάς.
Κασσελάκης: Να ακούσουμε την κοινωνία

«Στον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζομαι, ο Πρόεδρος και τα Όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς την υπόψη. Γνωρίζω ότι είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας, αλλά για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να ακούσουμε την κοινωνία. Το να δώσουμε φωνή στα μέλη ήταν βασική μου δέσμευση από την πρώτη στιγμή, όταν έθεσα υποψηφιότητα για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης.


«Οι απαντήσεις σας θα είναι αρωγός και για εμένα και για τα Όργανα του κόμματος στις αποφάσεις μας. Δε μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναλυτικά στην ανάρτηση του σημείωσε:

«Στον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζομαι, ο Πρόεδρος και τα Όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς την υπόψη.


Γνωρίζω ότι είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας, αλλά για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να ακούσουμε την κοινωνία.

Το να δώσουμε φωνή στα μέλη ήταν βασική μου δέσμευση από την πρώτη στιγμή, όταν έθεσα υποψηφιότητα για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, ο προοδευτικός κόσμος από το 2019 μάς φωνάζει «αλλάξτε τα όλα».



Παροτρύνω όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο στο isyriza.gr/preconference_… . Οι απαντήσεις σας θα είναι αρωγός και για εμένα και για τα Όργανα του κόμματος στις αποφάσεις μας.

Δε μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας.

Καλώ όλους τους προοδευτικούς πολίτες να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να ενισχύσουν τη μόνη εναλλακτική στην κυβερνητική δυστοπία, και να στηρίξουν την προσπάθειά μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου