Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Κραυγή εκατοντάδων κορυφαίων επιστημόνων: Τα μέτρα για το κλίμα αποτυγχάνουν, οδεύουμε στην καταστροφή

Ζοφερά είναι τα μηνύματα για το μέλλον και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Οι πολιτικοί υπεύθυνοι φαίνεται πως αποτυγχάνουν παταγωδώς στην εκπλήρωση του στόχου για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Εκατοντάδες κορυφαίοι επιστήμονες εκτιμούν πλέον πως η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 2,5 βαθμούς εντός του αιώνα και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη. Οι νέες δυσοίωνες εκτιμήσεις, που προκύπτουν από σχετική έρευνα την οποία αποκαλύπτει ο Guardian, έρχονται την ώρα που το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus διαπιστώνει νέο ρεκόρ ζέστης τον Απρίλιο.


Το 80% των συμμετεχόντων στην έρευνα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), προβλέπει πως η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 2,5 βαθμούς κελσίου, ενώ σχεδόν οι μισοί αναμένουν άνοδο τουλάχιστον 3 βαθμών. Μόνο το 6% εκτιμά πως ο κόσμος θα καταφέρει να πετύχει τον συμφωνημένο στόχο του 1,5 C.
Λιμοί, συγκρούσεις και μαζική μετανάστευση

Σύμφωνα με τον Guardian, πολλοί από τους επιστήμονες προβλέπουν ένα «ημιδυστοπικό» μέλλον, με λιμούς, συγκρούσεις και μαζική μετανάστευση εξαιτίας των καυσώνων, των πυρκαγιών, των πλημμυρών και των καταιγίδων. Όλα τα φαινόμενα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα είναι υψηλότερης έντασης και συχνότητας, το επόμενο διάστημα.

Η πλειονότητα των επιστημόνων δηλώνει «απελπισμένη», «εξοργισμένη» και «φοβισμένη» από την αποτυχία των κυβερνήσεων να δράσουν παρά τα σαφή επιστημονικά στοιχεία που παρέχονται. Ο στόχος του 1,5C είχε επιλεγεί ως ένα εξαιρετικά κρίσιμο όριο για να αποτραπούν τα χειρότερα από την κλιματική κρίση. Οι τρέχουσες κλιματικές πολιτικές οδηγούν τον κόσμο σε ένα δρόμο για μια αύξηση θερμοκρασίας κατά περίπου 2,7 βαθμούς κελσίου.


«Πιστεύω ότι οδηγούμαστε σε μεγάλη κοινωνική αναστάτωση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε η Γκρέτα Πεκλ, από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας. «Θα υπάρξει ένας κατακλυσμός από ακραία γεγονότα και η παραγωγή τροφίμων θα διαταραχθεί. Δεν θα μπορούσα να νιώσω μεγαλύτερη απόγνωση για το μέλλον», πρόσθεσε.Ακούστε επίσης - Global View: «Αγώνες πείνας» και στην Ευρώπη; Η ανυπόφορη αλήθεια της επισιτιστικής κρίσης

Στο σύνολό τους οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως παρά την διαγραφόμενη αποτυχία, ο αγώνας ενάντια στην κλιματική κρίση θα πρέπει να συνεχιστεί, καθώς κάθε κλάσμα περιορισμού της θερμοκρασίας μεταφράζεται και σε περιορισμό του ανθρώπινου πόνου. «Η κλιματική αλλαγή δεν θα γίνει ξαφνικά επικίνδυνη στον 1,5 C. Είναι ήδη εδώ. Και δεν θα τελειώσει όταν περάσουμε τους 2C, κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί», δήλωσε ο Peter Cox από το Πανεπιστήμιο του Exeter, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημειώνεται πως οι εκθέσεις της IPCC είναι εγκεκριμένες από όλες τις κυβερνήσεις και διεξάγονται από ειδικούς στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιστήμες. Πρόκειται επί της ουσίας για αξιολογήσεις βάσει των αναγνωρισμένων προτύπων για την κλιματική αλλαγή. Το αποτέλεσμα της τελευταίας έρευνας δείχνει πως η συντριπτική πλειονότητα των πιο καταρτησμένων ανθρώπων στον πλανήτη διαβλέπει την εκδήλωση της κλιματικής καταστροφής τις επόμενες δεκαετίες.


Η κλιματική κρίση προκαλεί ήδη βαθιές πηγές στις ζωές ανθρώπων σε όλο τον κόσμο με αύξηση μόλις 1,2 C κατά μέσο όρο στην παγκόσμια θερμοκρασία, υπογραμμίζει στον Guardian ο Jesse Keenan, στο Πανεπιστήμιο Tulane στις ΗΠΑ και προσθέτει: «Αυτή είναι μόνο η αρχή: Προσδεθείτε…». Η Nathalie Hilmi, από το Επιστημονικό Κέντρο του Μονακό, αναμένει άνοδο 3C. «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε κάτω από 1,5C», τονίζει.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως πλέον μαζί με τα μέτρα για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας είναι κρίσιμο να ληφθούν μέτρα και για την προστασία των ανθρώπων από τα δεινά των επερχόμενων κλιματικών καταστροφών. Η Leticia Cotrim da Cunha, από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, δήλωσε: «Ανησυχώ εξαιρετικά για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές».Ακούστε επίσης - Global View: Μια ομάδα «γιαγιάδων» αλλάζει το… κλίμα και «φέρνει» μαζικές προσφυγές κατά της Ελλάδας και άλλων χωρών
«Ζούμε σε μια εποχή ανόητων»

Οι ειδικοί, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Guardian, είναι ξεκάθαροι για τους λόγους της αποτυχίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Τρεις στους τέσσερις επισημάναν την έλλειψη πολιτικής βούλησης, ενώ το 60% επέρριψε επίσης μεγάλη ευθύνη και στα οικονομικά - εταιρικά συμφέροντα, όπως η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Πολλοί ανέφεραν επίσης την ανισότητα και την αποτυχία του πλούσιου κόσμου να βοηθήσει τους φτωχότερους, που υποφέρουν περισσότερο από τις κλιματικές επιπτώσεις. «Περιμένω ένα ημι-δυστοπικό μέλλον με πόνο και ταλαιπωρία για τους ανθρώπους του παγκόσμιου νότου», υπογράμμισε Νοτιοαφρικανός επιστήμονας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι σήμερα είναι κατακριτέα. Ζούμε σε μια εποχή ανόητων».


«Εάν ο κόσμος, απίστευτα πλούσιος όπως είναι, δεν σταθεί δίπλα και κάνει ελάχιστα για να αντιμετωπίσει τα δεινά των φτωχών, θα χάσουμε όλοι τελικά», ανέφερε από την πλευρά του ο Ντιπάκ Ντασγκούπτα, από το Ινστιτούτο Ενέργειας και Πόρων στο Νέο Δελχί.

«Είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε όλες τις λύσεις που απαιτούνται για μια πορεία βάσει του στόχου του 1,5 C και ότι θα τις εφαρμόσουμε τα επόμενα 20 χρόνια. Αλλά φοβάμαι ότι οι ενέργειές μας μπορεί να αργήσουν πολύ και να περάσουμε ένα ή περισσότερα σημεία καμπής», δήλωσε ο Henry Neufeldt, από το Κέντρο Κλίματος της Κοπεγχάγης του ΟΗΕ. Η Lisa Schipper, του Πανεπιστημίου της Βόννης στη Γερμανία, τόνισε: «Η μόνη μου πηγή ελπίδας είναι το γεγονός ότι, ως εκπαιδευτικός, μπορώ να δω την επόμενη γενιά να είναι πιο έξυπνη και να κατανοεί τις απαιτούμενες πολιτικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου