Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Aπό τη Θεσσαλονίκη η παρουσίαση του σχεδίου "Αναγέννηση για την Πατρίδα" του Παύλου Γερουλάνου

Aπό τη Θεσσαλονίκη η παρουσίαση του σχεδίου "Αναγέννηση για την Πατρίδα" του Παύλου Γερουλάνου

«Το σχέδιο είναι πατριωτικό, ανθρωποκεντρικό και σοσιαλιστικό» είπε ο Παύλος Γερουλάνος.

Σε μία εντυπωσιακή εκδήλωση, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, με τον κόσμο να κατακλύζει κάθε σπιθαμή, εντός και εκτός, της αίθουσας Μανώλης Αναγνωστάκης, παρουσίασε το σχέδιό του για την Αναγέννηση της Πατρίδας, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος.


Απαντώντας, ευθέως, στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και την ομιλία του στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο Παύλος Γερουλάνος καυτηρίασε το σύνθημα «Ελλάδα 2027», του κου Μητσοτάκη, απόδειξη του ότι έχει χάσει, κάθε επαφή με το «σήμερα», του Έλληνα πολίτη και υπογράμμισε: «Και δείχνει να μην αντιλαμβάνεται, ότι χωρίς σημαντικές μεταρρυθμίσεις σήμερα στην κοινωνία, την οικονομία και τη διοίκηση της χώρας, μας οδηγεί σε μια νέα κοινωνική, πολιτική και οικονομική περιπέτεια. Τώρα, είναι η ώρα, λοιπόν, να μιλήσουμε εμείς, για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα».

Ο Παύλος Γερουλάνος, επικέντρωσε το πρώτο μέρος της ομιλίας του, σε ιστορίες ανθρώπων από όλη την ελληνική επικράτεια: «Θα μιλήσω για Ανθρώπους. Τους δικούς μας, Ανθρώπους. Τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που έμειναν, τα Ελληνόπουλα που έφυγαν, τους Ανθρώπους που γεννήθηκαν, που επέλεξαν ή τους έταξε η μοίρα τους, να ζουν σ’ αυτόν τον τόπο» και απευθυνόμενος σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, υπογράμμισε: «Μπορεί να μην υπάρχουν λεφτόδεντρα. Αλλά υπάρχουν επιλογές. Πολιτικές επιλογές. Είμαι, εδώ, για να πω ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος, ώστε να νιώσει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας ότι δεν θα παλεύουν πια μόνοι, απέναντι στα θηρία της δικής τους πραγματικότητας. Ότι, μαζί μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα νέο σχέδιο για τη χώρα, που θα δώσει στην Πατρίδα μας, προοπτική! Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα δώσει σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει! Αυτό το σχέδιο έχω ονομάσει, Αναγέννηση. Για την Αναγέννηση της Πατρίδας».

Στη συνέχεια, ο κ. Γερουλάνος, περιέγραψε τις θεμελιώδεις αξίες του σχεδίου του, «ένα σχέδιο Πατριωτικό, Ανθρωποκεντρικό, Σοσιαλιστικό», δηλαδή, ένα σχέδιο που βάζει την Ελλάδα πρώτη, τον Άνθρωπο στο επίκεντρο κάθε πολιτικής επιλογής, και έχει στόχο την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της πατρίδας μας, σε εθνικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο, «για να χτίσουμε μια Ελλάδα ισχυρή, μια κοινωνία δίκαιη και μια οικονομία πατριωτική». Έδωσε, συγκεκριμένα παραδείγματα, για την τεράστια διαφορά αντίληψης με τη Νέα Δημοκρατία, επικεντρώνοντας στη σημασία της αγροτικής πολιτικής, την αισχροκέρδεια και το κόστος της ενέργειας.




Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην «Πατριωτική Οικονομία», μιλώντας για ένα οικονομικό σχέδιο «που επενδύει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, κυρίως τους Ανθρώπους της, τη φύση και τον πολιτισμό της, και στρατηγικά σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και καινοτομίας, όπως η υγεία και η άμυνα. Δημιουργεί και πολλαπλασιάζει πλούτο σε κάθε περιοχή, διότι τον κρατάει, όσο περισσότερο μπορεί, μέσα στην τοπική κοινωνία. Αναδεικνύει αξία εκεί που μέχρι σήμερα περιφρονούμε, και απελευθερώνει δημιουργικές δυνάμεις ανοίγοντας αγορές επιθετικά για ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό και νέες υπηρεσίες στην Ελλάδα».

Βασική προϋπόθεση για την Πατριωτική Οικονομία και η πιο αναγκαία μεταρρύθμιση σήμερα για τη χώρα, είναι για τον Παύλο Γερουλάνο η «Μεγάλη Μεταβίβαση» εξουσιών, πόρων, περιουσίας ευθύνης και λογοδοσίας από το κεντρικό κράτος σε σύγχρονους συνεργαζόμενους θεσμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Επιμελητηρίων, Συνεταιρισμών, Εργατικών Κέντρων και τοπικών Πανεπιστημίων. H «Μεγάλη Μεταβίβαση» συνάδει με διεθνή παραδείγματα σύγχρονης οικονομικής πολιτικής όπως στις ΗΠΑ το πρόγραμμα Build Back Better του Joe Biden, στη Γερμανία το πρόγραμμα Industrie 4.0, καθώς και το πρόγραμμα βιομηχανικής πολιτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο, Prosperity through Partnership του Kier Starmer. Υπογράμμισε ότι χρειάζονται να καλυφθούν 3 βασικές προϋποθέσεις για να την πετύχουμε: Εργαλεία, Θεσμούς με Διαφάνεια, και Ασφάλεια για κάθε πολίτη.


Ο Παύλος Γερουλάνος, αναφέρθηκε αναλυτικά στα Εργαλεία «που μας επιτρέπουν να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο, να διευρύνουμε την παραγωγική βάση, να βάλουμε περισσότερες Ελληνίδες και Έλληνες στο παιχνίδι της ανάπτυξης και να χτίσουμε μια πατριωτική οικονομία:

1. Τα χρήματα που έρχονται από το εξωτερικό

2. Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας που δεν έχουν αξιοποιηθεί


3. Η δημόσια περιουσία

4. Το φορολογικό μας σύστημα, και

5. Οι τράπεζες»



Αναλύοντας διεξοδικά τα εργαλεία, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην κατάργηση του Υπερταμείου και τη διανομή των δημοσίων ακινήτων στις τοπικές κοινωνίες, πρότεινε τη δημιουργία περιφερειακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και τη δημιουργία «δανειολογίου» για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων.

Αναφερόμενος στους Θεσμούς, ο κ. Γερουλάνος δεσμεύτηκε πως «τα πρώτα πέντε Νομοσχέδια της Αναγέννησης, τα πρώτα πέντε Νομοσχέδια της επόμενης Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αυτά που αφορούν την ενίσχυση των θεσμών αυτών, με διαφάνεια και λογοδοσία, θα είναι το αποτέλεσμα ουσιαστικής διαβούλευσης και προετοιμασίας». Ταυτόχρονα μίλησε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας ως «ένα συνολικό οριζόντιο όραμα για ανοιχτή συμμετοχική διακυβέρνηση με διαφάνεια, ακεραιότητα και λογοδοσία, που δεν αφορά μόνο την εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά επιδιώκει και την ενδυνάμωσή του, τη συμμετοχή του, σε ένα πλαίσιο συνεχούς ελέγχου τής κάθε εξουσίας, με συνεχή επικαιροποίηση, επέκταση και εμβάθυνση της μεγάλης τομής του OpenGov, της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, της Διαύγειας, που ξεκινήσαμε το 2009!»

Στη συνέχεια ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε στην Ασφάλεια, που πρέπει να νιώθει ο κάθε πολίτης «διότι, χωρίς ασφάλεια, χωρίς σιγουριά, δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν ρίσκο εκείνες οι δυνάμεις, που σήμερα, βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης. Και, προσδιορίζουμε την ασφάλεια ως το δικαίωμα κάθε πολίτη, να προγραμματίζουμε τη ζωή μας, ατομικά και συλλογικά, χωρίς άγχος και καταπίεση». Αναφέρθηκε στο κοινωνικό κράτος, ως μέγιστη επένδυση, για μία κοινωνία και μία οικονομία, καθώς, όπως υπογράμμισε «το κοινωνικό κράτος, όταν λειτουργεί σωστά, προσφέρει σιγουριά αυτοπεποίθηση και ασφάλεια σε κάθε πολίτη και αυτό είναι συνθήκη, για τη συμμετοχή όλων μας στην ανάπτυξη». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε με συγκεκριμένα παραδείγματα, για τη σημασία αποσυγκέντρωσης της επιδοματικής πολιτικής, υπηρεσιών υγείας και της Πολιτικής Προστασίας προς τις τοπικές κοινωνίες και την Αυτοδιοίκηση, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη πλήρους αυτονομίας των Πανεπιστημίων και διασύνδεσής τους με τις τοπικές κοινωνίες.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Παύλος Γερουλάνος έστειλε σαφές μήνυμα για την ανάγκη, η ηγεσία, να δώσει πρώτη το σήμα της μεγάλης μεταρρύθμισης:

«Διεκδικούμε την εξουσία, για να τη μοιράσουμε με διαφάνεια και λογοδοσία, που θα περιορίσει προνόμια πολλών. Κυρίως, του κεντρικού πολιτικού συστήματος. Και, αυτό, απαιτεί ένα είδος πολιτικού, που πορεύεται με αξίες. Διότι, τα πρώτα προνόμια που θα μοιράσει είναι τα δικά του και τα πρώτα συστήματα λογοδοσίας, θα αφορούν τον ίδιο. Αυτό, φέρνω στο τραπέζι και είμαι ξεκάθαρος. Διεκδικώ την εμπιστοσύνη και την ψήφο σας, για να εφαρμόσω αυτές τις αλλαγές. Στη λειτουργία του κόμματος, σήμερα, και την αλλαγή της Κυβέρνησης αύριο. Και είναι μεγάλη ευκαιρία. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα βήμα, πριν την επαναφορά. Αλλά, για να την πετύχουμε, πρέπει να πείσουμε ότι αλλάξαμε. Αυτό, πρεσβεύω. Για αυτό διεκδικώ την ψήφο σας. Και έτσι, δεσμεύομαι να την τιμήσω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου