Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Αρχίζει ο «Big Brother» μέσα στον Σεπτέμβριο για ΙΧ: Έλεγχοι για ΚΤΕΟ, τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιση

Η πρώτη ηλεκτρονική διασταύρωση με στόχο να εντοπιστούν τα οχήματα που είναι ανασφάλιστα, δεν έχουν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας και δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, αναμένεται να διενεργηθεί εντός του Σεπτεμβρίου, με τις ασφαλιστικές εταιρείες να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι έλεγχοι θα γίνονται μια φορά το εξάμηνο και η πρώτη «καμπάνα» αναμένεται να χτυπήσει άμεσα. Όσοι οδηγοί δεν συμμορφωθούν θα έρθουν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα. Ξεκινούν από 250 ευρώ και μπορεί να φτάσουν ανάλογα με την παράβαση, σε περίπτωση υποτροπής, ακόμα και τις 30.000 ευρώ, ενώ όσοι αγνοήσουν τις υποχρεώσεις τους έρχονται αντιμέτωποι με αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων ή ακόμα και του διπλώματος οδήγησης.


Πάντως, σύμφωνα με κύκλους της ασφαλιστικής αγοράς, που επικαλείται το euro2day, τον Αύγουστο που πέρασε καταγράφηκε κινητικότητα στις ασφαλίσεις οχημάτων, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι συνδέεται με τους οδηγούς που έσπευσαν να καλυφθούν για να αποφύγουν τα πρόστιμα που θα προκύψουν μετά τις διασταυρώσεις ενός του μήνα.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ηλεκτρονικής διασταύρωσης, θα υπάρχει μία σαφώς καλύτερη εικόνα για τον πραγματικό αριθμό των ανασφάλιστων οχημάτων, καθώς τα όσα έχουν ακουστεί κατά καιρούς για έναν αριθμό που κυμαίνεται από 400.000 έως και 800.000 αποτελούν, απλά, εκτιμήσεις, οι οποίες διαφοροποιούνται με την πάροδο του χρόνου και τις εκάστοτε συγκυρίες.
Αναλυτικά τα πρόστιμα

Σύμφωνα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι οι παραβάτες έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα:Από 250 έως και 1.000 ευρώ αν το όχημα εντοπίζεται ανασφάλιστο. Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
Ισόποσα των τελών κυκλοφορίας (συν τα ετήσια τέλη) στην περίπτωση ανασφάλιστων οχημάτων, αν διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους.
400 ευρώ αν το όχημα δεν έχει υποβληθεί σε περιοδικό έλεγχο Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων.

Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος. Επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου του οχήματος ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.


Τρεις μήνες μετά την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου, ο νόμος ορίζει ότι όταν από τον ηλεκτρονικό διασταυρωτικό έλεγχο διαπιστώνεται παράβαση, διενεργείται υποχρεωτικά δεύτερος ηλεκτρονικός διασταυρωτικός έλεγχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου