Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Στο Μυστικό Δείπνο, δεν έτρωγαν ΤΟΣΟ, όσο βλέπουμε στις εικόνες!


2000 χρόνια μετά τον Μυστικό Δείπνο οι ειδικοί διατροφολόγοι από το πανεπιστήμιο του Κορνέλ, δηλώνουν πως οι μερίδες φαγητού που αναπαρίστανται στον πίνακα έχουν υπερ-μεγεθυνθεί.

  Μετά από μελέτη 52 γνωστών βιβλικών πινάκων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τόσο το κυρίως γεύμα, το ψωμί αλλά και τα πιάτα που τοποθετήθηκαν στο τραπέζι του Χριστού και των Αποστόλων, σταδιακά μεγεθύνθηκαν κατά δυο τρίτα.
Κατά αυτό τον τρόπο η τέχνη μιμείται την ζωή.
 Ο καθηγητής Brian Wansink επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην Διεθνή Επιθεώρηση Παχυσαρκίας, δήλωσε πως τα τελευταία χίλια χρόνια καταγράφεται δραματική αύξηση στην παραγωγή, την διαθεσιμότητα, την ασφάλεια, την πρόσβαση και τις χαμηλές τιμές του φαγητού. Αναφέρει πως το φαινόμενο του σερβιρίσματος μεγαλύτερων μερίδων σε μεγαλύτερα πιάτα συνέβη σταδιακά μέσα στην χιλιετηρίδα.
 Η έρευνα έγινε με την βοήθεια υπολογιστικών προγραμμάτων που «σάρωναν» και υπολόγιζαν το μέγεθος των μερίδων από τους πίνακες, ανεξάρτητα από την «κατεύθυνση» που είχαν μέσα στο καλλιτεχνικό έργο. Πίνακες του Ελ Γκρέκο, του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, του Λούκας Κρανά του πρεσβύτερου ήταν ανάμεσα σε αυτούς που μελετήθηκαν.
Οι μερίδες φαγητού μας, έχουν αυξηθει σημαντικά.
 Οι κυρίως μερίδες φαίνεται να μεγεθύνθηκαν κατά 69%, ενώ το μέγεθος του πιάτου κατά 66% με βάση πίνακες του 1000 ΜΧ και του 1700. Το ψωμί μεγεθύνθηκε κατά 23%. Οι σημαντικότερες μεγεθύνσεις παρατηρήθηκαν σε πίνακες μεταξύ του 1500 και του 1900.
 Η μεγέθυνση των μερίδων δεν σχετίζεται με την θρησκευτικότητα. Το γεγονός ίσως οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την τροφή. Η Charlene Shoneye διαιτολόγος, δήλωσε πως δεν εκπλήσσεται από τα ευρήματα της έρευνας γιατί το μέγεθος των πιάτων και των μερίδων φαγητού έχει όντως αυξηθεί. Η υπερμεγέθυνση έχει οδηγήσει στην αλλαγή της αντίληψής μας για το τι θεωρούμε φυσιολογικό.

pyles.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου