Στη συνομιλία με τον κ. Ρομπάι, τέθηκε το θέμα της πιθανής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά τα ιταλικά ομόλογα. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε στο πνεύμα της επιστολής που απέστειλε στον πρόεδρο της Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, για τη γρήγορη και ακριβή εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, αλλά και για το πώς αναμένεται να αντιδράσουν οι αγορές.
Την ίδια ώρα, πιθανή θεωρείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης για το θέμα της Ελλάδας τις επόμενες ημέρες.
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την Ελλάδα ενώ στους κυβερνητικούς κύκλους συζητήθηκε το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τους εταίρους να πραγματοποιηθεί αυτή η Σύνοδος Κορυφής στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα με τη ΔΕΘ.
Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος με δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί πως η κυβέρνηση ζητά από την Ε.Ε 'έκδοση ευρωομολόγου, μικρότερο επιτόκιο, φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και σημαντική ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης.
«Είναι απαραίτητο η ΕΕ να θωρακιστεί με περισσότερα εργαλεία όπως το ευρωομόλογο, με μικρότερο επιτόκιο, με φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αλλά και με σημαντική ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης» τονίζει αποκλειστικά στον real.gr ο Ηλίας Μόσιαλος, ενώ παράλληλα, στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας στο εσωτερικό της χώρας: «Αυτό, όμως, δεν σημαίνει χαλαρότητα στο εσωτερικό μέτωπο, γιατί το ελληνικό πρόβλημα θα λυθεί όταν εισπράττουμε περισσότερα από όσα ξοδεύουμε και δημιουργούμε πρωτογενές πλεόνασμα. Όταν αποκτήσουμε έναν παραγωγικό και ανταγωνιστικό δημόσιο τομέα και μια εξωστρεφή οικονομία που θα αντιστρέφει το σημερινό μοντέλο, όπου οι εισαγωγές είναι τριπλάσιες από τις εξαγωγές».
Ο υπουργός Επικρατείας αφήνει αιχμές κατά του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για τις θέσεις του περί ανάπτυξης, δηλώνοντας: «Μόνο έτσι θα πετύχουμε σημαντικό επίτευγμα ανάπτυξης στη χώρα μας και ευημερία για όλους τους πολίτες. Η ανάπτυξη δεν δημιουργείται ούτε με βραχυπρόθεσμες πολιτικές, ούτε με επιχορήγηση αντιπαραγωγικών οικονομικών τομέων, ούτε με περαιτέρω μεγέθυνση του κράτους. Χρειάζεται επιτέλους να αντιμετωπίσουμε τα ανταγωνιστικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας». newpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου