ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα υπογράψει νέο μνημόνιο, για τη συνέχιση της βοήθειας από την τρόικα. Μεγάλη απόσταση από τις προ μηνών δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι «το 2013 αφήνουμε πίσω μας το...μνημόνιο».
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Εντελώς διαφορετικό από την πραγματικότητα αυτό που διατυπώνετε, καθώς εντελώς διαφορετικό από το μνημόνιο του 2010, είναι η νέα δανειακή σύμβαση που θα υπογράψουμε τον Σεπτέμβρη. Ο Μηχανισμός Στήριξης των 110 δις, πέρυσι, μας κράτησε ζωντανούς για να πολεμήσουμε, κύριε Καλαρρύτη και να κερδίσουμε τελικά τη μάχη όχι μόνο για τη σωτηρία, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Όπως γνωρίζετε, παράλληλα με το πακέτο της νέας δανειακής σύμβασης, πετύχαμε αισθητή μείωση των επιτοκίων του συνολικού μας χρέους, μεγάλη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του, επιτυχίες που το καθιστούν βιώσιμο και παράλληλα ελαφρύνουν το φορτίο του ελληνικού νοικοκυριού.
Αποσπάσαμε με την τιτάνια μάχη του Γιώργου Παπανδρέου και ένα επιπλέον όφελος, που δε θα 'ταν υπερβολή να χαρακτηριστεί, ιστορικό. Ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ. Μια στρατηγική για τις επενδύσεις στη χώρα μας στο πλαίσιο ενός προγράμματος για την υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας και την επαναφορά των ρυθμών ανάπτυξης.
Αν θέλουμε να πούμε με ακρίβεια την αλήθεια και την πραγματικότητα, Κυβέρνηση, Αντιπολίτευση, ΜΜΕ, θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πέτυχε μια ιστορικά εθνική επιτυχία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η φετινή 3η Σεπτέμβρη, όπως και η περσινή εξάλλου, θα είναι δύσκολη όσον αφορά στο πολιτικό μήνυμα και περιεχόμενο. Για τι σοσιαλισμό να μιλήσεις όταν εφαρμόζεις την πιο νεοφιλελεύθερη πολιτική που έχει ασκηθεί ποτέ;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Το σοσιαλιστικό όραμα, κύριε Καλαρρύτη, θέλει το όφελος των πολλών και αδύναμων, αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη για την πορεία του τόπου. Την πολιτική που ασκήσαμε μέχρι τώρα μπορεί κανείς να την χαρακτηρίσει όπως θέλει. Το νόημα, όμως ο στόχος της, αλλά και το αποτέλεσμα όπως βλέπετε, δεν είναι άλλος από την υπηρέτηση της κοινωνίας και την εξασφάλιση των βασικότερων αγαθών των πολιτών της. Του εισοδήματος, των καταθέσεων και της ασφάλισής τους. Και όπως είδατε, ειδικά στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, το καταφέραμε για πολλά χρόνια ακόμα, αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα των ταξί γιατί εξελίχθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, εν μέσω τουριστικής περιόδου; Εσείς καταλάβατε; Τι σας είπαν οι αυτοκινητιστές στη συνάντηση που είχατε;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Υπήρξε μια ουσιαστική και ήρεμη συζήτηση μαζί τους, όπου τους επανέλαβα για άλλη μια φορά το πλαίσιο έτσι όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Εξαντλούμε κάθε περιθώριο διαλόγου, να αποκλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις που σε τόσο κρίσιμη χρονική περίοδο, βλάπτουν ζωτικά τη χώρα και να ακολουθηθούν οι κανόνες και οι όροι οι οποίοι θα προκύψουν μέσα από το διάλογο.
Είναι ανάγκη, όπως έχω ξαναπεί, να τεθούν στην άκρη οι προκαταλήψεις και αφού ακουστούν οι προτάσεις του κλάδου και αξιολογηθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι ευαισθησίες του, να καταλήξουμε σε αυτό που θα αναβαθμίζει την παροχή των ποιοτικών υπηρεσιών προς στο κοινωνικό σύνολο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συχνά ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «συντεχνίες», για «βολεμένους» που αντιδρούν κλπ. Μα μόνο αυτοί αντιδρούν; Οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί «βολεμένοι» είναι;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι δεν αναφέρεται σ' αυτές τις κοινωνικές ομάδες ο πρωθυπουργός και έχει τονίσει πολλές φορές ότι δυσκολεύεται πρώτα αυτός που η χώρα για να διασωθεί αναγκάστηκε να πάρει τα δύσκολα αυτά μέτρα. Ωστόσο, ήταν μονόδρομος, να κοπούν λίγα από τους πολλούς. Όμως, δε θα διαφωνήσετε, υποθέτω, ότι μέσα σε όλους αυτούς που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, υπάρχουν και αυτοί που έχασαν τα προνόμιά τους, στην προσπάθεια να νοικοκυρευτεί η χώρα. Προνόμια, εις βάρος μιας δίκαιης κατανομής αγαθών και εισοδημάτων, που οι κάτοχοί τους, καλούνται τώρα να απολέσουν στο μέτρο που πρέπει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις απολύσεις στο Δημόσιο το κόμμα τι στάση θα κρατήσει;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Το λέτε σα να έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Σας διαβεβαιώνω, λοιπόν, ότι δεν έχει αποφασιστεί. Απεναντίας, ο προσανατολισμός μας είναι καμία απόλυση στο δημόσιο τομέα. Ήδη, η μείωση του δημοσίου τομέα θα συνεχιστεί με 120.000 συνταξιοδοτήσεις την ερχόμενη τριετία. Αν συνυπολογίσουμε και τις 35.000 των συμβασιούχων, μόνο φέτος, καταλαβαίνετε ότι οι απολύσεις δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις στρατηγικού χαρακτήρα ΔΕΚΟ;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Αν αναφέρεστε στη συζήτηση για την πώληση ή τη διάθεση των ΔΕΚΟ, θα σας επισημάνω ότι η κάθε περίπτωση Δημόσιας Επιχείρησης θα περνάει από τη Βουλή με ξεχωριστό νόμο. Οπότε, θα υπάρχει έτσι κι αλλιώς το περιθώριο συζήτησης για κάθε περίπτωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ συνδικαλιστικές παρατάξεις, με τις οποίες ως γραμματέας του Κόμματος βρίσκεστε σε διαρκή επαφή, τι σας λένε; Οι περισσότεροι συνδικαλιστές είναι έξαλλοι με την κυβέρνηση και ορισμένοι διέκοψαν πλέον σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ.
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Είμαι οπαδός μιας βασικής αρχής. Ότι κάθε μορφής εξουσία και Αρχή, σε περιόδους κρίσης, έχει την υποχρέωση να είναι ορατή, διάφανη και προσπελάσιμη.
Είμαι υποχρεωμένος, ειδικά σε αυτή την περίοδο κρίσης και όχι μόνο, να είμαι ανοιχτός στον διάλογο με τους πάντες. Ανεξάρτητα αν υπάρχουν ή όχι συγκλίσεις. Διάλογος, όπου και όποτε και αν έγινε, πάντα, κάτι καλύτερο απέφερε. Εγώ δεν θεωρώ ότι όλοι αυτοί που στενοχωρήθηκαν ή πρόσκαιρα αποστασιοποιήθηκαν, δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της περιόδου και τι παραλάβαμε να διαχειριστούμε. Είμαι, βέβαιος, ότι μπορεί να εκφράστηκαν κάποιοι με τρόπο που δίνει αυτή την αίσθηση, αλλά η ψυχή τους είναι μέσα στο κίνημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόωρες εκλογές θα βλέπατε αν αυξηθεί η κοινωνική πίεση;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Όπως κι εσείς θα αισθάνεστε, η κοινωνία έχει ηρεμήσει μετά την επιτυχία του Γιώργου Παπανδρέου να διασφαλίσει με τον πειστικότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, αλλά και να επιβάλλει μία αναπτυξιακή διάσταση, στη νέα συμφωνία που πετύχαμε πρόσφατα ως χώρα.
Τίποτε δεν είναι εύκολο. Όλα είναι ζήτημα μιας συνεχούς διαπραγμάτευσης, φτάνει να είμαστε ζωντανοί για να την κάνουμε. Και αυτοί που δεν καταλαβαίνουν και αυτοί που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, είναι ανάγκη να ομολογήσουν ότι αυτή η κυβέρνηση κλήθηκε να φέρει τη χώρα από το θάνατο στη ζωή. Και έκανε ο,τι ήταν δυνατόν γι' αυτό. Για να διαπραγματευτείς και να αποσπάσεις οφέλη, πρέπει πρώτα να κρατηθείς όρθιος και αυτό ακριβώς πετύχαμε επί 20 μήνες, τώρα.
Όσο για το ζήτημα των εκλογών, το αφήνουμε σε κείνους που πετούν τη σκούφια τους να γίνουν πρωθυπουργοί, αδιαφορώντας για ο,τιδήποτε άλλο σ' αυτό τον τόπο . Και δεν το λέω εγώ, τους έχει χαρακτηρίσει δεόντως, πριν απ' όλους η ίδια η οικογένειά τους. Το Λαϊκό Κόμμα της Ευρώπης δια των κύριων εκπροσώπων του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν αισθάνεστε ότι η κυβέρνηση με αυτά τα μέτρα, με αυτή την πολιτική και κυρίως με την ανακολουθία της - από το «λεφτά υπάρχουν» στο μνημόνιο, από το «όχι άλλα μέτρα» σε ακόμα περισσότερα- έχει οδηγήσει στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος και στην οργή των πολιτών συνολικά έναντι των κομμάτων; Δεν έχει ευθύνη; Οι κυβερνητικοί βουλευτές δυσκολεύονται να κυκλοφορήσουν στις περιοχές τους.
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Δε θα χάνω την ευκαιρία να αναφέρομαι όσο και αν χρειάζεται στο περιβόητο ''λεφτά υπάρχουν'', το οποίο δέχτηκε ιστορική διαστρέβλωση κύριε Καλαρρύτη.
Σίγουρα, γνωρίζετε πόσα χρήματα βρέθηκαν να είναι κατατεθειμένα σε ξένες τράπεζες, αφορολόγητα και συγχρόνως κερδισμένα εδώ στην Ελλάδα. 600 δισεκατομμύρια. Και μόνο αυτή η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός έχει ενεργήσει σε πολιτικό επίπεδο και μέσω πολιτικών επαφών με την κυβέρνηση της Ελβετίας προκειμένου αυτές οι καταθέσεις να ελεγχθούν. Επίσης, ξέρετε πόσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, όχι βέβαια, από αυτούς που έχουν πραγματικά χαμηλά εισοδήματα, αλλά από εκείνους που δήλωναν ψευδώς χαμηλά ενώ ήταν θα έπρεπε να δηλώνουν πολύ υψηλότερα και κυκλοφορούν με καγιέν και διαμένουν σε παλάτια, μόνο εμείς τους αναγκάζουμε σήμερα να δηλώσουν τριπλάσια και τετραπλάσια εισοδήματα, δηλαδή τα πραγματικά τους, θέτοντας το μέτρο των τεκμηρίων διαβίωσης.
Φυσικά, δεν θα αποσείσω ευθύνες του πολιτικού συστήματος. Και ξέρω ότι πάρα πολλές φορές οι πολίτες δεν έχουν άδικο να δυσανασχετούν.
Αλλά τι θα κάνουμε; Θα τ' αφήσουμε όλα όπως τα βρήκαμε;
Εμείς, λοιπόν, είπαμε «όχι» και αυτό το «όχι» το τιμούμε στην πράξη.
Βάζουμε σε τάξη το δημόσιο τομέα, καταγράφοντας για πρώτη φορά τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να ξέρει ο πολίτης πού πηγαίνει ο μόχθος του και το μερίδιο που του αναλογεί όταν φορολογείται. Αυτό μέχρι που αναλάβαμε το 2009, δε συνέβαινε και ας πει κάποιος το αντίθετο.
Εξορθολογίζουμε τις δαπάνες και ήδη την περασμένη χρονιά εξοικονομήσαμε 2 δις από τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου. Σας θυμίζω ότι η Ν.Δ. κατόρθωσε να διπλασιάσει σε 5,5 χρόνια τη δαπάνη για το δημόσιο.
Βάλαμε σε τάξη το αλαλούμ από το φαγοπότι στο χώρο της Υγείας και ρυθμίσαμε τα χρέη των νοσοκομείων. Εξοικονομήσαμε μεγάλα κονδύλια από την εφαρμογή στον ΟΑΕΕ, της ηλεκτρονικής συνταγογράφισης.
Θα μπορούσα να σας πω και πολλά άλλα, τα οποία αποδεικνύουν περίτρανα, ότι οι βουλευτές μας, πραγματικά αντιμετώπισαν δυσκολίες, γιατί απλώς αυτή η κυβέρνηση αυτή ανέλαβε τον ιστορικό ρόλο να πληρώσει το λογαριασμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις προσυνδιασκέψεις τι κλίμα επικρατεί; Τι ζητούν τα στελέχη; Φαντάζομαι θα είναι δύσκολη η διαχείριση που καλείστε να κάνετε.
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ο προβληματισμός των στελεχών είναι υπαρκτός και αυτονόητος. Όταν οι αποφάσεις που υποχρεώνεται να πάρει η κυβέρνηση είναι οι πιο δύσκολες σε καιρό ειρήνης όπως έχουν ομολογήσει και επικριτές της, τότε αντιλαμβάνεστε ότι ένα κόμμα που υπάρχει, ζει, πράττει και ενεργεί, δεν είναι δυνατόν να μένει ανεπηρέαστο και τα στελέχη του απλοί θεατές.
Και ας μην ξεχνάμε, ότι το μοναδικό κόμμα, σήμερα, που είναι ενεργό και δρα με ποικίλους τρόπους, είναι το ΠΑΣΟΚ.
Η πορεία προς την Συνδιάσκεψη έχει ενεργοποιήσει σε πολύ υψηλό βαθμό το κόμμα. Είτε με τις προσυνδιασκέψεις που αναφέρατε, είτε με τις απευθείας συναντήσεις μελών της κυβέρνησης από τη μια με βουλευτές, περιφερειακούς παράγοντες, γραμματείς νομαρχιακών επιτροπών από την άλλη, είτε με τους ανοιχτούς διαλόγους μεταξύ στελεχών και υπουργών και παρά τους τραμπουκισμούς και το μπάχαλο που κάποιοι δημιουργούν εκεί, το ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύει ότι είναι κοντά στην κοινωνία, στη βάση, στον πολίτη.
Ωστόσο, δεν θα μπορούσα πω ότι δεν αντιλαμβάνονται και δεν αισθάνονται την υπερπροσπάθεια αυτής της κυβέρνησης που έτυχε να βρεθεί στο τιμόνι της χώρας, στην πιο δύσκολη μεταπολεμική περίοδο.
Δεν θα μπορούσα, επίσης, να παραλείψω και την ανακούφιση που υπάρχει διάχυτη, πλέον, ύστερα από την επιτυχία της Ελλάδας να διασφαλίσει μέχρι το 2020, την σιγουριά στους πολίτες ότι η χώρα δεν απειλείται από το φάσμα της χρεοκοπίας και να καταστήσει το σύνολο του εθνικού χρέους, επιτέλους, βιώσιμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου