Ρεπορτάζ: Διονύσης Νασόπουλος
Με το βλέμμα στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια που εισάγεται την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή κινούνται οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ, καθώς οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ενδέχεται να εξελιχθούν σε εσωκομματικό κρας-τεστ....
Οι οριστικές αποφάσεις για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ληφθούν πιθανότατα τη Δευτέρα, ανάλογα και με τις τροποποιήσεις που θα αποδεχθεί το υπουργείο Παιδείας, αλλά επιτελικά στελέχη του κόμματος αναγνωρίζουν ότι η μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια αποτελεί στην πραγματικότητα ακόμη μία εστία τριβής ανάμεσα στους σκληροπυρηνικούς του κόμματος, που κατά βάση κινούνται στον χώρο της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς και επιδιώκουν πόλεμο με την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, και στους μετριοπαθείς που θεωρούν επιβεβλημένη την εικόνα μιας «υπεύθυνης αντιπολίτευσης». Κατά τις πληροφορίες, η κομματική ηγεσία εμφανίζεται έτοιμη να κάνει ένα ουσιαστικό βήμα πολιτικής συναίνεσης και η ΝΔ να στηρίξει το νομοσχέδιο. Αλλες κομματικές πηγές όμως δεν αποκλείουν και σε αυτό το ζήτημα μια αντιγραφή της τακτικής που ακολουθήθηκε απέναντι στο Μνημόνιο - δηλαδή η ΝΔ να καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο και να συναινέσει σε επιμέρους διατάξεις.
Η θέση αυτή όμως δεν φαίνεται να ικανοποιεί την ομάδα των μετριοπαθών, που κρίνει ότι το πλαίσιο των αλλαγών στα πανεπιστήμια βρίσκεται κοντά στις θέσεις που εκφράζει διαχρονικά η ΝΔ και θα ήταν προτιμότερο η αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίξει το νομοσχέδιο επί της αρχής και να καταψηφίσει τα άρθρα που τη βρίσκουν αντίθετη. «Για τις αλλαγές στα ΑΕΙ υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συναίνεσης. Πρόκειται για νομοσχέδιο που βρίσκεται πιο κοντά στη δική μας πολιτική φιλοσοφία, παρά στις θέσεις μιας κυβέρνησης αριστερών καταβολών. Εάν επιλέξουμε την απόρριψή του, είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή θα εντάσσεται σε μια γενικότερη αντιπολιτευτική στρατηγική και θα ληφθεί υπό το βάρος των αντιδράσεων από τους πανεπιστημιακούς και τη φοιτητική μας οργάνωση», σχολίαζε χθες στα «ΝΕΑ» προβεβλημένος βουλευτής της ΝΔ, εκτιμώντας παράλληλα ότι η καταψήφιση του νομοσχεδίου «μεσοπρόθεσμα θα αποδειχθεί επιζήμια για το κόμμα».
Παρά ταύτα, διαφοροποίηση απέναντι σε μια ενδεχόμενη αρνητική στάση του κόμματος θεωρείται μάλλον απίθανο στην παρούσα συγκυρία να καταγραφεί δημόσια, ενώ γαλάζιοι παράγοντες εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι δεν θα εκφραστούν ενστάσεις ούτε εντός των κομματικών οργάνων. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για έναν «αυτόματο μηχανισμό» προστασίας της κομματικής γραμμής, που έχει αναγκάσει πλέον όλα τα στελέχη να κινηθούν σε χαμηλούς εσωκομματικούς τόνους ή να αποφύγουν κάθε δημόσια παρέμβαση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως δείγμα εσωστρέφειας.
Η σιωπή των «μετριοπαθών» μπορεί από ορισμένους να αποδίδεται και στην απουσία τους από τα πολιτικά δρώμενα λόγω των αυγουστιάτικων διακοπών, αλλά ήταν ηχηρή και τον περασμένο μήνα όταν η χώρα ήταν εγκλωβισμένη στα μπλόκα των ιδιοκτητών ταξί. Αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους διαφωνούσαν με την κομματική κάλυψη των κινητοποιήσεων και το κλίμα αυτό είχε μεταφερθεί στην κομματική ηγεσία, αλλά τη γραμμή για λογαριασμό της ΝΔ περνούσε επί ημέρες στα τηλεοπτικά παράθυρα ο γραμματέας Συνδικαλιστικού Γιάννης Μανώλης, ο οποίος έδινε μάχη για το «δίκαιο» του αγώνα των ταξιτζήδων.
Μία σειρά βουλευτών που κινούνται στη λεγόμενη φιλελεύθερη πτέρυγα της ΝΔ, κατέχοντας και θέσεις στο κομματικό οργανόγραμμα και κατά περιόδους έχουν ξιφουλκήσει κατά των «ειδικών προνομίων» διαφόρων επαγγελματικών ομάδων, όπως οι Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας, Αρης Σπηλιωτόπουλος κ.ά. προτίμησαν να παρακολουθήσουν τη διαμάχη από απόσταση. Και σε αυτή τη γραμμή αναμένεται να κινηθούν δημοσίως και το επόμενο διάστημα.
Οι προχθεσινές προτροπές του κ. Χατζηδάκη ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για την κλασικού τύπου ελληνική αντιπολίτευση» και πως «χρειαζόμαστε μια υπεύθυνη στάση όλων των κομμάτων» ήταν οι μόνες που ξέφυγαν την τελευταία περίοδο από αυτό τον κανόνα, ενώ σε κάποιες διακριτικές παραινέσεις για πολιτική συναίνεση επιμένει ο πρώην υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στις αρχές του καλοκαιριού είχε ανοίξει πόλεμο με τους γαλάζιους συνδικαλιστές στον χώρο των ΔΕΚΟ, επιλέγει πλέον θεσμικού χαρακτήρα παρεμβάσεις όπως η πρόταση για δραστική μείωση του αριθμού των βουλευτών, ενώ ο κ. Σπηλιωτόπουλος διέκοψε τις διακοπές του μόνο για να επιτεθεί κατά της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου, λόγω των κενών στα σχολεία κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Κάθε παρέμβαση που θα μπορούσε να θεωρηθεί αμφιλεγόμενη αποφεύγει σχολαστικά και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Αβραμόπουλος. tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου