Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Νέο πλήγμα στο Μαξίμου



«Έπρεπε να το έχει κάνει από καιρό. Μόνον με αυτό τον τρόπο μπορεί να διασωθεί. Μάλιστα δεν θα έπρεπε να αποδεχθεί την θέση του Αναπληρωτή Υπουργού στον τελευταίο ανασχηματισμό. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει εδώ και καιρό εισέλθει στην διαδικασία να ευτελίζει τον Χάρη Παμπούκη ακόμη προσωπικά » Με αυτά τα σκληρά λόγια, παλαιός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και του Χάρη Παμπούκη ,σχολίασε την παραίτηση του.....
μέχρι πρότινος εμπίστου συνομιλητή του πρωθυπουργού.



Με μία επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ο Χάρης Παμπούκης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, υπέβαλε την παραίτησή του, στον απόηχο του θορύβου που προκλήθηκε από την άρνηση του Μαξίμου να αποδεχθεί την επανασύσταση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

 Η επιστολή του κ. Χάρη Παμπούκη έχει ως εξής:
 
Οι σχέσεις του Χάρη Παμπούκη με το Μαξίμου είχαν ήδη υποστεί την πολιτική φθορά που προκάλεσε ο τελευταίος ανασχηματισμός. Το τελικό σχήμα της νέας κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έθετε τον επί πολλά χρόνια προσωπικό συνεργάτη του πρωθυπουργού εκτός του σκληρού πυρήνα του κέντρου λήψης αποφάσεων του Μαξίμου.
Τους τελευταίους δύο μήνες, ο Χάρης Παμπούκης είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον τομέα της Εμπορικής Ναυτιλίας και προφανώς είχε φθάσει στο τελικό στάδιο συμφωνίας με τον εφοπλιστικό κόσμο. Στη συμφωνία αυτή περιλαμβανόταν και το αυτονόητο κατά τους εφοπλιστές, η επανασύσταση δηλαδή του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Είναι προφανές πως η άρνηση του πρωθυπουργού να υιοθετήσει τις θέσεις του υπουργού του εξέθεσε τον τελευταίο στους συνομιλητές του. Αν κανείς αναλογιστεί πως ο Χάρης Παμπούκης ήδη από τον Αύγουστο του 2010 είχε υποστεί αλλεπάλληλες ενδοκυβερνητικές ήττες (αναβάθμιση Γιάννη Ραγκούση κ.λπ.) η έξοδός του από την κυβέρνηση ήταν ενδεχομένως η μόνη λύση.



Ο Χάρης Παμπούκης, δικηγόρος και καθηγητής Νομικής, παρακολουθούσε την πορεία του Γ. Παπανδρέου εδώ και πολλά χρόνια και ανήκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στον απόλυτα στενό κύκλο των συνεργατών του. Άλλωστε, σε αυτόν τον κύκλο εισήλθαν για να απομακρυνθούν στη συνέχεια και ο καθηγητής Νίκος Κοτζιάς αλλά και ο Βαγγέλης Παπαχρήστος. Αυτός ο κύκλος συνεργατών στήριξε τον Γ. Παπανδρέου όχι μόνον κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και μετέπειτα, όταν δηλαδή έλαβε «το δακτυλίδι», καθώς και κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου της εσωτερικής κομματικής διαπάλης του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.


Το χρονικό μιάς «προαναγγελθείσης παραιτήσεως»


Η είδηση για την παραίτηση Παμπούκη είχε ήδη κάνει τον γνωστό γύρο στα πολιτικά γραφεία. Ένας από τους πρώην βασικούς συνεργάτες του σημερινού πρωθυπουργού ωστόσο ο οποίος διατηρεί την δυνατότητα της οξυδέρκειας μιλώντας στην zougla. Gr επισήμανε πώς το timing της παραίτησης Παμπούκη συμπίπτει με το χρονοδιάγραμμα εξελίξεων που έχει τεθεί επί τάπητος ήδη από την προ ημερών συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Σε αυτήν την συνεδρίαση ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε ως γνωστόν το ζήτημα των πρόωρων εκλογών. « Τότε κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό η πλευρά Βενιζέλου είχε θέσει και χρονικό όριο αντοχής της παρούσας κυβέρνησης. Το όριο ήταν η 9η Οκτωβρίου. Έχω την εντύπωση πώς από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα αρχίσει εκ νέου η φιλολογία περί πρόωρων εκλογών. Ο λόγος είναι ξεκάθαρος. Από τον Σεπτέμβριο ο κ. Βενιζέλος θα αρχίσει να «φορτώνεται» τις επιπτώσεις της δικής του διαχείρισης της Οικονομίας. Αυτός ο φόρτος όμως είναι ασήκωτος πολιτικά».


Με δεδομένο τις επερχόμενες εξελίξεις τίθεται το ερώτημα για το εάν μία διαφωνία ως προς την επανασύσταση ή όχι ενός υπουργείου ήταν αρκετή ώστε να διαρραγούν οι σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και του Χάρη Παμπούκη. Η πολιτική συγκυρία μάλλον οδηγεί στο συμπέρασμα πώς πρόκειται για ένα χρονικό μιάς προαναγγελθείσης παραιτήσεως.


Οι αντιδράσεις των κομμάτων


Ως«αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Χάρη Παμπούκη, σημειώνοντας ότι «ο κ. Παμπούκης το κατάλαβε έστω και αργά και υπέβαλε την παραίτησή του».


Ωστόσο, παρατήρησε ότι ο κ. Παπανδρέου «επιμένει στο λάθος και αρνείται πεισματικά, κόντρα στο συμφέρον της χώρας, να δεχθεί αυτό που προτείνει εδώ και μήνες η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς: να επανασυστήσει το υπουργείο Ναυτιλίας». Ο κ. Μιχελάκης, κάλεσε τον πρωθυπουργό, της «καταρρέουσας κυβέρνησης», όπως ανέφερε, να το κάνει πράξη έστω και την ύστατη ώρα.


Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.ΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης υποστήριξε ότι «έφυγε από την κυβέρνηση ένας ευφυής και συνεπής υπουργός», ο οποίος «προτίμησε την αξιοπρέπειά του από την απόπειρα γελοιοποιήσεως που επιχείρησε το βαθύ ΠΑΣΟΚ» και κατέληξε λέγοντας ότι «παρέδωσε μαθήματα που ελπίζουμε να ακολουθηθούν και από άλλους».


Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης, ανέφερε ότι «χρειάσθηκαν δυο μήνες για να αρχίσει η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου να φυλλοροεί», σημείωσε ότι οι περισσότεροι υπουργοί «ακολουθώντας προσωπικές στρατηγικές ψάχνουν προσχήματα για να μην προχωρήσουν τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα» και κατέληξε καλώντας σε « εθνική συνεννόηση».  zougkla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου