Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Το Eurogroup απαίτησε συμφωνία με τη Φινλανδία – Θα δοθούν 30 δισ. στις τράπεζες


Το παρασκήνιο της συμφωνίας με τη Φινλανδία αποκάλυψε στη βουλή ο απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, ενώ ανακοίνωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα «είναι απολύτως ασφαλές και διπλο-εγγυημένο» αλλά θα λάβει και πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 30 δις! Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «αναζητείται και θα βρεθεί λύση, (για τη δανειοδότηση της Ελλάδας με 109 δισ. σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής) διότι ουδείς καταλογίζει στην Ελλάδα οποιαδήποτε ευθύνη» αφού«εμείς εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας. Δεν είμαστε εμείς το πρόβλημα».

Συμφωνία με Φινλανδία
Αναλυτικότερα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ προς τον Πρωθυπουργό, με θέμα «Δυσοίωνες Εξελίξεις για την Ελληνική Οικονομία», ο κ. Βενιζέλος, υπεραμύνθηκε των χειρισμών του για τη συμφωνία με την Φινλανδία,λέγοντας ότι προβλεπόταν ρητά στα πρακτικά της απόφασης που πήρε η Σύνοδος Κορυφής, «ότι για να ψηφίσει η Φινλανδία και να έχουμε ομόφωνη απόφαση, έπρεπε να διέλθουμε από τη φάση μιας διμερούς διαπραγμάτευσης με τη Φινλανδία»… «Αν δεν είχαμε απόφαση, οι αγορές θα κατακρεουργούσαν το ευρώ, την Ευρωζώνη και την Ελλάδα την επόμενη μέρα και όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ιταλία, την Ισπανία, όλες τις χώρες», υπογράμμισε. 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε και ότι η συμφωνία έγινε «με τον καλύτερο τρόπο, με το επιεικέστερο αποτέλεσμα» καθώς «από τα 50 δισεκατομμύρια εγγυήσεις εμπραγμάτου χαρακτήρα ξεκινήσαμε για να φτάσουμε σ’ ένα χρηματοοικονομικό σχήμα μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων».
Ο κ. Βενιζέλος «άδειασε» τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας λέγοντας ότι «βιάστηκε η φινλανδική κυβέρνηση και το ανακοίνωσε μονομερώς», διότι «η διαπραγμάτευση στην πραγματικότητα ποτέ δεν σταμάτησε αφού όλες οι χώρες οι οποίες θέλουν ίση μεταχείριση, ασκούν πίεση να μην υπάρξουν αυτές οι εγγυήσεις οι οποίες δεν έχουν καμία στέρεη νομική και χρηματοοικονομική λογική».
Ο υπουργός επέκρινε για «αφέλεια», όσους τον κατηγόρησαν για «ατυχείς» διαπραγματεύσεις, δηλαδή τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριξε ότι η στάση της Φινλανδίας είναι άτεγκτη διότι «εδώ και έξι μήνες, ενώ πήγαινε σε εκλογές και σε σχηματισμό εξακομματικής κυβέρνησης συνεργασίας, είχε καταστήσει μείζον εσωτερικό της θέμα την παροχή εγγυήσεων για οποιαδήποτε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει καμία απόφαση που πρέπει να είναι ομόφωνη προκειμένου να προχωρήσουμε σε νέο πρόγραμμα ζωτικής, υπαρξιακής σημασίας για τη χώρα».
Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του υπουργού ο ερωτών πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης τις εξελίξεις σε σχέση με τη συμφωνία με τη Φινλανδία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σκοπός είναι να πείσετε τους εταίρους με όλα αυτά που είπατε, των οποίων η γνώμη είναι ότι ανοίχτηκε ένα κεφάλαιο εκεί που δεν έπρεπε. Εκεί που μιλήσατε με τους Φινλανδούς, για τα λεφτά που είναι να μας δώσουν τώρα για να σώσουν όχι εμάς, αλλά το «τομάρι τους», δηλ. το ευρώ. Τους είπατε ότι εμείς τους δώσαμε 5 δισ. όταν πριν μερικά χρόνια βρίσκονταν σε χειρότερη κατάσταση; Τους είπατε ότι η Ελλάδα μόνο, έχει πάρει 25 εκατομμύρια τηλέφωνα ΝΟΚΙΑ; Τους είπατε ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες για το TETRA -το ασύρματο σύστημα της αστυνομίας, για την επέκταση του δικτύου της COSMOTE στην Τουρκία και την Αλβανία δώσαμε άλλα 2,5 δισ; Να μας επιστρέψουν τα κεφάλαια που τους δώσαμε στις δύσκολες στιγμές για να φαντάζουν σήμερα ως οικονομική δύναμη! Και, παρεμπιπτόντως, στείλτε έναν έλεγχο στη ΝΟΚΙΑ και θα βγάλετε λαβράκια! Να μην πηγαίνουμε πάντα γονυπετείς!»
Για τις τράπεζες
Στην ερώτησή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης επέκρινε την κυβέρνηση για τους τραπεζικούς της χειρισμούς με πολύ μεγάλη καθυστέρηση χρόνου, υποστηρίζοντας ότι οι τράπεζες «διολισθαίνουν» . Συγκεκριμένα, υπογράμμισε:
«Επί της ουσίας το πράγμα δεν βγαίνει. Από αλλού πάτε να σώσετε το πράγμα και από αλλού σας έρχεται.. Δεν υπάρχει τραπεζικό σύστημα, το χάσατε! Χάσατε 2 πολύτιμα χρόνια. Τι έγινε με τα Credit Committees; Ποιος έλεγξε τους ελεγκτές; Και με τα θαλασσοδάνεια; Ποιος τα έλεγξε; Πού ήταν ο κ. Προβόπουλος τα κρίσιμα χρόνια να ελέγξει πού πήγαν τα θαλασσοδάνεια; Οι επισφάλειες έχουν φτάσει στο 30%, όπως ομολογείται από 2 μεγάλες τράπεζες που έχουν «παρτενέρ» την Εμπορική και την Γενική.
Ίσως τώρα δεν φτάνουν ούτε οι συγχωνεύσεις για τις οποίες φωνάζω 2 χρόνια τώρα. Δεν αρκεί να συγχωνευτούν, διότι δεν υπάρχει κεφαλαιακή επάρκεια. Διολισθαίνουν οι τράπεζες και μάλιστα όχι προς το κράτος -λόγω αδύναμης κρατικής οικονομίας-, αλλά προς την ΕΚΤ στην οποία είναι εκτεθειμένες κατά 80 και πλέον δισ.
Φεύγει το τραπεζικό σύστημα από τον έλεγχο της Πολιτείας και μεγάλες επιχειρήσεις θα καταστραφούν. Πώς θα βγούμε έτσι από την ύφεση; Ποιο «επιχειρείν» χωρίς δικές μας τράπεζες; 
Το χάσατε το παιχνίδι από τις τράπεζες και τώρα έρχεται να τις ελέγξει η Black Rock, η αμερικάνικη εταιρεία. Ποιο θεσμικό ρόλο έχει και θα μπει στα ευαίσθητα δεδομένα των ελληνικών τραπεζών να τα ελέγξει; Δεν έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς η Κεντρική τράπεζα; 
Και ποσώς μας ενδιαφέρουν οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών. Αλλά μας ενδιαφέρουν οι καταθέτες και ο κόσμος που κινείται από τις τράπεζες. Και να πω βεβαίως να ακούσει ο κόσμος ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες. Όχι όμως και η εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών.
Στην απάντησή του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και διπλο-εγγυημένο.Κανένα άλλο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα δεν έχει τόσους θώρακες όσο το ελληνικό. Είναι απολύτως διασφαλισμένη η χρηματοδότησή του, δηλαδή η ρευστότητα των τραπεζών μέσω του Ευρωσυστήματος και στο Ευρωσύστημα -επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά- υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και με βάση τις αποφάσεις της μετέχουν και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών. 
Οι μηχανισμοί χρηματοδότησης που λειτουργούν στην Ελλάδα για τις τράπεζες είναι οι ίδιοι που λειτουργούν σε όλο το Ευρωσύστημα. Όποια πρακτική εφαρμόζεται στο Ευρωσύστημα σε άλλες χώρες εφαρμόζεται και στην Ελλάδα. Άρα, δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. 
Πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας και σταθερότητας. Στόχος είναι στις 31 Δεκεμβρίου να έχουν οι ελληνικές τράπεζες, όπως λέγεται με βάση τη Βασιλεία III, core tier 1, δηλαδή σκληρά κεφάλαια core tier 1, 10%. Αυτό είναι πολύ πάνω από το όριο του τεστ αντοχής, του stress test που διεξήχθη στις ενενήντα μία μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες πριν από ενάμισι μήνα, όπου το όριο ήταν 6%, 5% τελικά. 
Αυτό θα το πετύχουν οι ελληνικές τράπεζες. Η κεφαλαιακή τους επάρκεια θα είναι όχι απλώς πλήρης, απόλυτη -ταυτολογώ κατ’ ανάγκη- αλλά θα υπάρχει και μεγάλη σταθερότητα και σκληρότητα των κεφαλαίων τους. Αυτό μπορεί να μην είναι ευχάριστο για τους μεγάλους μετόχους, είναι όμως ευχάριστο για την ελληνική οικονομία, για τις επιχειρήσεις και εκεί στοχεύουμε…
…Θα αναπληρωθούν οι όποιες απώλειες τους από τον υφιστάμενο μηχανισμό και ο έλεγχος που θα γίνει στις χορηγήσεις τους, στα χαρτοφυλάκιά τους, θα γίνει από μία εταιρεία με τεράστια διεθνή εμπειρία που έκανε το ίδιο πράγμα στην Ιρλανδία και σε πολλές γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Επελέγη το Μάιο από την Τράπεζα της Ελλάδος και όχι από την Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και είναι καλό να υπάρχει ένας έλεγχος και μία πιστοποίηση της καθαρότητας και της υγείας των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών.
Θα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση; Ναι. Θα δοθεί η κεφαλαιακή ενίσχυση. Υπάρχουν 30 δισεκατομμύρια για το σκοπό αυτό, όχι για να στηριχθούν οι μεγαλομέτοχοι, αλλά για να στηριχθεί η οικονομία. Οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες; Απολύτως!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου