Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Φόβοι τώρα ότι θα ακυρωθεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου


Οι χειρότεροι εφιάλτες ξυπνούν στην κυβέρνηση, που βλέπει ότι όλη η προσπάθεια και οι θυσίες του ελληνικού λαού για  έξοδο από την κρίση, μπορεί να πάνε στράφι από μέρα σε μέρα, καθώς η Τρόικα απειλεί με τις πλέον επώδυνες συνέπειες, όπως η πτώχευση και η έξοδος της χώρας από το ευρώ.
 
Στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής την Κυριακή συζητήθηκαν  όλα τα σενάρια τρόμου, με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να προειδοποιεί προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επανεξετάζει τώρα την κρίσιμη απόφαση της 21ης Ιουλίου, που έδινε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης και να εξασφαλίσει ομαλή δανειοδότηση τουλάχιστον για την επόμενη τριετία.
 
Η εικόνα από τους εταίρους μας, βάση της οποίας καλείται να κινηθεί η κυβέρνηση, είναι ότι οι Ευρωπαίοι είναι ένα βήμα πριν την αναθεώρηση της κρίσιμης, όσο και σημαντικής συμφωνίας, τόσο λόγω των αντιδράσεων που εκδηλώνονται από εθνικά κοινοβούλια, όσο και λόγω της αδυναμίας της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Εάν υπάρξει οποιαδήποτε αναθεώρηση της συμφωνίας θεωρείται απίθανη η αποφυγή της χρεοκοπίας, αφού αυτό θα σημάνει και οριστική άρση της όποιας εμπιστοσύνης υπάρχει από την τρόικα στην ελληνική προσπάθεια.
 
Ακριβώς επειδή είναι  τόσο οριακά τα πράγματα, αποφασίστηκε να μην ανακοινωθούν επιπρόσθετα  μέτρα από την κυβερνητική  επιτροπή της Κυριακή, αλλά να δοθεί  το πράσινο φως στον κ. Βενιζέλο να δεσμευτεί για οποιαδήποτε μέτρα  απαιτήσουν οι εταίροι μας στην τηλεδιάσκεψη με τους ευρωπαίους παράγοντες τη Δευτέρα.
 
Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να πράξει οτιδήποτε της ζητηθεί, αν και υπάρχουν φωνές στο  εσωτερικό της και κυρίως στο  ΠΑΣΟΚ, να μην ξεπεράσει κάποιο όριο και να προτιμήσει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Μία αδιόρατη απειλή για κάλπες περιλάμβανε και η παρέμβαση του κ. Βενιζέλου το βράδυ της Κυριακής, που επέρριψε βαριές ευθύνες στη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά για τη στάση τους, ενώ επέκρινε και τη στάση των μέσων ενημέρωσης, που αμφισβητούν την κρισιμότητα της κατάστασης.
 
Το κύριο βάρος της κυβέρνησης πέφτει τώρα στο να πείσει τους δανειστές ότι θα πετύχει  με κάθε τρόπο το δημοσιονομικό στόχο  του 2011, ακόμη κι αν δεν αποδώσει επαρκώς το ειδικό τέλος στην ακίνητη  περιουσία, που θα επιβληθεί μέσω της ΔΕΗ.
 
Το πρόβλημα ωστόσο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση  είναι η εξαιρετικά ασταθής και  εκρηκτική κατάσταση στο εσωτερικό  της χώρας, καθώς η αβεβαιότητα  και η ανασφάλεια, μπορούν να προκαλέσουν  κατακλυσμιαίες παρενέργειες, κυρίως στο τραπεζικό σύστημα. Για το λόγο αυτό θα επιδιωχθεί να υπάρξει  το ταχύτερο ένα θετικό μήνυμα από την Τρόικα, ώστε να αποκατασταθεί μία κάποια ηρεμία στην κοινή γνώμη.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου