Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Σαμαράς ζήτησε εκλογές για να μηδενίσει σε 3 χρόνια το έλλειμμα


Ο Σαμαράς ζήτησε εκλογές για να μηδενίσει σε 3 χρόνια το έλλειμμα


Σε μια μαραθώνια συνέντευξη που κράτησε τρεις ώρες, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς ζήτησε ξανά εκλογές, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και παρουσίασε τις προτάσεις και το πρόγραμμα του κόμματός του.
Για υπαρξιακή κρίση που βιώνει το ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τόνισε πως το κυβερνών κόμμα "πελαγοδρομεί."
Υποσχέθηκε πως μπορεί να πείσει τους Ευρωπαίους και την τρόικα με την πολιτική του, αν και όπως δήλωσε "αν γίνουμε κυβέρνηση κάποια Κυριακή με εκλογές, τη Δευτέρα δε γίνεται να αλλάξουν όλα."

"Πριν από την κάθε δόση υπάρχει μία κρίση. Μετά την κρίση υπάρχει ένα μέτρο, είτε αυτό λέγεται χαράτσι είτε όχι κι αυτό συνθέτει μία ελληνική τραγωδία", σημείωσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι είναι αιχμάλωτη σε ένα λάθος και σε μια πολιτική που σκοτώνει την οικονομία.

Αναφερόμενος στα φορολογικά μέτρα, σημείωσε πως όπου ανεβάσαμε τους φόρους, τα έσοδα έπεσαν, ενώ στον τουρισμό που μειώθηκε, τα κέρδη ήταν άμεσα.

Με αιχμή και το νέο φόρο στα ακίνητα χαρακτήρισε μάλιστα το οικονομικό επιτελείο "φορολάτρες" που έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ επιβολής φόρων.

Τόνισε πως "ενώ βάλαμε ΦΠΑ, οι εισπράξεις μειώνονται", ενώ σημείωσε ότι "εμείς μιλήσαμε για οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων, ενώ αυτό δεν έγινε."

"Η κυβέρνηση δεν την έκανε οριστική" πρόσθεσε, "ο ιδιοκτήτης δεν θα πάρει καθαρούς τίτλους ιδιοκτησίας και δεν θα πάει κανείς."

Επιτέθηκε παράλληλα προσωπικά στον Ευάγγελο Βενιζέλο καταλογίζοντάς του ότι άλλα έλεγε αρχικά για το "χαράτσι" και άλλα έκανε, ότι "πρωταγωνίστησε σε μια ερασιτεχνική μπλόφα του πήγαινε-έλα με την τρόικα" και ότι υπέγραψε τη "συμφωνία-φιάσκο" για τις εγγυησεις με τη Φινλανδία.

"Πού πήγε ο πάτος; Μας έχει φύγει ο πάτος", συνέχισε, αναφερόμενος στην φράση του ΥΠΟΙΚ ότι θα "μπει πάτος στο βαρέλι", σημειώνοντας ότι "θυσίες χωρίς αποτέλεσμα σημαίνει κυβέρνηση αναποτελεσματική".

Εξήγησε πως "επαναδιαπραγμάτευση σημαίνει προσπάθεια για επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας" και πως η ΝΔ θα δείξει τις προτάσεις της ώστε να δεχθούν οπωσδήποτε οι εταίροι μας την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους.

"Θα τους ρωτήσουμε ευθέως αν υπάρχουν προβλήματα στο σχέδιο που εφαρμόζεται, όλοι λένε πως το σχέδιο πάει πάρα πολύ άσχημα. Στη συνέχεια θα τους προτείνουμε το Plan B . Τέλος, θα ζητήσουμε την σαφή εντολή του λαού για την επανεκκίνηση της οικονομίας, όσο ισχυρότερη θα είναι η εντολή τόσο ισχυρότερος θα είναι και εκείνος που θα διαπραγματευθεί" υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος και στις επαφές που θα έχει με την τρόικα αν εκτελεί χρέη πρωθυπουργού.

Δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι έχουν παραδεχθεί πως το "κόστος αποπομπής της χώρας μας από την Ευρωζώνη είναι μεγαλύτερο από το κόστος διάσωσής της."

Σχετικά με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ξεκαθάρισε πως "πρέπει να εξετάζεις το κάθε επάγγελμα ξεχωριστά χωρίς δογματισμούς. Πρέπει να συζητήσουμε το άνοιγμα."

"Ούτε οι ταξιτζήδες ούτε ο κόσμος θέλει να γεμίσουν οι δρόμοι ταξί, οι πολλές άδειες θα οδηγήσουν σε καρτέλ." τόνισε αναφερόμενος ειδικά στο επάγγελμα του αυτοκινητιστή ταξί.

"Τα βρήκαν ο Ρέππας με την τρόικα και συμφώνησε για αυτό το θέμα και η ΝΔ και μετά ήρθε ο κ. Ραγκούσης και τα διέλυσε όλα." ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη συγκρότηση εξεταστική επιτροπής για το πως φτάσαμε στο Μνημόνιο, αν το κόμμα του αναλάβει την διακυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς, επανέλαβε τη δέσμευσή του "για να μάθει ο λαός την αλήθεια", πώς έγινε "και η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρέδωσε τα σπρεντ στις 130 μονάδες και σήμερα ξεπέρασαν τις 2.000".

"Πρέπει να μάθει ο λαός γιατί μας πέταξαν έξω οι αγορές και δεν μπορούμε να δανειστούμε." είπε.

Είπε για μία ακόμη φορά "όχι" στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας πως αν ο Γιώργος Παπανδρέου επιθυμεί κάτι τέτοιο για άλλον λόγο, "για να πέσει στα μαλακά", δεν τον ενδιαφέρει.

Αναφορικά με τις καταγγελίες του πρώην μέλους της Στατιστικής Υπηρεσίας, Ζωής Γεωργαντά, δήλωσε πως σε περίπτωση που αποκαλυφθεί παραποίηση στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 "θα είμαστε αμείλικτοι".

Σε ερώτηση για το εάν θα αλλάξει το καθεστώς για εκείνους που θα μπουν σε εφεδρεία στο Δημόσιο, απάντησε "όχι" στις απολύσεις.

Ανέφερε ακόμα ότι η διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας με την κυβέρνηση είναι ότι η πρόταση της εφεδρείας της ΝΔ δεν προέβλεπε απολύσεις, ενώ τώρα αποτελεί προθάλαμο απολύσεων.

Σημείωσε μάλιστα πώς οι απολύσεις γίνονται χωρίς κριτήρια και προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε απολύσεις με κομματικά κριτήρια.

Αναφορικά με τη διαπλοκή, σημείωσε πως ισχύει η πρότασή του για το Πόθεν Έσχες για όποιον έγινε από υφυπουργός και πάνα από τη Μεταπολίτευση και μετά, καθώς και για εξαρχής έλεγχο από τη Δικαιοσύνη όλων των Πόθεν Έσχες για πιθανές αποκλίσεις.

Ερωτηθείς εάν φοβάται, όπως τον κατηγορεί η κυβέρνηση, μήπως γίνει πρωθυπουργός της δραχμής, ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι αυτή τη συζήτηση περί δραχμής την κάνει μόνο η κυβέρνηση και πρόκειται για "κουβέντες της πεντάρας".

"Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις. Ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία με ψέματα, εκβιασμούς και ψευτοδιλήμματα", υπογράμμισε.

Προτεραιότητές του ως πρωθυπουργός είναι η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, η μείωση της σπατάλης, η τήρηση των δεσμεύσεων για τους χαμηλοσυνταξιούχους, η ύπαρξη ισχυρών συμβολισμών σε όλες τις αποφάσεις, ο ορισμός της ελληνικής ΑΟΖ και η εκμετάλλευσή της, και ο νόμος της ιθαγένειας.

Αναφορικά με τον Κώστα Καραμανλή και για το πότε πρέπει να μιλήσει, σημείωσε ότι αυτό είναι δικό του θέμα, αλλά και πως είναι πολύτιμη η γνώση και η εμπειρία του κ. Καραμανλή.

"Η κυρία Μπακογάννη έχει κάνει τις επιλογές της", σημείωσε, ερωτηθείς εάν θα άνοιγε την πόρτα σε στελέχη που βρίσκονται πλέον εκτός Νέας Δημοκρατίας, ενώ για τους Βουλγαράκη και Ρουσσόπουλο που, όπως ανέφερε, πλήγωσαν τους Έλληνες, θα ισχύσει ό,τι ισχύει και σήμερα.

Για το Μνημόνιο 2, είπε πως αν κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση θα το ψηφίσει, αν όχι θα το καταψηφίσει

"Δεν πρόκειται ποτέ να δεχτώ την διαπλοκή και τέτοιου είδους πρακτικές, δεν θα ασχοληθώ με παλιά, χρωστάμε σε ελληνικό λαό και θα είναι από τα πρώτα που θα κάνουμε, το πόθεν έσχες" εξήγγειλε.

"Όποιος έχει γίνει υπουργός, πρωθυπουργός, υφυπουργός θα ελεγχθεί, δεν θα δεχτούμε το πόθεν έσχες όπως έχει, χωρίς βουλευτές θα βάλουμε δικαστές να ελέγξουν" περιέγραψε.

"Πλέον δεν θα πληρώνουν οι πολλοί για τους λίγους." είπε ενώ υποσχέθηκε πως "Θα είμαστε εντάξει στις δεσμεύσεις μας για συνταξιούχους."

"Θέλουμε δημοψήφισμα αλλά με λαική θέληση, να τα δημιουργεί ο ίδιος ο λαός" είπε ο κ. Σάμαρας, ενώ υποσχέθηκε πως σε τρία με τέσσερα χρόνια αφότου εφαρμοστεί το πρόγραμμά του θα μηδενιστεί το έλλειμμα.

Για το ζήτημα της ιθαγένειας τόνισε πως "το πρώτο είναι να αλλάξουμε τον μεταναστευτικό νόμο της κυβέρνησης. Το δεύτερο είναι να αναζητήσουμε διπλωματική λύση για τον άμεσο επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσής τους"

"Δεν αντέχει άλλο ο τόπος αυτή την κατάσταση. Στο κέντρο της Αθήνας δεν υπάρχει η έννοια της Αθήνας."

"Το τρίτο θέμα είναι το Δουβλίνο 2. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να δούμε ακόμη το παραεμπόριο."

Τέταρτον, θα αφαιρέσουμε από την αστυνομία, δουλειές γραφειοκρατικές, που δεν πρέπει να κάνει, ώστε να υπάρχουν περισσότεροι αστυνομικοί στους δρόμους." κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

"Για τον Έβρο, δεν είμαστε αντίθετοι, είπε "αρκεί να ξεκινήσει."

"Το ζήτημα αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει θέμα με τους Τούρκους, σε αυτό τον πυρετό των διαβουλεύσεων που γίνεται", απάντησε σε σχετικό ερώτημα.

Digitalcrete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου