Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

«Κούρεμα» 50% συστήνουν Γάλλοι και Γερμανοί «σοφοί»

«Κούρεμα» 50% συστήνουν Γάλλοι και Γερμανοί «σοφοί»
Ομάδα οικονομικών συμβούλων του Παρισιού και του Βερολίνου ζητεί να δοθεί η δυνατότητα διαγραφής του μισού χρέους της χώρας μας. Εκκληση για περισσότερη στήριξη στις τράπεζες που κατέχουν μεγάλα ποσά ελληνικών ομολόγων

"Κούρεμα" του ελληνικού χρέους κατά 50% συστήνουν οικονομικοί σύμβουλοι του Παρισιού και του Βερολίνου, την ώρα που? οργιάζουν τα δημοσιεύματα για την Ελλάδα, με το περιοδικό "TIME" να θεωρεί σε κάθε περίπτωση βέβαιη την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ.

Και όλα αυτά εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη γερμανική Βουλή για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), που θα αποτελέσει δοκιμασία για την ισχύ της καγκελαρίου Μέρκελ εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.
Με άρθρο στους "Financial Times Deutschland" μια ομάδα οικονομολόγων, συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων ("σοφών") της γερμανικής κυβέρνησης, ζητούν να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα διαγραφής του 50% του χρέους της, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για περισσότερη στήριξη στις τράπεζες που κατέχουν μεγάλα ποσά ελληνικών ομολόγων.
"Οι πιστωτές θα πρέπει να παραιτηθούν από το μισό της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων τους", τονίζουν, εξηγώντας πως τότε μόνο θα ήταν δυνατό για την Ελλάδα να μειώσει τα επίπεδα του χρέους της σε ένα βιώσιμο επίπεδο με τις δικές της δυνάμεις.
Σε άλλο δημοσίευμα των "F.T." αναφέρεται ότι μία μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι πιθανή μέχρι να εφαρμοστεί ένα σύστημα μόχλευσης των κεφαλαίων του EFSF ύψους 440 δισ. ευρώ και ότι οι αξιωματούχοι είναι διχασμένοι σχετικά μ' αυτό.
Ηδη χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε χαρακτήρισε "ανόητη" την ιδέα αύξησης των κεφαλαίων του EFSF, ενώ τόσο ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ όσο και η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Ελένα Σαλγάδο τόνισαν ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στο τραπέζι. Από την πλευρά της, πάντως, η Αυστριακή ΥΠΟΙΚ, Μαρία Φέκτερ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.
Στο μεταξύ, στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού "TIME" αναλύεται τι θα συμβεί στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση της. Ειδικότερα παρουσιάζονται δύο πιθανά σενάρια "σωτηρίας" του ευρώ, που θέλουν και τα δύο τη χώρα εκτός Ευρωζώνης.
Στην πρώτη περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ανίκανη να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις προς τους πολίτες και εκείνοι εξεγείρονται. Ως αποτέλεσμα η χώρα φεύγει από την Ευρωζώνη, οι ευρωπαϊκές τράπεζες πλήττονται βαριά και σταματούν να δανείζουν.
Η ευρωπαϊκή ανάπτυξη επιβραδύνεται, η ανεργία χτυπάει κόκκινο και το κόστος δανεισμού εκτοξεύεται. Επικρατεί χάος στις αγορές, μαρασμός της οικονομικής ανάπτυξης παντού στην Ευρώπη.
Η ανταγωνιστικότητα
Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, η Ελλάδα αποχωρεί από το ευρώ και προχωρεί άμεσα σε υποτίμηση του νομίσματός της. Ετσι, επανέρχονται σε καλύτερα επίπεδα η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα.
Αν και οι τράπεζες της Ευρωζώνης υποφέρουν οικονομικά, η Γερμανία μαζί και με άλλες ισχυρές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου περνούν σε νέα κεφαλαιοποίηση. Οπότε και σταθεροποιείται το όλο σύστημα. Οσα χρήματα δεν ξοδεύτηκαν για τη διάσωση της Ελλάδας δίνονται ώστε να κρατηθούν στη ζωή χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
ΙΑΠΩΝΕΣ
Πρόθυμοι για αγορά ομολόγων
Η Ιαπωνία είναι έτοιμη να αγοράσει περισσότερα ομόλογα του EFSF, εάν οι αρχές της Ευρωζώνης θεσπίσουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Γιουν Αζούμι. "Εάν εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα το οποίο θα κατευνάσει τις εντάσεις στις αγορές στηρίζοντας την Ελλάδα, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Ιαπωνία" εξήγησε.
Σημειώνεται πως η τρίτη οικονομική δύναμη στον κόσμο Ιαπωνία επένδυσε περί τα 2,68 δισ. ευρώ, το 20% του συνολικού ποσού, κατά την έκδοση ομολόγων του EFSF το πρώτο εξάμηνο του έτους για τη στήριξη της Ισλανδίας και την Πορτογαλίας.
Κατερίνα Κοσμά
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου