Μία νέα μελέτη σε 135.000 συνταξιούχους ανέδειξε ότι όσοι άνδρες δεν είχαν αποκτήσει απογόνους, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα θανατηφόρων καρδιακών επεισοδίων από όσους είχαν παιδιά.
Η μελέτη που εκπονήθηκε από το Stanford των Η.Π.Α., είχε ως σκοπό να διαπιστώσει αν οι υπογόνιμοι άνδρες είχαν διαφορετικό προσδόκιμο επιβίωσης από τους υπόλοιπους άνδρες.
Γι αυτό το σκοπό, παρακολουθήθηκαν άνδρες μέσης ηλικίας 62 ετών για περίπου 10 χρόνια. Η μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες χωρίς παιδιά είχαν 17% μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης από τους υπόλοιπους. Η συχνότερη αιτία θανάτου στους άνδρες αυτούς ήταν – χωρίς έκπληξη – τα καρδιακά νοσήματα.
Δεν είναι εξακριβωμένο γιατί οι άνδρες που κάνουν παιδιά ζουν περισσότερο. Μια θεωρία λέει ότι οι άνδρες αυτοί υιοθετούν καλύτερες διατροφικές συνθήκες και γενικότερα μια πιο υγιεινή ζωή.
Μια άλλη θεωρία έχει σχέση με τα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικά μεταξύ των δύο τύπων ανδρών. Η τεστοστερόνη είναι μια πολύ σημαντική ορμόνη που επηρεάζει τις περισσότερες σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. Δεν είναι παράλογο αλλαγές στα επίπεδα της τεστοστερόνης να επηρεάζουν την υγεία των ανδρών σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει ο δρ Θάνος Παπαθανασίου MD(London) MRCOG FHEA, Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου