Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ψυχραιμία για τις απειλές της Αγκυρας

Ψυχραιμία για τις απειλές της Αγκυρας  Το εύφλεκτο σκηνικό που έχουν δημιουργήσει οι τουρκικές απειλές, σε συνδυασμό και με τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, αλλά και η ειλημμένη απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει σε έρευνες εντός της ΑΟΖ σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρύτατης σύσκεψης που έγινε χθες υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου με τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας, Εξωτερικών, Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη κ. Μπεγλίτη, Λαμπρινίδη, Παπακωνσταντίνου και Παπουτσή, της ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου και του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη


Το εύφλεκτο σκηνικό που έχουν δημιουργήσει οι τουρκικές απειλές, σε συνδυασμό και με τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, αλλά και η ειλημμένη απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει σε έρευνες εντός της ΑΟΖ σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρύτατης σύσκεψης που έγινε χθες υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου με τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας, Εξωτερικών, Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη κ. Μπεγλίτη, Λαμπρινίδη, Παπακωνσταντίνου και Παπουτσή, της ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου και του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιολογήθηκαν οι απειλές της Αγκυρας, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η στενή παρακολούθηση των εξελίξεων και να υπάρχει ψύχραιμη αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών και "αποστρατιωτικοποίηση" της συζήτησης, εν όψει και της συνάντησης που θα έχει την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη ο Γ. Παπανδρέου με τον Τ. Ερντογάν.
Οι εκτιμήσεις είναι ότι η Τουρκία δύσκολα θα αποτολμήσει να κάνει το βήμα παραπάνω και να προκαλέσει θερμό επεισόδιο και πιθανότατα απλώς θα επιχειρήσει να καταστήσει εμφανή την παρουσία της στην περιοχή των γεωτρήσεων. Πηγή που συμμετείχε στη σύσκεψη δήλωνε στο "Εθνος" ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, ενώ διευκρίνιζε ότι δεν υπάρχει κάποια ειδική στρατιωτική κινητοποίηση και οι όποιες κινήσεις υπάρχουν στην περιοχή από ελληνικές ή τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις εντάσσονται σε προγραμματισμένες ασκήσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει ένα ισχυρό διεθνές διπλωματικό "δίχτυ ασφαλείας", που διαμορφώθηκε με τις δηλώσεις υποστήριξης του δικαιώματος της Κύπρου να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου