Περίπου 2,3 δισ. άνθρωποι έχουν σήμερα πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU). Ωστόσο, παρουσιάζονται χαοτικές ανισότητες μεταξύ των κατοίκων διαφόρων περιοχών του πλανήτη, καθώς αρκετοί είναι αναγκασμένοι να συνδέονται με πολύ χαμηλές ταχύτητες, ενώ άλλοι δεν έχουν καθόλου πρόσβαση στο Ίντερνετ.
Σε έκθεση της ITU, με τίτλο «Ο Κόσμος το 2011», καταδεικνύεται ότι η ανάπτυξη στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών είναι εξίσου σημαντική με αυτή του Διαδικτύου. Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι θα υπάρχουν περίπου 6 δισ. συνδρομές κινητής τηλεφωνίας μέχρι το τέλος του 2011.
Η ανάπτυξη του Ίντερνετ είναι ταχύτερη μεταξύ των νέων ηλικιακά ανθρώπων, με σχεδόν το μισό του online παγκόσμιου πληθυσμού να είναι κάτω των 25 ετών. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να παρουσιάσει σταθερή αύξηση, καθώς η διείσδυση του Ίντερνετ εξακολουθεί να αναπτύσσεται στα σχολεία, σύμφωνα με την ITU.
Σημαντικές ανισότητες
Ωστόσο, τα στοιχεία της έκθεσης αποκαλύπτουν την ύπαρξη σημαντικών ανισοτήτων ανά τον κόσμο στην πρόσβαση στο Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων.
Σε διεθνές επίπεδο οι ταχύτητες των συνδέσεων (bandwidth) του Ίντερνετ έχουν αυξηθεί από 11.000 Gbps το 2006 σε σχεδόν 80.000 Gbps το 2011.
Στην Ευρώπη καταγράφονται κατά μέσο όρον σχεδόν 90.000 Gbps ανά χρήστη. Την ίδια στιγμή, η Αφρική περιορίζεται σε περίπου 2.000 bps ανά χρήστη.
Στην Δημοκρατία της Κορέας η διείσδυση της φορητής ευρυζωνικότητας (πρόσβαση μέσω κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών tablet κ.λπ.) έχει ξεπεράσει το 90%, με σχεδόν όλες τις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις να παρέχουν ταχύτητες 10 Mbps ή υψηλότερες.
Αντίθετα, οι χρήστες του Ίντερνετ σε χώρες όπως η Γκάνα, η Μογγολία, το Ομάν και η Βενεζουέλα περιορίζονται σε ταχύτητες κάτω των 2 Mbps.
«Το μερίδιο του αναπτυσσόμενου κόσμου επί του συνόλου των χρηστών του Διαδικτύου παγκοσμίως έχει αυξηθεί από 44% που ήταν πριν από πέντε χρόνια, στο 62% σήμερα. Η παγκόσμια διείσδυση του Διαδικτύου έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% σε τρία χρόνια - από 13% το 2008 στο 20% το 2011», σημειώνεται στην έκθεση.
Πρωτοβουλίες για Ίντερνετ παντού
Διεθνώς αναλαμβάνονται διάφορες πρωτοβουλίες από επιστήμονες και ερευνητικούς φορείς με στόχο την εξάπλωση του Διαδικτύου σε περιοχές που το στερούνται.
Μία από αυτές είναι το ahumanright.org, το οποίο ίδρυσε ο Ελληνοαμερικανός Κώστας Γραμμάτης, ερευνητής στο Εργαστήριο Πολυμέσων του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT Media Lab).
«Σήμερα, περίπου 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Θέλουμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, γι’ αυτό ξεκινήσαμε την προσπάθεια να εξαπλώσουμε το Ίντερνετ παντού», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξη του στα «ΝΕΑ» ο Κώστας Γραμμάτης.
Το ahumanright.org δημιουργήθηκε με σκοπό να προωθήσει «τη δίκαιη και ίση πρόσβαση στο Ίντερνετ» και να βρει τη λύση που θα επιτρέπει σε όλους τους ανθρώπους να δικτυωθούν.
«Ένας στόλος τηλεπικοινωνιακών μικροδορυφόρων, που θα σταλούν στο διάστημα από χαμηλού κόστους οχήματα εκτόξευσης, θα δώσει πρόσβαση στο Διαδίκτυο στο 95% της Γης, μέσω επίγειων σταθμών. Το μόνο που θα χρειάζεται να έχουν οι χρήστες είναι μια συσκευή που θα μπαίνει ασύρματα στο δίκτυό μας», είχε τονίσει ο κ. Γραμμάτης.
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου