Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Ταμείο Κοινωνικής Εξισορρόπησης για ευπαθείς ομάδες


Τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Εξισορρόπησης για τις ευπαθείς ομάδες που υφίστανται τις πιο σκληρές συνέπειες της δημοσιονομικής πολιτικής, εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Τα χρήματα θα συγκεντρώνονται, όπως είπε, από το κυνήγι της φοροδιαφυγής.
Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος δεσμεύτηκε να καταθέσει αύριο στη Βουλή λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ.
Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις λίστες:

  • Η μία θα περιλαμβάνει φυσικά πρόσωπα που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ
  • Η δεύτερη θα περιλαμβάνει 18 συμπολίτες μας που μετέφεραν σημαντικά ποσά στο εξωτερικό και παράλληλα λάμβαναν επίδομα ανεργίας και
  • Η τρίτη θα περιλαμβάνει ονόματα υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι διοχέτευσαν τεράστια ποσά στο εξωτερικό.
Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση τα στοιχεία αυτά θα τεθούν σε γνώση μόνο των βουλευτών, μέχρι να ξεπεραστούν οι δεσμεύσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Σύμφωνα με την πρόσφατη γνωμοδότηση της Αρχής, οι λίστες μπορούν να δημοσιευτούν, εφόσον έχουν ξεχωρίσει μόνο οι φορολογικές οφειλές, καθώς και εκείνες που είναι εισπράξιμες.
Επίσης πρέπει να εξαιρεθεί τα πρόσωπα που έχουν πεθάνει για να μην βαρύνονται οι κληρονόμοι και να έχουν δοθεί ατομικές προειδοποιήσεις στους οφειλέτες.
Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει 15μερη αναμονή και κατόπιν να δημοσιευτούν τα ονόματα στο διαδίκτυο.
Ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε μια σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων στο πολυνομοσχέδιο, οι σημαντικότερες εκ των οποίων αναφέρουν τα εξής:
-εξαιρείται από τη διαδικασία της εφεδρείας ο επικεφαλής μονογονεϊκής οικογένειας
-ο νεοεισερχόμενος στο δημόσιο δεν μπορεί να υπερφαλαγγίσει τον υπηρετούντα υπάλληλο και
-οι δημοσιογράφοι κρατικών μέσων εντάσσονται μεν στο νέο μισθολογικό καθεστώς, δεν αλλάζει όμως το ασφαλιστικό καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου