Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Δεκάδες έργα-μαϊμού και στο Κιλκίς


Σύμφωνα με πρώην νομαρχιακούς συμβούλους αλλά και με έγγραφα και φωτογραφικό υλικό, το οποίο είναι στη διάθεση της «Θ», πολλά από τα έργα τα οποία πληρώθηκαν δεν εκτελέστηκαν καν. Δεκάδες άλλα έσπασαν σε εκατοντάδες μικρότερα, για να δοθούν σε «ημετέρους» μέσω της αμφιλεγόμενης και διάτρητης διαδικασίας των πρόχειρων διαγωνισμών. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ οι σχετικές καταγγελίες υποβλήθηκαν στη δικαιοσύνη αλλά και σε υπουργούς της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως και σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δεν υπήρξε το παραμικρό αποτέλεσμα.

Αδράνεια της δικαιοσύνης
Όπως εξηγεί στη «Θ» η πρώην νομαρχιακή σύμβουλος Λένα Αναστασιάδου, «το θέμα με τα έργα-μαϊμού αλλά και την όλη διαχείριση του συνόλου των έργων της νομαρχίας απασχόλησε επανειλημμένως το νομαρχιακό συμβούλιο, την τοπική κοινωνία και τον τοπικό Τύπο». Σημειώνει πως η υπόθεση έφτασε και στη δικαιοσύνη, από την οποία οι καταγγέλλοντες κλήθηκαν και έδωσαν μαρτυρίες. Ωστόσο τρία χρόνια μετά και έπειτα από πολλές παλινωδίες και καθυστερήσεις η υπόθεση βρίσκεται σήμερα προς διερεύνηση στους οικονομικούς επιθεωρητές. Όπως όμως δήλωσε στη «Θ» αρμόδια οικονομική επιθεωρήτρια, «λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και εξαιτίας άλλων προτεραιοτήτων το θέμα δεν έχει ακόμη διερευνηθεί». Ανάλογη τύχη είχε και η καταγγελία η οποία έγινε από την αντιπολίτευση προς το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Η καταγγελία έγινε το 2007, αλλά παραμένει ακόμη σε κάποιο συρτάρι «λόγω έλλειψης προσωπικού», όπως εξήγησαν στη «Θ» οι αρμόδιοι.

Διακομματική συγκάλυψη
Μεγαλύτερη εντύπωση προκαλούν η αδιαφορία και η αδράνεια που επέδειξαν όλοι οι πολιτικοί προς τους οποίους απευθύνθηκαν τα στελέχη της αντιπολίτευσης αλλά ακόμη και ομοϊδεάτες του πρώην νομάρχη και νυν δημάρχου Κιλκίς. Όπως εξηγεί ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κιλκίς Γιάννης Τσογκίδης, «επισκεφθήκαμε τα τότε κυβερνητικά στελέχη, τους Σάββα Τσιτουρίδη και Κώστα Κιλτίδη, που ήταν και από το Κιλκίς και γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα, αλλά και τον κ. Μαργαρίτη Τζίμα, ο οποίος ήταν υπουργός Μακεδονίας-Θράκης. Εξηγήσαμε σε όλους το τι ακριβώς γινόταν στη νομαρχία, τους δώσαμε στοιχεία, αλλά ουδείς ασχολήθηκε τελικώς με την υπόθεση». Η αντιπολίτευση στο νομαρχιακό συμβούλιο ενημέρωσε και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Φλωρίδη και Θόδωρο Παραστατίδη αλλά και από εκεί δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση. Σημειώνεται ότι ο κ. Μπαλάσκας πήρε το 2002 το «γαλάζιο» χρίσμα για νομάρχης έχοντας τη στήριξη και των δύο βουλευτών της ΝΔ, των κυρίων Κιλτίδη και Τσιτουρίδη.

Συγκάλυψη και από Ψωμιάδη
Τη σκυτάλη της συγκάλυψης της υπόθεσης ανέλαβαν, όπως αποκάλυψε η «Θ», οι αδελφοί Ψωμιάδη. Η διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επιχειρεί να «ξεπλύνει» όσα από τα παράνομα «45άρια» -περίπου 80- δεν κατέστη δυνατόν να πληρωθούν, παρότι, όπως διατείνονται, έχουν ήδη εκτελεστεί. Αυτό έγινε μέσω του περιφερειακού συμβουλίου, στο οποίο η παράταξη Ψωμιάδη ψήφισε υπέρ της διάθεσης των πιστώσεων γι’ αυτά τα έργα, παρότι γνώριζε ότι έχουν κριθεί παράνομα και οι αποφάσεις για τη δημοπράτησή τους έχουν ακυρωθεί από την αρμόδια επιτροπή του άρθρου 18.

Έργα-μαϊμού
Από στοιχεία και φωτογραφικό υλικό, ορισμένα εκ των οποίων έχουν δημοσιευτεί και στον τοπικό Τύπο («Μαχητής», «Ημερησία»), προκύπτει ότι μεταξύ των διαβόητων «45αριων» υπήρχαν αρκετά που δεν εκτελέστηκαν καν και απλώς πληρώθηκαν. Από τα έργα τα οποία συζητήθηκαν περισσότερο ήταν η «Διαμόρφωση και περίφραξη πλατείας Άνω Θεοδωρακίου» με τη διαφορά όμως ότι στο εν λόγω χωριό δεν υπάρχει καν πλατεία, πόσο μάλλον περίφραξη. Παραδοτέα δεν ευρέθησαν και για σειρά άλλων έργων, όπως η περιφερειακή Γερακώνας, ο ηλεκτροφωτισμός του κόμβου Μελισσουργιού, εξοπλισμοί γεωτρήσεων κ.λπ.
Στις σοβαρότατες αυτές καταγγελίες δεν υπήρξε ουδεμία πειστική απάντηση εκ μέρους του κ. Μπαλάσκα. Ως μόνη δικαιολογία, διατυπωμένη μάλιστα από υπηρεσιακούς παράγοντες, είναι ότι πράγματι κάποια έργα δεν έγιναν όπως ακριβώς περιγράφονται στην προκήρυξη και στη σύμβαση παραχώρησης, αλλά στη θέση τους έγιναν άλλα, παραπλήσια. Υπάρχει μάλιστα και σχετικό χειρόγραφο σημείωμα του τότε διευθυντή της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχίας, το οποίο αναφέρεται σε πέντε συγκεκριμένα έργα, τα οποία «αντικαταστάθηκαν» από άλλα, παραπλήσια!
Επιπλέον σημειώνεται ότι για τα περισσότερα από τα «αμαρτωλά» έργα η μελέτη και η επίβλεψη ανατέθηκαν σε συνταξιούχο υπομηχανικό, γεγονός που το ίδιο το ΤΕΕ/ΤΚΜ έκρινε ως «μη νομότυπο».

Το έσπασαν σε 15 κομμάτια
Όπως προκύπτει από το μακρύ κατάλογο των έργων της νομαρχίας Κιλκίς, επί θητείας του κ. Μπαλάσκα έγιναν εκατοντάδες «45άρια» με τη γνωστή μεθόδευση τεμαχισμού των έργων, ώστε να δίνονται σε «ημετέρους», με σχεδόν μηδενικές εκπτώσεις, μέσω της διάτρητης διαδικασίας των πρόχειρων διαγωνισμών, που ουσιαστικά ισοδυναμούν με απευθείας αναθέσεις. Από μία πρόχειρη ματιά στο μακρύ κατάλογο των έργων προκύπτουν τα εξής ενδεικτικά:
- Υπάρχει εργολάβος (έχει πάρει πάμπολλα από τα «45άρια») στον οποίο σε διάστημα μιας εβδομάδας ανατέθηκαν δεκαπέντε διαφορετικά έργα προϋπολογισμού έως 45.000 ευρώ. Το παράδοξο είναι πως όλα αφορούσαν εργασίες σε σχολεία. Μάλιστα τέσσερα εξ αυτών αφορούσαν το ίδιο σχολείο (λύκειο Γουμένισσας»)!
- Έργο συντήρησης σχολείου (στο Χέρσο) τεμαχίστηκε σε τρία κομμάτια, τα οποία ανατέθηκαν όλα την ίδια ημέρα στον ίδιο εργολάβο.
- Έργο σε επαρχιακή οδό (Βαλτούδι) τεμαχίστηκε στα δύο και ανατέθηκε σε διάστημα δεκαπέντε ημερών σε δύο εργολάβους.
- Υπάρχουν εργολάβοι στους οποίους ανατέθηκαν την ίδια ημέρα τρία και τέσσερα (υποτίθεται διαφορετικά) έργα σε γειτνιάζουσες περιοχές.
- Υπάρχει μία ομάδα πέντε, έξι εργολάβων στους οποίους ανατέθηκε η συντριπτική πλειονότητα από τα «45άρια».
Βεβαίως σήμερα η εκτέλεση ή όχι κάποιων έργων είναι πλέον πολύ δύσκολο να διερευνηθεί, καθώς έχουν μεσολαβήσει έως και έξι χρόνια από τη δημοπράτησή τους. Έτσι θεωρείται αδύνατον να ελεγχθεί εάν εκτελέστηκαν έργα καθαρισμού ρεμάτων, αποκατάστασης αγροτικών οδών κ.λπ. Πόσο μάλλον που σε δεκάδες έργα υπήρχε εσκεμμένα γενικόλογη περιγραφή, ώστε να μην είναι δυνατός ο ακριβής εντοπισμός τους, όπως για παράδειγμα το «έργο αποκατάστασης βλαβών στο οδικό δίκτυο του νομού».

ΑΙΧΜΗ Χωρίς κόστος

Η περίπτωση του Κιλκίς είναι απολύτως ενδεικτική της πλήρους αδυναμίας (ενδεχομένως και απροθυμίας) των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών να διερευνήσουν μία εξόφθαλμα έκνομη συμπεριφορά, η οποία ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο με κάμποσα εκατομμύρια ευρώ. Επί πέντε χρόνια δικαιοσύνη, επιθεωρητές και κάθε λογής «αρμόδιοι», άλλοι για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας, άλλοι ενδεχομένως εκ του πονηρού, έβαλαν το όλο θέμα σε κάποιο συρτάρι, έως ότου επέλθει μοιραία η παραγραφή. Από κοντά και οι πολιτικοί, οι οποίοι ως γνωστόν είναι ένθερμοι οπαδοί του «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει».
Όμως, ακόμη κι εάν αποφάσιζε κάποιος σήμερα να διερευνήσει τη ζέουσα υπόθεση, αυτό καθίσταται πλέον πρακτικά αδύνατον, καθώς τα ίχνη των όποιων ενδεχόμενων παρανομιών έχουν ουσιαστικά σβηστεί. Οπότε για ποιον λόγο να τηρούν τη νομιμότητα οι έχοντες την ευθύνη διαχείρισης δημοσίου χρήματος, όταν ξέρουν ότι δεν πρόκειται να υποστούν το παραμικρό;
Νίκος Ηλιάδης

Πηγή:makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου