Το νομοσχέδιο για την παροχή υπηρεσιών από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς σε εμπορικά πλοία αναμένεται να παρουσιάσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, την Πέμπτη, στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, για μία πρώτη ανάγνωση.
Η αρμοδιότητα της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη ρύθμιση και την αντιμετώπιση της πειρατείας, η οποία έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, ανήκει στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Ανάπτυξης και Ναυτιλίας,
όπως προβλέπει άλλωστε και γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους αρ. 398/2011, στην οποία τονίζεται ότι "η θέσπιση μέτρων και μέσων για την πρόληψη της πειρατείας, αυτή δεν μπορεί παρά να αποβλέπει στην προστασία της ζωής και της υγείας του πληρώματος και στην ασφάλεια του πλοίου και του φορτίου, η αρμοδιότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας ανήκει τουλάχιστον στους υπουργούς Ανάπτυξης και Προστασίας Πολίτη".Επισημαίνεται, επίσης, ότι η αρμοδιότητα εξετάζεται από το αντικείμενο των ρυθμίσεων και από το αν αυτή εμπίπτει στην αρμοδιότητα περισσοτέρων υπουργών.
Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν αντιμετωπίζεται η μάστιγα της πειρατείας και η προστασία των ναυτεργατών, αλλά αντίθετα αυξάνεται ο κίνδυνος των ατυχημάτων και η άσκηση της ψυχολογική βίας στους ναυτεργάτες.
Επίσης, η Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, με δική της ανακοίνωση, διατυπώνει την έκπληξή της για το σχέδιο νόμου που ετοίμασε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο χαρακτηρίζει αναρμόδιο, και καταγγέλει ότι προχωρά σε μία κίνηση, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία επικοινωνία με κανένα αρμόδιο φορέα.
Μέχρι στιγμής, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) δεν έχει πάρει καμία επίσημη θέση για το θέμα, ωστόσο για την αντίθεση εφοπλιστών στο νομοσχέδιο έχει κάνει επίσημα λόγο μόνο ο υφυπουργός Ναυτιλίας καθώς και κάποιες πηγές που επικαλούνται ΜΜΕ.
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί για μία πρώτη ανάγνωση και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα διατυπώσουν τυχόν παρατηρήσεις. Θα ακολουθήσει και δεύτερη ανάγνωση, όπου θα ενσωματωθούν οι όποιες παρατηρήσεις και στη συνέχεια θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση. Εκεί θα μπορεί η εφοπλιστική κοινότητα αλλά και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και όποιος άλλος θελήσει να καταθέσει τις όποιες παρατηρήσεις.
Στη συνέχεια, αφού υπογραφεί από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ.κ. Παπουτσή και Χρυσοχοϊδη, θα μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή για επεξεργασία από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και στη συνέχεια για ψήφιση.
Τη σύνταξη της πρώτης μορφής του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της πειρατείας, δεδομένης και της σοβαρότητας του ζητήματος, καθώς την ευθύνη ασφάλειας στη θάλασσα και στα πλοία έχει το λιμενικό σώμα -ελληνική ακτοφυλακή, ανέλαβε ομάδα εξειδικευμένων λιμενικών με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στις 7.10.2011.
Στην ομάδα εργασίας του Λιμενικού ελήφθησαν, επίσης, υπόψη στοιχεία σχετικής διάταξης που απέστειλε ο συναρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς και οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί τα τελευταία χρόνια στον ΟΗΕ στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου