Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

"Εθισμένοι" στα φάρμακα οι Έλληνες


"Εθισμένοι" στα φάρμακα οι Έλληνες

«Εθισμένοι» στα φάρμακα είναι οι Έλληνες όπως προκύπτει από νέα μελέτη, καθώς ένας στους τέσσερις λαμβάνει συνταγογραφούμενα φάρμακα, χωρίς ωστόσο να έχει συμβουλευτεί τον γιατρό του, ενώ σε ποσοστό 8% λαμβάνουν ιατρικές οδηγίες από τους φίλους τους και έπειτα κατευθύνονται στο φαρμακείο της γειτονιάς για να γεμίσουν το…καλάθι τους.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν, από τη Πανελλαδική έρευνα Hellas Health ΙV για την Υγεία των Ελλήνων, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ).


Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.008 ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών, από την Metron Analysis, δείχνει μεταξύ άλλων ότι ένας στους δύο πολίτες δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων που λαμβάνει, ενώ έξι στους δέκα που καταναλώνουν φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού δεν έχουν ερωτηθεί από τον φαρμακοποιό τους εάν έχουν εμφανίσει αλλεργία ούτε εάν έχουν βλάβη νεφρών ή ήπατος.

Αρνητική εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς (56%) συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν ότι οι γιατροί συνταγογραφούν ακριβά φάρμακα χωρίς να είναι πάντα απαραίτητα, ενώ έξι στους δέκα (64%) ότι συνταγογραφούν περισσότερα φάρμακα από ό,τι χρειάζεται.

Σε ό,τι αφορά δε την ασφάλεια των ασθενών, οι συμμετέχοντες στην έρευνα παραδέχτηκαν ότι ο γιατρός δεν έχει ρωτήσει σε επόμενη επίσκεψη σε ποσοστό (52%) εάν εμφάνισε ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ σε ποσοστό 31% δεν έχει ρωτήσει πριν συνταγογραφήσει εάν λαμβάνει άλλα φάρμακα από άλλους γιατρούς.

Τα παραπάνω αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από την διευθύντρια του Ινστιτούτου Χριστίνα Δημητρακάκη, ψυχολόγο έρευνας και τον επιστημονικό συνεργάτη του ΙΚΠΙ Φίλιππο Φιλιππίδη.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Γιάννης Τούντας, δήλωσε ότι η έρευνα αναδεικνύει τρία ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα:

* Την έκταση αλλά και τις αιτίες της πολυφαρμακίας,

* Την έλλειψη της σωστής αντιμετώπισης των κινδύνων για την υγεία που μπορούν να προκληθούν από την κατανάλωση φαρμάκων

* Τον σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζει ο Έλληνας φαρμακοποιός στο ελληνικό σύστημα υγείας.

Όπως ο ίδιος τόνισε σε ό,τι αφορά την πολυφαρμακία, εκτός από τον έλεγχο των εταιρειών για τον τρόπο που προωθούν τα προϊόντα τους, θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί άμεσα με αυστηρούς ελέγχους και ποινές η πώληση συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού.

«Η πλήρης εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα περιορίσει σημαντικά το πρόβλημα αυτό. Το γεγονός επίσης ότι οι φαρμακοποιοί συστήνουν το συνταγογραφούμενο φάρμακο στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, πολύ περισσότερο μάλιστα εάν δοθεί η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να υποκαθιστούν συνταγογραφούμενα φάρμακα», είπε.

«Στις περιπτώσεις αυτές, που αναμφισβήτητα θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ελλείψεων, θα πρέπει να διαμορφωθούν συγκεκριμένες οδηγίες που θα ευνοούν την προώθηση φθηνότερων και όχι ακριβότερων φαρμάκων».

Επιπλέον ο κ. Τούντας ανακοίνωσε ότι ο ΕΟΦ θα προχωρήσει άμεσα σε μεγάλη πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, αλλά και των γιατρών και φαρμακοποιών για την καταπολέμηση της πολυφαρμακίας και την ασφαλή κατανάλωση των φαρμάκων.

Κρίσιμες παρεμβάσεις σύμφωνα με τον ίδιο είναι και η πρόσφατη έναρξη του πρωτοκόλλου συνταγογράφησης αλλά και η ενίσχυση του τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ.

Πιο αναλυτικά, τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν ως εξής:

Πολυφαρμακία

* Το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων(84%) θεωρεί ότι υπάρχει πολυφαρμακία και ότι αυτή οφείλεται στους γιατρούς (50%), στους ασθενείς (24%), στις φαρμακευτικές εταιρίες (19%) και στους φαρμακοποιούς (4%).

* Το 80% θεωρεί ότι η πολυφαρμακία μπορεί να μειωθεί με τον έλεγχο της συνταγογραφίας των γιατρών, το 35% με τη διακοπή έμμεσων ή άμεσων «δώρων» από τις φαρμακευτικές εταιρίες στους γιατρούς, το 32% με τον έλεγχο των πωλήσεων στα φαρμακεία, το 26% με την καθιέρωση πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, το 10% με την αύξηση της ιδίας συμμετοχής του ασθενή και το 9% με τη μείωση των κυκλοφορούντων φαρμάκων.

Φαρμακεία

* Ένας στους δύο (48%) επισκέπτεται τον φαρμακοποιό του 1 έως 3 φορές τον μήνα, 3 στους δέκα από 1 έως 3 φορές το εξάμηνο, ενώ σε ποσοστό 7% μόνο 1 φορά το χρόνο και το 3% «καθόλου–σπάνια».

* Όσοι αγοράζουν συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς συνταγή ιατρού το κάνουν κατά 60% γιατί εμπιστεύονται αυτόν που το συνέστησε, ενώ οι 3 στους δέκα γιατί δεν έχουν χρήματα ή χρόνο για να επισκεφθούν γιατρό.

* Παρόλα αυτά το 84% απευθύνεται στο γιατρό του για πρώτη συμβουλή υγείας, αλλά ποσοστό 10% απευθύνεται στον φαρμακοποιό του και 5% σε συγγενείς και φίλους.

* Περισσότεροι από τους μισούς που ρωτήθηκαν (59%) πιστεύουν ότι είναι αναγκαίο τα φαρμακεία να παραμένουν ανοιχτά όλα τα Σάββατα και τα απογεύματα της Δευτέρας και Τετάρτης, ενώ 4 στους δέκα αντιμετώπισε πρόβλημα να βρει φαρμακείο ανοιχτό το Σάββατο ή τα απογεύματα Δευτέρα και Τετάρτης.

* Σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι 3 στους δέκα έχουν αντιμετωπίσειπρόβλημα ελλείψεων σε φάρμακο που χρειάζεται.

* Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έρευνα προκύπτει ότι η κοινωνική προσφορά των φαρμακοποιών έρχεται δεύτερη (64%) μετά των δασκάλων (67%) και ακολουθούν οι οδοντίατροι (58%), οι γιατροί (53%) και οι δικαστές (32%).

* Το 85% προτιμά πολλά φαρμακεία με έναν φαρμακοποιό και μόνο το 14% προτιμά λίγα φαρμακεία με πολλούς φαρμακοποιούς.

* Το 63% κρίνει τη σχέση με τον φαρμακοποιό του ως «πολύ καλή», το 35% ως «καλή» και μόνο το 2% ως «μέτρια».

Ασθενείς

* Έξι στους δέκα (63%) δεν γνωρίζουν για την κυκλοφορία γενόσημων–αντίγραφων φαρμάκων, ενώ μόνο στο 7% των ερωτηθέντων ο γιατρός έχει προτείνει αντικατάσταση πρωτότυπου φαρμάκου με ισοδύναμο αντίγραφο.

* Ένας στους τέσσερις (25%) των ερωτηθέντων απευθύνεται στο φαρμακείο για να ρωτήσει συμβουλές υγείας και το 17% για να μετρήσει την αρτηριακή του πίεση.

* Το 18% κατανοεί «μέτρια» τις έντυπες εσώκλειστες οδηγίες των φαρμάκων, ενώ το 5% «καθόλου».

* Το 36%των ερωτηθέντων παίρνει συνέχεια φάρμακα για κάποιο χρόνιο νόσημα και από αυτούς το 18% δεν γνωρίζει τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων που λαμβάνει, ενώ το 11% δηλώνει ότι είχε ανεπιθύμητες παρενέργειες, εκ των οποίων στο 4% ήταν μόνιμες βλάβες.

* Οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα (53%) δηλώνουνι ότι θα ήθελαν ο φαρμακοποιός να τους υπενθυμίζει την ανανέωση συνταγής.

* Μόνο το 23% δεν έχει στο σπίτι φάρμακα που δεν χρησιμοποιεί. Το 7% έχει 1, το 13% 2, το 9% 3, το 7% 4, το 10% 5, το 14% 6 ως 10 και το 5% πάνω από 10!

Ιατροί

* ·Το 21% έχει ζητήσει από το γιατρό του να γράφει φάρμακα χωρίς να το προτείνει ο ίδιος ο γιατρός.

* Το 95% θεωρεί ότι η Πολιτεία θα έπρεπε να ελέγχει τη συνταγογράφηση των γιατρών, ενώ σε ποσοστό 92% θεωρεί ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες επηρεάζουν τους γιατρούς για να προωθούν περισσότερο τα ακριβότερα φάρμακα.



tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου