Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Τα πιθανά ονόματα των νέων υπουργών


Τα πιθανά ονόματα των νέων υπουργών
Πολλά είναι τα ονόματα που ακούγονται στην πολιτική «πασαρέλα» από το μεσημέρι, όταν και κλείδωσε οριστικά η εντολή ανάθεσης κυβέρνησης στον Λουκά Παπαδήμο.  Το ποια ακριβώς θα είναι η νέα κυβέρνηση θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις που θα δοθούν σε επιμέρους ζητήματα, στη σύσκεψη που διεξάγεται αυτή την ώρα ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των τριών  κομμάτων στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πρώτο από αυτά είναι ποιοι υπουργοί της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ  θα τεθούν εκτός κυβερνητικού σχήματος. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, βέβαιο είναι ότι θα επιμείνει η ΝΔ στην αντικατάσταση πέντε υπουργών της σημερινής κυβέρνησης.
Στην περίπτωση αυτή την θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας ενδέχεται να αναλάβει ο πρώην ΓΕΕΘΑ και πρώην υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για τη Δημόσια Τάξη) κ. Χηνοφώτης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ και νυν γενικός γραμματέας κ. Οικονόμου, ενώ ανάλογου «στυλ» ενδέχεται να είναι και οι τοποθετήσεις στα άλλα τρία «κρίσιμα»  υπουργεία (Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Επικρατείας), τις οποίες  ζητά επιτακτικά η ΝΔ.
Ανοιχτό είναι όμως το ενδεχόμενο πλέον  να υπάρξουν αλλαγές και σε άλλα υπουργεία  πέραν αυτών, ειδικά εάν επιδιωχθεί ένα  «γύρισμα σελίδας» σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, όσον αφορά τους υπουργούς που είχαν στενές σχέσεις με τον κ. Παπανδρέου.    Ο κ. Γερουλάνος για παράδειγμα δεν αποκλείεται να  αντικατασταθεί, ειδικά αν αποδεχθεί τη θέση ο κ. Παντερμαλής (ο οποίος  έχει συνεργασθεί με τον Σαμαρά στο υπουργείο Πολιτισμού  ως επικεφαλής του Μουσείου της Ακρόπολης). Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Ραγκούση ακόμη,παρότι αρκετοί επιμένουν ότι είναι απαραίτητος σ την κυβέρνηση, όπως και οι Λοβέρδος- Διααμαντοπούλου. Αίνιγμα αποτελεί η παραμονή ή όχι του κ. Λαμπρινίδη στο υπουργείο Εξωτερικών.
Αυτός που θεωρείται ακλόνητος από το ΠΑΣΟΚ για την παραμονή του  στην κυβέρνηση είναι ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα συνεχίσει να έχει την ευθύνη της εκπλήρωσης των δεσμεύσεων της Ελλάδας απέναντι στην τρόικα.
Από το εάν η ΝΔ επιμείνει σε ονόματα που έχουν την πολιτική σφραγίδα της,  αλλά δεν είναι κοινοβουλευτικά πρόσωπα, θα εξαρτηθεί όχι τόσο το εύρος, αλλά κυρίως το ειδικό βάρος της συμμετοχής της στη νέα κυβέρνησης. Στην περίπτωση  αυτή «παίζουν» για συμμετοχή στην κυβέρνηση τα ονόματα του συμβούλου Σαμαρά και καθηγητή Οικονομικών κ. Μουρμούρα, του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών κ. Μηταράκη ή και του αντιπροέδρου του κόμματος κ. Δήμα, του διευθυντή του γραφείου του προέδρου της ΝΔ και πανεπιστημιακού κ. Αρβανιτόπουλου.   Τις τελευταίες ώρες όμως σύμφωνα με πληροφορίες τoυ star.gr συζητείται  νέα  «μετακίνηση» της ΝΔ υπέρ της αποδοχής της συμμετοχής βουλευτών της στην κυβέρνηση, με πρώτον  υποψήφιο εξ αυτών τον επίσης αντιπρόεδρό της κ. Αβραμόπουλο.
Αλλα και από το εάν θα αποδεχθεί ο ΛΑΟΣ την συμμετοχή του στην κυβέρνηση θα εξαρτηθεί και η συμμετοχή δικών του στελεχών στο νέο σχήμα υπό τον κ. Παπαδήμο. Στην περίπτωση αυτή και εφόσον δοθεί το Okαπό τον κ. Καρατζαφέρη δεν αποκλείονται να συμμετάσχουν  στο νέο σχήμα οι Θ. Πλεύρης και Αδ. Γεωργιάδης.
Ερώτημα επίσης αποτελεί εάν ο νέος πρωθυπουργός θελήσει να βάλει τη δική του «σφραγίδα» με την συμμετοχή προσώπων καθαρά δικής τους επιλογής, από τον ακαδημαϊκό χώρο ή από το «εκσυγχρονιστικό» παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, με τα οποία έχει συνεργασθεί στενά στο παρελθόν.

star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου