Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

1 εως 3 δις ευρώ προσδοκούν από τις καταθέσεις στην Ελβετία

1 εως 3 δις ευρώ προσδοκούν από τις καταθέσεις στην Ελβετία
Αφού δόθηκε αρκετός χρόνος στους μεγαλοκαταθέτες για να
αλλάξουν χώρα, ξανανοίγει τις επόμενες μέρες το θέμα της συμφωνίας με την Ελβετία, με το οικονομικό επιτελείο να περιμένει να πάρει από τις «κρυφές» καταθέσεις Ελλήνων προκαταβολή που μπορεί να φτάσει τα 3 δισ. ευρώ μέσα στο 2012 προκειμένου να πάρει δημοσιονομική ανάσα.

 Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει την απάντηση των Ελβετών στο κείμενο της συμφωνίας, που είχε στείλει πριν από περίπου ενάμιση μήνα για έγκριση, ώστε να υπογραφεί μέσα στην άνοιξη ή το αργότερο στις αρχές του καλοκαιριού του 2012.
Με βάση τις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες ο έλεγχος των καταθέσεων μπορεί να γίνει με δύο διαφορετικούς τρόπους:
- Ο πρώτος είναι ο κάτοχος ενός λογαριασμού να δηλώσει οικειοθελώς -μέσω της τράπεζας- τα στοιχεία του τα οποία θα διαβιβάσουν οι ελβετικές αρχές στην Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή ο καταθέτης θα περάσει από φορολογικό έλεγχο με στόχο να διαπιστωθεί αν υπάρχει δικαιολογημένη πηγή των χρημάτων του. Ύστερα θα εξεταστεί αν τα χρήματα είναι προϊόν φοροδιαφυγής ώστε να επιβληθούν οι αναλογούντες φόροι και οι προσαυξήσεις.
- Η κρυφή ελπίδα του οικονομικού επιτελείου για κάποια προκαταβολή από 1 έως και 3 δισ. ευρώ μέσα στο 2012 είναι η δεύτερη περίπτωση καταθέσεων. Αυτή δηλαδή κατά την οποία ο κάτοχος του λογαριασμού δεν θα δεχθεί την παρουσίαση των στοιχείων του. Τότε με βάση την συμφωνία που βρίσκεται σε στάδιο σύνταξης, το ελληνικό Δημόσιο θα φορολογήσει με 28% επί του κεφαλαίου της κατάθεσης.
Η ελβετική τράπεζα θα υποχρεωθεί εφεξής να δίνει την εξέλιξη των λογαριασμών αυτών και να καταβάλλει ένα ετήσιο φόρο που βρίσκεται σε στάδιο διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς τα χρήματα που δεν αναμένεται να δηλωθούν προσεγγίζουν το ποσό των 25 έως 30 δισ. ευρώ.
Επί του ποσού αυτού η Ελλάδα διαπραγματεύεται να εξασφαλίσει μια προκαταβολή της τάξης του 10% επί του κεφαλαίου, δηλαδή 2,5 έως 3 δισ. ευρώ τα οποία θα μπουν στα κρατικά ταμεία μέχρι και τις αρχές του 2012, ενώ η σύμβαση θα έχει ισχύ από το 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τα φυσικά πρόσωπα, οι ελβετικές αρχές είναι υποχρεωμένες να δηλώσουν και υπεράκτιες εταιρείες με Ελληνες διαχειριστές οι οποίοι έχουν καταθέσεις.
Ανοιχτά θέματα
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών τόνιζαν ότι μέσα από τη συμφωνία θα πρέπει να διευκρινιστούν πολλά γκρίζα σημεία, κάποια από τα οποία έχουν κυρίως ελληνική ιδιοσυγκρασία. Πληροφορίες θέλουν κάποιους από τους καταθέτες να έχουν προσέλθει στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας ασυλία για χρήματα του εξωτερικού, υπό την προϋπόθεση ότι θα φορολογηθούν με βάση τα ελληνικά δεδομένα.
Επί της ουσίας ένα σημαντικό θέμα είναι ο τρόπος υπολογισμού των ποσών των καταθέσεων. Ως γνωστό, στην περίπτωση αυτή η συμφωνία προτείνει τη φορολόγηση του 28% επί του κεφαλαίου των καταθέσεων των Ελλήνων του εξωτερικού.
Το πρόβλημα που έχει προκύψει είναι ότι για την Ελλάδα η μεταφορά χρημάτων δεν έχει τη «γραμμικότητα» που παρουσίαζαν ανάλογες μεταφορές καταθέσεων από τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, που έχουν προχωρήσει σε ανάλογη συμφωνία. Με άλλα λόγια Ελλάδα και Ελβετία θα πρέπει να συμφωνήσουν για το ποια χρήματα θα φορολογηθούν ή θα ελεγχθούν και με ποιον τρόπο, δεδομένου ότι υπήρχαν λογαριασμοί με κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ οι οποίοι από το 2008 έφτασαν να αριθμούν κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και οι Ελβετοί ζητούν να υπολογιστούν για το φόρο του 28% οι μέσοι όροι για την τελευταία πενταετία ή δεκαετία. Πάντως με βάση τις ελληνικές αρχές, την τελευταία τετραετία έχουν «μεταναστεύσει» στο εξωτερικό περίπου 50-60 δισ. ευρώ με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις.
Ενα δεύτερο θέμα είναι ο διαχωρισμός -όσο είναι δυνατό- των κεφαλαίων που έχουν Ελληνες εφοπλιστές στην Ελβετία σε αυτά που ήρθαν από τον εφοπλισμό και σε άλλου είδους προσωπικές καταθέσεις οι οποίες συνδέονται με απόδοση προσωπικής κινητής και ακίνητης περιουσίας. Η Ελλάδα ζητεί επίσης να δηλωθούν εκ μέρους της Ελβετίας οι καταθέσεις όχι μόνο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με έδρα τη συγκεκριμένη χώρα αλλά και των υποκαταστημάτων τους σε χώρες εκτός της Ε.Ε. όπως για παράδειγμα το Λίχτενσταϊν.
Στη συμφωνία θα υπάρχουν δύο είδη καταθετών, οι καινούργιοι και οι παλιοί. Οι καταθέτες που θα καταγραφούν να έχουν τα χρήματά τους στην Ελβετία θα αντιμετωπιστούν είτε με εφάπαξ παρακράτηση του ενός τρίτου του κεφαλαίου τους είτε με τον έλεγχο στη χώρα του καταθέτη. Στους νέους καταθέτες η Ελβετία θα πρέπει να αναλάβει την υποχρέωση να εμφανίζει ένα αριθμό ονομάτων (500 ή 1.000 κάθε χρόνο) που είτε θα ανοίγουν νέους λογαριασμούς είτε θα καταθέτουν νέα ποσά στους παλιούς λογαριασμούς τους. Ενα τελευταίο θέμα θα είναι η αποπληρωμή των ποσών της προκαταβολής αλλά και η εξόφληση των ποσών που θα πρέπει ειδικά για την Ελλάδα να είναι έτοιμη αμέσως μετά τη συμφωνία ώστε να μπορέσει το ελληνικό Δημόσιο να την υπολογίσει στα έσοδα των επόμενων ετών και φυσικά να ενσωματωθούν στο μνημόνιο.
Επέκταση
Την ευκαιρία του ελέγχου των καταθέσεων έχει επισημάνει και στην πρώτη έκθεσή του για την Ελλάδα ο επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χορστ Ράιχενμπαχ, τονίζοντας ότι το θέμα θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης επιμέλειας από τις ελληνικές αρχές.
Το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να συνεχίσει την αναζήτηση κεφαλαίων Ελλήνων σε τράπεζες του Λίχτενσταϊν και της Σιγκαπούρης που θεωρούνται «καταθετικοί παράδεισοι» ώστε να έχει και νέα στοιχεία στο άμεσο μέλλον.
Πολλά στάδια μέχρι την τελική μορφή
Η διαδικασία της ολοκλήρωσης της συμφωνίας έχει ακόμη πολλά στάδια να περάσει. Στη φάση αυτή θα πρέπει να πάρει την τελική της μορφή και να υπογραφεί από τις δύο χώρες. Στη συνέχεια θα πρέπει να κυρωθεί από την ελληνική και την ελβετική Βουλή, κάτι που αναμένεται έως τον Απρίλιο. Σε αυτή τη φάση θα έχει καταγραφεί το ποσό των συνολικών καταθέσεων των Ελλήνων στην Ελβετία. Στο επόμενο στάδιο θα δοθεί από τις ελβετικές Αρχές ένα περιθώριο τριών μηνών ώστε να αποφασίσουν οι καταθέτες με ποιον τρόπο θέλουν να αντιμετωπιστούν.
Με τα δεδομένα αυτά η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει έως το φθινόπωρο ή το αργότερο έως τον επόμενο χειμώνα ένα ποσό που θα φτάνει έως τα 3 δισ. ευρώ, ως ένεση ρευστότητας από το εξωτερικό, κλείνοντας μια σημαντική τρύπα από τα κρατικά έσοδα. Η συνέχεια για τις ανώνυμες καταθέσεις είναι ότι οι ελβετικές Αρχές είτε θα παραχωρήσουν με δική τους πρωτοβουλία τα ονόματα των καταθετών των ποσών αυτών (κάτι που θεωρείται μάλλον απίθανο) είτε θα αναγκαστούν να δεχθούν μια ετήσια φορολογία επί των καταθέσεων, η οποία θα οριστεί στην επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης. Αν η συμφωνία ισχύσει όπως ακριβώς αυτή της Γερμανίας και της Μ. Βρετανίας, τότε θα αρχίσει να ισχύει από το 2013. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα ζητεί την προκαταβολή ώστε να βάλει ζεστό χρήμα στα ταμεία της ένα χρόνο πριν, δηλαδή το 2012.
blog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου