Φωτοβολταϊκά ισχύος 2,1 GW εγκαταστάθηκαν μόνο το Δεκέμβριο στη Γερμανία, ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ των συστημάτων που τοποθετήθηκαν το περασμένο έτος στα 7,5 GW, 0,1 περισσότερα σε σχέση με το 2010.
Ο βασικός λόγος είναι ότι πολλοί έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις κρατικές επιδοτήσεις, οι οποίες μειώνονται κατά 15% αυτόν το μήνα, ενώ τον Ιούλιο του 2012 θα ακολουθήσει νέα μείωση 15%.
«Το 2011, τα συστήματα ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία παρήγαγαν πάνω από 18 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρισμού», αναφέρει σε έκθεσή της η Γερμανική Ένωση Ηλιακής Βιομηχανίας. «Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε 60% περισσότερο σε σχέση με πέρυσι και είναι σχεδόν ισοδύναμη με την κατανάλωση ηλεκτρισμού του κρατιδίου της Θουριγγίας, ενώ θα μπορούσε θεωρητικά να τροφοδοτήσει με ηλεκτρικό ρεύμα 5,1 εκατομμύρια νοικοκυριά για έναν ολόκληρο χρόνο».
Η Ένωση αποδίδει την τάση αυτή μεταξύ άλλων στη μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε συνάρτηση με τη μείωση του κόστους εγκατάστασης φωτοβολταϊκών. «Μόνο από το 2007, οι τιμές για συστήματα ηλιακής ενέργειας έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 50%, κάτι που επέτρεψε αντίστοιχη μείωση των επιδοτήσεων για τέτοια συστήματα».
Πριν από λίγους μήνες η κυβέρνηση Μέρκελ ενέκρινε σχέδιο που προβλέπει το σταδιακό κλείσιμο των γερμανικών πυρηνικών αντιδραστήρων μέσα στην επόμενη δεκαετία. Σήμερα η ηλιακή ενέργεια καλύπτει το 3% των ενεργειακών αναγκών της χώρας, ποσοστό που έως το 2020 αναμένεται να αγγίζει το 10%. «Αυτό που χρειάζεται τώρα η ηλιακή βιομηχανία είναι ένα αξιόπιστο πολιτικό πλαίσιο», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Κάρστεν Κέρνιγκ. «Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ανάπτυξης των ΑΠΕ και ενός ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία.»
Αισιοδοξία στη σκιά απολύσεων;
Παρά τον αγώνα δρόμου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, υπάρχουν και ενδείξεις ότι δεν είναι όλα ρόδινα στον κόσμο των γερμανικών ΑΠΕ. Πρόσφατα, υπερασπιζόμενη την απόφαση για απεξάρτηση της χώρας από τα πυρηνικά, η καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι «η νέα ενεργειακή στρατηγική θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις απασχόλησης από όσες θα χαθούν».
Ήταν η απάντησή της στην είδηση ότι ο γαλλικός όμιλος AREVA θα περικόψει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στη Γερμανία. Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις της ωστόσο, η γερμανική εταιρία φωτοβολταϊκών συλλεκτών Solon, η οποία απασχολεί περίπου 500 εργαζομένους, ανακοίνωσε τη χρεοκοπία της.
Οι πολέμιοι της πυρηνικής ενέργειας πάντως επισημαίνουν ότι ο κλάδος των ΑΠΕ είναι σχετικά νέος στη Γερμανία και επικαλούνται μελέτες που προβλέπουν τη δημιουργία έως και ενός εκατομμυρίου θέσεων απασχόλησης, όταν η ίδια η κυβέρνηση κάνει λόγο για 400.000 θέσεις. Πολλοί ωστόσο απορρίπτουν αυτές τις αισιόδοξες προβλέψεις λέγοντας ότι δεν λαμβάνουν υπόψη πόσοι θα έχουν χάσει ως τότε τη δουλειά τους λόγω της χρεοκοπίας εταιριών του κλάδου των πυρηνικών.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου