Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Τοποθέτηση του κ. Παπαστεργίου Αστερίου στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συζήτηση του θέματος που προέκυψε με τις υπογραφές των 45 δημοτών και με θέμα «Έγκριση ή μη δράσεων του Δ.Σ. για εγκατάσταση του Φυσικού Αερίου στο Δήμο Βέροιας»


 



 Κύριε πρόεδρε, κυρία δήμαρχε, κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι
Είναι κοινά αποδεκτό το γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια η οικονομική δραστηριότητα στο τόπο μας έχει μπει σε καθοδική τροχιά.  Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα φαίνεται να οξύνονται έντονα. Η αποβιομηχάνιση  συντελείται με απίστευτα γοργούς ρυθμούς.
Το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται δραματικά. Η αγορά στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η διαρκής πτώση του βιοτικού επιπέδου των συμπολιτών μας. Ταυτόχρονα δε απουσιάζουν οι πολιτικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την καθοδική πορεία της οικονομίας της περιοχής μας.
Η πολιτική στον τόπο μας μοιάζει ανύπαρκτη. Εξαντλείται δε μόνο στην ικανοποίηση ρουσφετολογικών αιτημάτων και στην προσπάθεια εξόντωσης των «πολιτικών αντιπάλων». Ο σχεδιασμός, το όραμα, οι πρωτοβουλίες και η παραγωγή πολιτικού έργου λείπουν παντελώς. Η συνεργασία, η συναίνεση και η δημιουργικότητα είναι έννοιες άγνωστες στην πολιτική ζωή.
Εκτιμούμε ότι η πλούσια παραγωγική αγροτική μας γη, η θέση της περιοχής μας, που μας προσφέρει άμεση πρόσβαση στην Εγνατία οδό, στον Εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης- Αθηνών- Πάτρας και η τακτική σιδηροδρομική σύνδεση με Θεσσαλονίκη και Σκύδρα, που γίνεται πραγματικότητα με την ανάπτυξη του προαστιακού σιδηροδρόμου, είναι συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Τούτα πολλαπλασιάζονται με την κατασκευή της παραεγνατίας οδικής αρτηρίας Βέροιας- Έδεσσας.
Αναλύοντας τα παραπάνω δεδομένα μπορούμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε πολιτικές που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής μας.
Είναι γεγονός ότι η όποια προσπάθεια για αναζωογόνηση του τόπου μας, που θα ξεκινήσει, απαιτεί αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων για μείωση του κόστους παραγωγής και ελκυστικές υποδομές για εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων.
Το φυσικό αέριο είναι μια πηγή ενέργειας αποδεδειγμένα φθηνότερη περίπου κατά 20% από το πετρέλαιο και κατά 45% από το ηλεκτρικό ρεύμα. Τόσο η οικιακή, όσο και η βιομηχανική χρήση θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα.
Θα μεγαλώσει το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα, πράγμα που θα τροφοδοτήσει με ρευστότητα την αγορά και παράλληλα θα μειώσει το κόστος παραγωγής σημαντικά. Ταυτόχρονα δε, θα βοηθήσει ουσιαστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας (πετρέλαιο κ.τ.λ.).
Η χρήση όμως του φυσικού αερίου απαιτεί υποδομές που η μορφολογία του εδάφους του τόπου μας, τις καθιστούν τεχνικά εύκολες. Αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι η παροχή του βρίσκεται στο Κλειδί Ημαθίας, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο προσιτά για μας μια και οι αποστάσεις μικραίνουν δραστικά.
Γίνεται λοιπόν φανερό ότι για να έχουμε τα παραπάνω πλεονεκτήματα που αναφέρονται πρέπει πολύ γρήγορα, για να μη πούμε αμέσως τώρα, οι πολιτικές ηγεσίες μαζί με τους κοινωνικούς φορείς του τόπου μας να εργαστούν συστηματικά, ενωτικά και παραγωγικά προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι πιστεύουμε ότι θα είμαστε αποτελεσματικοί. Είναι σίγουρο ότι η βοήθεια στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης του τόπου μας θα είναι σημαντική. Αν βέβαια η σύνδεση με το φυσικό αέριο των περιοχών μας συνδυασθεί και με την δημιουργία βιομηχανικών περιοχών και η αναδιάρθρωση καλλιεργειών, πιο αποδοτικών οικονομικά, τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.
Θεωρούμε ότι οι συμπολίτες μας αξίζουν τέτοιας προοπτικής και έχουν την δυνατότητα, τη δίψα και τη θέληση να προοδεύσει αυτός ο τόπος.
Για τούτο καλούμε όλους όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για την πρόοδο αυτού του τόπου, με πνεύμα συνεργασίας, συναίνεσης και προσφοράς, να εργασθούν συστηματικά και συντεταγμένα.
Εμείς μέσα στους χώρους που δραστηριοποιούμαστε θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων.
                                                                 

Κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι

Αυτά λέγαμε  στις 2 του Δεκέμβρη του 2005.

Κάνοντας μια προβολή του σήμερα και με το  τότε θα διαπιστώσουμε αβίαστα ότι σε πρακτικό επίπεδο , πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, έγινα πολύ λίγα πράγματα.
Κατ’ αρχήν έχουμε την δεδηλωμένη θέση του επιμελητηρίου Ημαθίας που είναι θετική στην χρήση του φυσικού αερίου στο νομό.
Έχουμε επίσης την έρευνα και ενασχόληση με το θέμα αυτό, ανθρώπων του τεχνικού κόσμου της Ημαθίας που είναι επίσης θετική.
Ο Καλλικρατικός δήμος Βέροιας είναι ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας μας, και όμως πάνω στο ζήτημα της χρήσης του φυσικού αερίου έχουμε έλλειμμα. Ένα έλλειμμα που δημιουργεί σημαντικό μειονέκτημα στην προσπάθεια για ανάπτυξη του τόπου μας.

Κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι

Υλοποιώντας την  επένδυση της διέλευσης  του φυσικού αερίου από τον δήμο μας και κατ’ επέκταση από το νομό μας, πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη που θα υπάρχουν, πέρα από τα οικονομικά πλεονεκτήματα που θα αναδειχθούν σ’ όλες  τις δραστηριότητες της οικονομικής ζωής θα δημιουργήσει ακόμη δυο πλεονεκτήματα πολύ σημαντικά κατά την άποψη μας.
        1) Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, που θα απασχολησουν συμπολίτες μας με αποτέλεσμα σημαντικό οικονομικό όφελος στην πόλη μας.
         2) Θα μετατρέψει την Βέροια σε ενεργειακό κέντρο  της Κεντρικής Μακεδονίας δίνοντας τη δυνατότητα το φυσικό αέριο που διέρχεται από την περιοχή μας να διοχετευθεί στην Κοζάνη (Δυτική Μακεδονία) και στον γειτονικό νομό της Πέλλας.

Κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι

Εμείς πιστεύουμε απόλυτα ότι το Δημοτικό συμβούλιο αποτελεί  το σημαντικότερο πολιτικό όργανο του Δήμου μας και οφείλει να παίρνει αποφάσεις που θα προωθούν την ανάπτυξη του τόπου.
Καλούμε λοιπόν το Δ.Σ. του Δήμου Βέροιας, για τη διαπίστωση της αναγκαιότητας των παραπάνω, να αποφασίσει:
1) Το φυσικό αέριο είναι πηγή ενέργειας φιλική προς το περιβάλλον, σημαντικά φθηνότερο από το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα, και η χρήση του δίνει ώθηση στη  δυνατότητα ανάπτυξης της περιοχής μας, εξοικονομώντας πόρους, στη βιοτεχνία, στη βιομηχανία, στη γεωργία, και στα νοικοκυριά.
2) Να δημιουργηθεί επταμελής επιτροπή μελέτης και έρευνας με στόχο την υλοποίηση επένδυσης, ώστε το φυσικό αέριο να αποτελέσει αγαθό για όλους τους δημότες που επιθυμούν, χρησιμοποιώντας το σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής της πόλης.
3) Η ομάδα αυτή προτείνεται ενδεικτικά, για να είναι αποτελεσματική, να έχει την εξής σύνθεση: α) Ένας αντιδήμαρχος τεχνικών του Δήμου Βέροιας, β)δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι, γ) ένας εκπρόσωπος του Τ.Ε.Ε. Ημαθίας, δ) ένας εκπρόσωπος του Σ.Α.Ν.Η., ε) ένας εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, και στ) ένας δημότης
4) Το έργο της η  παραπάνω επιτροπή οφείλει να το ολοκληρώσει σε τρεις  μήνες από σήμερα και να φέρει στο Συμβούλιο την εισήγηση υλοποίησης της πρότασης.

Μετά από ουσιαστική διαλογική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βέροιας αποφασίστηκαν  με μία μόνο αρνητική ψήφο τα εξής:


1) Το φυσικό αέριο είναι πηγή ενέργειας φιλική προς το περιβάλλον, σημαντικά φθηνότερο από το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα, και η χρήση του δίνει ώθηση στη  δυνατότητα ανάπτυξης της περιοχής μας, εξοικονομώντας πόρους, στη βιοτεχνία, στη βιομηχανία, στη γεωργία, και στα νοικοκυριά.
2) Να δημιουργηθεί επταμελής επιτροπή μελέτης και έρευνας με στόχο την υλοποίηση επένδυσης, ώστε το φυσικό αέριο να αποτελέσει αγαθό για όλους τους δημότες που επιθυμούν, χρησιμοποιώντας το σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής της πόλης.
3) Η ομάδα αυτή, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να έχει την εξής σύνθεση: α) Ένας αντιδήμαρχος τεχνικών του Δήμου Βέροιας, β)δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι, γ) ένας εκπρόσωπος του Τ.Ε.Ε. Ημαθίας, δ) ένας εκπρόσωπος του Σ.Α.Ν.Η., ε) ένας εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, και στ) ένας δημότης
Στην επταμελή επιτροπή συμμετέχουν οι:
1)     Βοργιαζίδης Κώστας, Αντιδήμαρχος Τεχνικών του Δήμου Βέροιας
2)     Δάσκαλος Δημήτριος, Δημοτικός Σύμβουλος, Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Β.
3)     Γκαμπέσης Αργύριος,  Δημοτικός Σύμβουλος
4)     ένας εκπρόσωπος του Τ.Ε.Ε. Ημαθίας,
5)     ένας εκπρόσωπος του Σ.Α.Ν.Η.,
6)     ένας εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ημαθίας,
7)     Παπαδόπουλος Γεώργιος, Δημότης
Είναι αυτονόητο ότι η παραπάνω ομάδα θα δράσει με συγκεκριμένο, γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο ώστε το φυσικό αέριο να γίνει σύντομα κτήμα του Βεροιώτικου και κατ’ επέκταση του Ημαθιώτικου λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου