Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Απογοήτευση Δ. Χριστόφια από τις τουρκοκυπριακές προτάσεις


Απογοητευτικό χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία υποβάλλει προτάσεις που ακυρώνουν τις συγκλίσεις οι οποίες επιτεύχθηκαν σε ουσιώδη κεφάλαια του Κυπριακού ή αποφεύγει τη συζήτηση σε βασικά θέματα, προκαλώντας σοβαρή οπισθοδρόμηση και αναιρώντας οποιαδήποτε πρόοδο στις συνομιλίες.

Ωστόσο, όπως είπε, θα συνεχίσει να υποβάλλει ρεαλιστικές και λογικές προτάσεις με καλή πίστη, με στόχο την επίτευξη προόδου με την ελπίδα το ίδιο να πράξουν η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι.
Επιπλέον, ανέφερε ότι είναι περιορισμένος ο χρόνος μέχρι την προσεχή συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ ΟΗΕ στα τέλη Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε ότι πρέπει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που λήφθηκαν στην τελευταία συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, τον περασμένο Οκτώβριο.
Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για επίλυση του Κυπριακού. Σχολιάζοντας τις επιστολές του ΓΓ ΟΗΕ προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο Μπαν Κι Μουν αναφέρει ότι γνωρίζει πως θέση του κ. Χριστόφια είναι ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα. Εκτός από τα χρονοδιαγράμματα, είπε, δεν υπάρχει πιθανότητα να αποδεχθούμε επιδιαιτησίες και διαμεσολάβηση.
Αυτά τα θέματα, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι δεδομένα και υπενθύμισε ότι ο κ. Χριστόφιας έχει πει ότι «δεν πρόκειται στη διαπραγμάτευση του Κυπριακού να ξεφύγουμε από τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί με τα Ηνωμένα Έθνη για τις απευθείας διαπραγματεύσεις». Επίσης, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι στο πλαίσιο του αποκλεισμού της διαμεσολάβησης αποκλείονται και οι γεφυρωτικές προτάσεις.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου