Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ


Μάρτιος 1964 και η Ελλάδα κρατά την ανάσα της, καθώς η υγεία του Βασιλιά Παύλου βαίνει συνεχώς από το κακό στο χειρότερο. Το «Ιερό Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας της Τήνου» προτείνει τη μεταφορά της ιεράς εικόνας της Παναγίας στα ανάκτορα προκειμένου με τις θαυματουργές ιδιότητές της να θεραπεύσει το βασιλιά. Πράγματι, μετά από κυβερνητική διαταγή, το αντιτορπιλικό «Σφενδόνη» μεταβαίνει στην Τήνο για να παραλάβει την εικόνα και να τη μεταφέρει στην Αθήνα. Εκεί περιμένει ο διάδοχος Κωνσταντίνος ο οποίος με τη συνοδεία του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου και ορισμένων ακόμη υπουργών μεταφέρει την εικόνα στα ανάκτορα προκειμένου να προσκυνήσει ο βασιλιάς.

Μολονότι το παλάτι προσπαθούσε επί ένα χρόνο να κρατήσει κρυφή την ασθένεια του βασιλιά, ήταν πλέον δεδομένο πως ο Παύλος έπασχε από καρκίνο του στομάχου. Μάλιστα, λίγες μέρες πριν, στις 21 Φεβρουαρίου, ο βασιλιάς Παύλος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε μια αίθουσα των ανακτόρων του Τατοΐου. Ωστόσο δε βοήθησε καθόλου την εξέλιξη της ασθένειας του βασιλιά, ο οποίος στη συνέχεια υπέστη θρομβοφλεβίτιδα, πνευμονική εμβολή και νεφρική ανεπάρκεια. Ούτε όμως η θαυματουργή εικόνα κατάφερε να τον σώσει, καθώς απεβίωσε στις 6 Μαρτίου του 1964.
Ο θάνατος του Παύλου άνοιξε το δρόμο της βασιλείας στο γιο του Κωνσταντίνο, ο οποίος ανέβηκε στο θρόνο στην ηλικία των 24 μόλις ετών, χωρίς να μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα είναι ο τελευταίος βασιλιάς.

mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου