Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

PSI: Στα 81 δισ. η συμμετοχή του IIF - Αισιοδοξία για τελικό ποσοστό άνω του 75%

PSI: Στα 81 δισ. η συμμετοχή του IIF - Αισιοδοξία για τελικό ποσοστό άνω του 75%
Το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) ανακοίνωσε ότι 30 τράπεζες που μετέχουν στο πρόγραμμα δεσμεύτηκαν να ανταλλάξουν ομόλογα αξίας 81 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο περίπου 39,3% του συνόλου των ομολόγων (206 δισ. ευρώ) που μπορούν να αταλλαγούν βάσει του προγράμματος. Λίγο αργότερα ανέβασε το ποσοστό αυτό στο 40,8% που σημαίνει 84 δισ. ευρώ, καθώς προστέθηκαν άλλες δύο συμμετοχές.

Ειδικότερα, η Marfin Popular Bank Public (ΜΠΒ) και η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσαν σήμερα ότι αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο PSI.
Το IIF ανέφερε ότι συμμετοχή έχουν δηλώσει επίσης οι Ageas, Allianz, Alpha Bank, AXA, Banque Postale, BBVA, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, Credit Foncier, DekaBank, Deutsche Bank, Dexia,, Emporiki Bank of Greece, Eurobank EFG, Generali, Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, KBC, Marfin Popular Bank, Metlife, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Unicredit.
Εάν στο ποσό αυτό προστεθούν τα ομόλογα ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ του Κοινού Ταμείου που διαχειρίζεται η ΤτΕ και άλλα περίπου 2,7 δισ. ευρώ που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία (όπως το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, ΟΠΑΔ) η συμμετοχή ξεπερνά το 50%.
Σήμερα ο Jean Lemierre, σύμβουλος του IIF με συνέντευξή του στην «Monde» εκτιμούσε ως αβέβαιη την έκβαση του προγράμματος απομείωσης του ελληνικού χρέους: «Είναι αδύνατον να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαδικασίας, είπε ο Lemierre προσθέτοντας πάντως ότι «Η επιτυχία της προσφοράς είναι προς το συμφέρον όλων».
Ο κ. Lemierre πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανόν να αναθεωρήσουν κάποιους από τους όρους του προγράμματος, αν αυτό χάσει τον εθελοντικό του χαρακτήρα.Πρόσθεσε μάλιστα ότι μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε "πολύ σοβαρές" συνέπειες για την ευρωζώνη.
Ξεκάθαρα αισιόδοξοι ότι το PSI θα στεφθεί με επιτυχία, εμφανίστηκαν από την πλευρά τους ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και ο ευρωπαίος Επίτροπος, Ολι Ρεν.
«Προβλέπω ότι θα υπάρξει επαρκής πλειοψηφία πιστωτών που θα δεχθεί τη συγκεκριμένη προσφορά», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας στη Βαυαρική Τηλεόραση.
«Χρειαζόμαστε την πλειοψηφία των δύο-τρίτων. Μετά από αυτό η Ελλάδα μπορεί να δεσμεύσει τους υπόλοιπους πιστωτές, στηριζόμενη στην απόφαση της πλειοψηφίας», είπε.
Η προθεσμία λήγει την Πέμπτη το βράδυ. «Την Παρασκευή το πρωί θα ξέρουμε αν έχουμε πετύχει το στόχο. Είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.
Πεπεισμένος ότι η διαδικασία απομείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους θα εξελιχθεί χωρίς εμπόδια, εμφανίζεται και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ολι Ρεν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, η ανταλλαγή των ομολόγων αναμένεται να εξελιχθεί χωρίς προβλήματα, διότι η διαδικασία παραμένει ενδιαφέρουσα για τον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει, ενώ σε ερώτηση αν ανησυχεί για ενδεχόμενη ενεργοποίηση των Credit Default Swaps, απαντά: «Δεν είναι το σενάριο που υιοθετούμε. Το αντίθετο».
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου